Dame som vasker utemøbler med kost.

Slik klargjør du hagemøblene for lagring

Dette bør du gjøre mens det fortsatt er plussgrader.

Chera Westman i Informasjonskontoret for farge og interiør. Foto: Jan Lillehamre
Chera Westman. Foto: Jan Lillehamre

Trist at sommeren er over? Mange venter i det lengste med å pakke bort utemøblene for vinteren. Det er ingen god idé, ifølge Chera Westman i Informasjonskontoret for farge og interiør (Ifi.no).

– Vær og vind sliter på utemøbler og parasoller. Regn og dårlige tørkeforhold kan gjøre treverk fuktig over tid. Når kulda så setter inn, kan resultatet bli sprekker i treverket, eller at malingen flasser av, advarer hun.

Også møbler av plast eller kunstmateriale kan fryse i stykker.

– Med rengjøring og enkelt vedlikehold vil møblene dine holde lenger, fastslår Westman.

Chera Westman i Informasjonskontoret for farge og interiør. Foto: Jan Lillehamre
Chera Westman. Foto: Jan Lillehamre

Begynn med å vaske hagemøblene

Møblene bør være rene og tørre før du pakker dem bort for sesongen.

– Bruk en svamp eller klut og mildt såpevann, for eksempel husvaskmiddel, når du vasker møblene. Skyll godt av med rent vann, bruk gjerne hageslangen. Har du møbler av kunstrotting, finnes det egne rengjøringsmidler for disse. Noen av dem inneholder også voks, som fornyer glansen og legger igjen en beskyttende hinne, sier Westman.

Trygg lagring av hagemøblene

Det aller beste er å lagre møblene innendørs i en bod, garasje eller kjeller. Har du ikke mulighet til det, finnes det andre løsninger, forsikrer Westman.

– Få møblene litt opp fra bakken og dekk dem til med en presenning, møbeltrekk eller regntrekk. Legg gjerne stolene sammen, og stable dem oppå bordet. Sett en plankebit eller lignende under hvert av bordbeina og trekk presenningen over det hele. Pass på at denne ikke ligger helt inntil møblene, men at det er litt luft imellom. Det kan du også fikse med en plankebit eller to – eller noe annet som bygger litt, forklarer hun.

Møbler som er pakket inn på denne måten, må ikke settes helt inntil husfasaden.

– I løpet av vinteren kan det legge seg snø og is inntil veggen. Når dette smelter, kan vannet trenge inn gjennom små sprekker i malingsfilmen og forårsake skade på kledningen, forklarer eksperten.  

Vask og impregnering av puter

Putene til hagemøblene bør også rengjøres etter sesongen. Avtagbare trekk kan du vaske på lav temperatur i vaskemaskinen. Eller du kan tørke over putene med såpevann.

Tekstiler for utendørs bruk er impregnert for å unngå at vann og fukt trekker inn. Behandlingen gjør dessuten putene mer motstandsdyktige mot skitt. Men impregneringen varer ikke evig, den må gjentas med jevne mellomrom.

– Er du i tvil om du trenger å impregnere på nytt, kan du utføre dråpetesten: Drypp litt vann på tekstilet. Hvis vannet perler seg på overflaten, er impregneringen i orden. Trekker vannet inn, er det på tide med en ny dusj med impregneringsspray, forklarer Westman.

Hun anbefaler å oppbevare putene innendørs over vinteren. Har du ikke plass til det, kan en vanntett putekasse være et alternativ.

– Sett gjerne en fuktsluker i bunnen av kassen, så reduserer du risikoen for mugg, jordslag eller andre fuktskader.

Markiser og parasoller

Når møblene er pakket bort, er det fort gjort å glemme parasoller og markiser. De bør også få litt ekstra stell før sesongen er over, mener Westman.

– Både parasoller og markiser bør vaskes og tørkes godt før de slås sammen eller rulles inn for vinteren. Vask dem med rengjøringsmidler som ikke ødelegger impregneringen, og sjekk at de er helt tørre før du pakker dem vekk. Fikk du med et trekk til parasollen da du kjøpte den, er det fint å bruke dette, sier hun.

Det hender at parasoller, markiser eller puter får jordslag. Dette er mørke flekker som kommer av mugg- eller svertesopp ved fukt og varme. Du kan vaske det vekk med en jordslagfjerner eller et desinfiserende rengjøringsmiddel. Etter en slik behandling, kan det være smart å spraye på ny impregnering, anbefaler Westman.

Forsikring av utemøbler

Maren Matsson
Maren Matsson i Gjensidige.

I tillegg til å rengjøre møblene, bør du også sikre dem mot vær og vind, sier Maren Matsson, leder for skade, eiendom og eiendeler i Gjensidige.

– Hvis løsøre blir tatt av vinden og gjør skade hos naboen, kan du bli gjort økonomisk ansvarlig. Derfor bør du tjore fast møbler som står ute, sier hun.

Hvis du får skader på møblene dine, kan de være dekket av innboforsikringen din. Dersom det er snakk om naturskade, må du betale en lovpålagt egenandel på 8 000 kroner, forklarer Nilsen.

– Andre skader som følge av ytre påvirkning kan dekkes så lenge sikkerhetsforskriftene er fulgt. Men husk at det er du som har ansvar for å vedlikeholde møblene, måke snø og sikre dem i henhold til værforholdene. Forsikringen dekker ikke skader som skyldes kondens, søl som pågår over tid, fukt, sopp, råte, bakterier, heksesot, kjæledyr eller insekter, sier Nilsen.

Maren Matsson
Maren Matsson i Gjensidige.

Tips til rengjøring av møblene før lagring

Tekstiler:

  • Vask stoffet og fjern eventuelt jordslag.
  • Ser du at vann trekker inn, bør du fornye impregneringen.

Møbler av aluminium:

  • Vask med mildt såpevann og skyll godt.

Møbler av tre:

  • Vask med mildt såpevann, for eksempel husvask, og la dem tørke.
  • Du kan eventuelt også påføre impregneringsolje på enden av beina. 

Møbler av kunstrotting:

  • Fjern eventuell svertesopp og vask møblene godt.
  • Ikke bruk for mye rengjøringsmiddel, og skyll godt.
  • Et pleiende sjikt med voks forlenger levetiden. Bruk for eksempel hurtigtørkende bilvoks og tørk av med en lofri klut.

Møbler av plast:

  • Vask med husvaskemiddel, bilsjampo, rengjøringsmiddel for kunstrotting eller Liberon Møbelrenser.
  • Behandler du møblene med vaselinolje, voks eller glansfornyeren Polytrol, vil de stå seg bedre mot nedsmussing og misfarging.

Sist oppdatert: