Dame skrur på stoppekran

Visste du at det oppstår en vannskade hvert sjette minutt?

Alle boliger har en stoppekran. Og, hvis du vet hvor den er, kan du forebygge og begrense omfanget av en vannskade. Dette råder eksperten deg til.

Hvis du aldri har hatt en vannskade hjemme, har du nesten garantert en nabo som har opplevd at vannet har kommet på avveie. Statistikken er nemlig brutal. I perioden 2016 til 2020 ble det registrert over 440 000 vannskader, ifølge tall fra Finans Norge. Det tilsvarer én skade hvert sjette minutt. Døgnet rundt – året rundt. 

– Omtrent en tredjedel av disse oppsto i innvendige vannledninger, utstyr med vanntilkobling og varmtvannsberedere, opplyser rådgiver Simon André Olsen i Gjensidige. 

– Koblingene under kjøkkenbenken er og blir et problemområde. I tillegg ser vi at oppvaskmaskiner, kaffemaskiner og kjøleskap som er tilkoblet vann trekker statistikken opp. I dag omtaler bransjefolk ofte kjøkkenet som det nye våtrommet, forteller Olsen. 

Viktig å handle raskt

Hvis du du oppdager en akutt vannlekkasje, skal du så raskt som mulig stenge av vanntilførselen og tørke opp vannet for å begrense skadeomfanget. Det kan også være smart å installere sensorer som oppdager og varsler deg om lekkasje. 
 
En vannlekkasjesensor er en sensor som du enkelt monterer selv, og som varsler deg om det oppstår lekkasje på stedet du har montert den. Varslingen skjer som oftest via en app.  
 
– Hvis du har gjort tiltak som reduserer risiko for store vannskader, kan det dessuten gi deg rabatt på hus og innboforsikring, sier Olsen.

Test kranen

Tømrer og rådgiver Simon Olsen i Gjensidige
Tømrer og rådgiver Simon Olsen i Gjensidige

Hvordan kan du forebygge vannskader og begrense omfanget, om uhellet først skulle være ute? Begynn med å finne stoppekranen i boligen din, er rådet fra tømrer og rådgiver, Olsen.

– Når vi jobber med skadeoppgjør, må vi ganske ofte guide kundene gjennom boligen for å lokalisere stoppekranen. Man blir ganske stresset mens vannet fosser ut, så det er smart å vite hvor kranen befinner seg før uhellet er ute. Vær oppmerksom på at stoppekranen under kjøkkenbenken ofte bare er koblet til oppvaskmaskinen, forklarer Olsen.

Han opplyser at hovedstoppekranen som regel befinner seg i nærheten av punktet der vannet kommer inn i boligen. Ofte vil det si vaskerom, teknisk rom eller et sted i kjelleren, forteller Simon.

Neste skritt er å sjekke at stoppekranen er tilgjengelig, lett å bruke og at den stenger vannet helt av. Ifølge rådgiveren er en del stoppekraner montert slik at det faktisk er umulig å stenge dem.

– I tillegg kan en gammel stoppekran ha «satt seg» eller ha begrenset funksjonalitet. Det lønner seg derfor å teste at man får stoppet vannet helt. Dette bør du gjøre mellom klokken 8 og 16 på en hverdag, slik at du kan få hjelp raskt hvis noe skulle gå galt under testen, sier Simon.

Boliger og andre bygninger har også en utvendig stoppekran som man kan bruke dersom den innvendige svikter. 

– Denne er det imidlertid dessverre de færreste som aner hvor er, sier Olsen.

Tømrer og rådgiver Simon Olsen i Gjensidige
Tømrer og rådgiver Simon Olsen i Gjensidige

Når du reiser bort

Svært mange og store vannskader oppstår når beboerne er bortreist.

– Derfor skal du alltid stenge hovedstoppekranen når du reiser bort noen dager. Dette er et absolutt krav for fritidshus. I tillegg er det viktig å holde boligen varm nok, slik at vannet ikke kan fryse i rørene, sier Olsen.

Er boligen bygd etter 1.juli 2010?

Alle bygninger som er oppført etter kravene som kom 1.juli 2010 skal allerede ha en automatisk lekkasjestopper, som er et effektivt våpen mot vannskader. Den har en sensor som stenger vanntilførselen øyeblikkelig hvis den registrerer vann på gulvet. 
 
– Dette gjelder når det er montert vaske- og oppvaskmaskiner, vannvarmer, isbitkjøleskap eller liknende i rom uten vanntett gulv og sluk. I praksis gjelder dette oftest i kjøkken, sier Olsen. 

Kravet om lekkasjestopper har ikke tilbakevirkende kraft, men er et sikkerhetstiltak som er minst like aktuelt for eldre boliger som for nye.

Olsens seks tips for å forhindre vannskader fra rør og maskiner:

1. Ikke la vaskemaskinen, oppvaskmaskinen eller tørketrommelen stå på når du sover eller ikke er hjemme – dette er viktig også for å forebygge brannskader

2. Skift vannslangene til maskinene dine omtrent hvert tiende år, og kontroller koblinger og skjøter jevnlig for å se om det drypper vann

3. Steng hovedstoppekranen om du skal være bortreist i flere dager

4. Sørg for at du følger våtromsnormen når du pusser opp badet

5. Rens slukene og vannlåsene minst én gang i året

6. Monter lekkasjestopper i aktuelle rom

7. Installer vannlekasjesensor i aktuelle rom 

Sist oppdatert:

Mer om:

HusLeilighetBygg
SMB