Disse strømsparetipsene bør du ikke følge
Ikke bruk hvitevarer om natten for å spare strøm, sier forsikringsselskapene og eksperter på brannsikkerhet. Men hva om du gjør det likevel, og noe går galt? Får du igjen på forsikringen?
Høye priser og ny nettleiemodell har ført til en strøm av sparetips. Ett råd er å ta oppvasken, klesvasken og klestørken nattestid. Forsikringsbransjen og brannverneksperter advarer imidlertid mot dette. De frykter flere branntilløp mens folk sover.
Mange spør om slik nattlig bruk kan gi redusert erstatning hvis ulykken skulle være ute, forteller rådgiver Simon Andre Olsen i Gjensidige.
– Det korte svaret er nei, sier han – og understreker at behovet for å spare strøm uansett ikke bør veie mer enn hensynet til sikkerheten.
– Det er klart at det er smart å spare strøm. Og for mange er det helt nødvendig av økonomiske årsaker. Samtidig vet vi at et stort antall nordmenn opplever brann i elektriske apparater. Bare de siste to årene er det meldt inn slike skader for over 184 millioner kroner. Sannsynligheten for at noe kan skje med hvitevarene dine er faktisk stor, sier Olsen.
Hvis du bruker hvitevarer mens du sover, øker risikoen for at du ikke oppdager et branntilløp i tide, påpeker rådgiveren. Det kan føre til langt alvorligere konsekvenser enn de rent økonomiske.
Hvorfor utgjør hvitevarene en risiko?
Alle el-apparater er mulige brannkilder. Men de nevnte hvitevarene er spesielle fordi de inneholder mange elektroniske elementer – som varmeelementer, vifter og motorer, forklarer Sturle Hagen i Norsk Brannvernforening.
– Hvis noe av dette blir ødelagt, kan det oppstå brann. I tillegg utsettes disse delene ofte for ulike påkjenninger som kan skade maskinene, som for eksempel varme, fuktighet, småslag, vibrasjoner og støv, sier han.
Det kan være vanskelig å oppdage at en maskin er slitt eller skadet. Det er heller ikke slik at det bare er gamle maskiner som tar fyr. Farlige feil kan oppstå også i nye apparater. Noen varsler kan du likevel få.
– Har maskinen fått en synlig skade, eller du vet at den har fått en smell, bør du få den undersøkt, påpeker Hagen. Han legger til at det er viktig å følge bruksanvisningen, både når det gjelder bruk og vedlikehold.
Fare for brann – og vann
Det gjelder altså å være våken – i dobbel forstand – når du bruker hvitevarene dine. Simon André Olsen påpeker at risikoen ikke bare er forbundet med brannfare.
– En av de vanligste skadene folk melder fra om, er ødelagt kjøkkengulv på grunn av lekkasje fra oppvaskmaskinen, sier han og forteller at rør og slanger kan bli utsatt for «mekaniske» påkjenninger, få slag eller bli klemt.
– En lekkasje er ikke livsfarlig, men det er uansett kjedelig å måtte vasse over kjøkkengulvet en tidlig morgen. Dyrt kan det også bli, selv om du har forsikring, sier Olsen.
Noen ganger må man vaske om natten
Forsikringsrådgiveren har likevel forståelse for at det kan være nødvendig å ta natten til hjelp.
– Det er mange som ikke får døgnet til å «gå opp» uten å sette på vaskemaskinen før de legger seg. Men om du er våken og til stede ni av ti ganger, reduserer det faktisk risikoen for at noe skjer fordi maskinen går mens du sover med 90 prosent, sier han.
Sett opp røykvarslere ved bad og kjøkken
De færreste sitter og ser på mens vaskemaskinen går. Derfor bør du montere røykvarslere i tilknytning til vaskerom/bad og kjøkken, understreker ekspertene.
– En røykvarsler inne på badet eller kjøkkenet kan fort gi uønsket alarm på grunn av damp eller os. Dette unngår du ved å montere varsleren like utenfor rommet der vaskemaskin og tørketrommel benyttes, sier Sturle Hagen.
Har du en gang eller sone som forbinder soverom, kjøkken, oppholdsrom, vaskerom og teknisk rom, bør det stå minst én røykvarsler i taket der. Hagen understreker at det ikke finnes en øvre grense for hvor mange røykvarslere du kan ha i boligen.
– Minstekravet er én i hver etasje, men her gjelder regelen om at jo flere, dess bedre. Vi anbefaler røykvarslere som kan seriekobles. Det betyr at når én varsler går av, vil alle de andre også alarmere, sier han.
Vil du spare strøm?
- Ikke bruk husholdningsapparater om natten. Disse apparatene utgjør uansett en liten del av strømforbruket i en husholdning.
- Ikke skru av varmen i rom som har vannrør i yttervegger eller mot kalde rom. Hvis vannet fryser, kan røret sprekke. Når temperaturen øker igjen, kan det føre til vannskade.
- Ikke senk temperaturen for mye på badet og i andre våtrom som er i bruk. Varme bidrar til å «hente» fuktighet som ellers kan gjøre skade på gulv og vegger.
- Ikke tett igjen lufteventiler eller skru av ventilasjonsanlegg. Det fører til at fuktigheten fra f.eks. klestørk og matlaging blir sperret inne, noe som blant annet kan føre til muggproblemer.
Raske tips om hva du (enkelt) kan gjøre
Over 80 prosent av strømmen går til oppvarming, varmtvann og belysning. Dette kan du gjøre for å redusere forbruket:
- Montér pakninger/tettelister i vinduer og dører. Dette er et enkelt, rimelig og effektivt tiltak som forebygger trekk og varmetap.
- Når du lufter, gjør det raskt og effektivt. En liten luftesprekk vil over tid kjøle ned gulv, vegger og møbler, mens sjokklufting bytter ut luften.
- Senk romtemperaturen. Én grad lavere temperatur kan redusere kostnadene med flere prosent.
- Slå av lys, senk temperaturen (ikke for mye) og lukk døren til rom du ikke bruker.
- Skru av vannet når du såper deg inn i dusjen, og skru det på når du skal skylle deg ren.
Sist oppdatert: