Tar du på bilbeltet riktig?
Feil bruk av bilbelte forårsaker flere alvorlige skader enn tidligere kjent. Vet du hvordan beltet skal sitte?
Rundt 97 prosent av norske bilister bruker bilbelte, viser tall fra politiet. Det er likevel ikke nok å bare feste beltet. Politiets tall viser nemlig at en tredjedel av dem som ble drept i bil i 2018 ikke brukte bilbelte – eller brukte det feil. Det er det siste Statens havarikommisjon (SHK) nå advarer mot.
SHK og avdeling for traumatologi ved Oslo universitetssykehus melder at feil beltebruk har ført til et 40-talls alvorlige skader de siste årene. De mener i tillegg at mørketallene kan være høye.
For høyt eller for løst
Feil bruk av bilbeltet kan gi deg alvorlige skader i en ulykke hvor du ellers ville klart deg bra hvis beltet satt som det skulle.
– Vi har undersøkt flere bilulykker hvor feil bruk av belte har forverret passasjerskadene, sier avdelingsdirektør for Veiavdelingen i SHK, Rolf Mellum.
– De vanligste feilene er at den nedre delen av beltet ligger for høyt opp på magen og at det ikke er tilstrekkelig etterstrammet. Ved en kollisjon kan beltet gå inn i den bløte delen av magen og forårsake store skader, advarer han.
Antallet alvorlige skader har gått ned i takt med økt bilbeltebruk. Avdelingsdirektøren mener likevel at undersøkelsene avdekker et potensial for ytterligere reduksjon.
Stor uvitenhet om viktig detalj
– Vår erfaring er at det er stor uvitenhet om betydningen av riktig beltebruk, sier Mellum. Han forteller samtidig at mange nyere biler er konstruert på en måte som beskytter passasjerene i kupeen, selv ved kraftige kollisjoner.
– Man må imidlertid bruke sikkerhetsutstyret i bilen riktig for å dra full nytte av dette, sier han.
Bård Morten Johansen i Trygg Trafikk gjenkjenner problematikken. Han forteller at mens de fleste biler i dag vil varsle om at bilbeltet ikke er festet, så er det bare noen få luksusmodeller som strammer beltet for deg.
– Derfor er det viktig å være påpasselig selv, understreker han.
Stram beltet godt over hoften
Du strammer beltet ved å dra i den delen som sitter over brystet rett etter at du har klikket beltet på plass.
– Det kan du gjøre i samme bevegelse, rett og slett, sier Johansen og legger til at selve plasseringen er like viktig (se illustrasjonen øverst i artikkelen). Den delen som ligger over hoften skal ligge på hoftekammen, ikke over magen. Ta utgangspunkt i at bilbeltet skal sitte på nedsiden av beltestedet eller bukselivet. Plasser det der med én gang, så er du klar, oppfordrer rådgiveren.
Han legger til at du helst bør ta av deg boblejakken og andre omfangsrike klær – eller være ekstra påpasselig på at beltet sitter der det skal.
Ikke ligg i bilen
Ikke alt handler om plassering av bilbeltet. Sittestillingen din har også betydning, påpeker Johansen. Hvis du sitter svært bakoverlent i setet og beltet sitter dårlig, kan kollisjonskreftene i verste fall dra deg ut under beltet.
– Det er dette som skaper de verste skadene, sier Johansen. Han forteller at det ofte er passasjerer som blir hardest rammet.
– Det er ikke lenger så vanlig å se sjåfører «ligge» i bilen, men vi opplever dessverre ganske ofte at passasjerer gjør det. På langtur, for eksempel, legger mange setet bakover for å sove. Kanskje legger de beina på dashbordet også. Det er rett og slett farlig, advarer han.
Johansen sier at det går an å lene seg litt bakover, men at sittestillingen må være oppreist. Det å legge beina på dashbordet er uansett fy-fy.
– Det kan føre til at det går skikkelig galt hvis airbagen blir aktivert. Da skader den kroppen mer enn den beskytter, advarer han.
Husk høyderegulering
Høyden på beltet er også vesentlig. Beltet skal av opplagte grunner ikke sitte på halsen, men heller ikke så langt unna, påpeker Jan Fleinsjø i Gjensidige.
– Finn kragebeinet mellom halsen og skulderen og la beltet hvile der, sier han.
Når det gjelder barn, må barnestol og sitteputer justeres i høyden for at beltet skal sitte som det skal. De som sitter i forsetet kan enkelt justere høyden på bilbeltet. Det er det imidlertid ikke alle som vet, ifølge Fleinsjø.
– Sjekk hvilke muligheter du har i bilen og sjekk bruksanvisningen hvis du trenger hjelp til å stille beltet i riktig høyde. Det tar to minutter, og det er det verdt.