
Kjøring på fortauet er forbudt uansett
Det kan virke smart å vrenge bilen opp på fortauet hvis veien er smal eller glatt. Men tillatt er det ikke.
Som bilfører vet du naturligvis at fortauet er forbeholdt andre trafikanter. Men i noen situasjoner kan det kanskje virke som en god ide å «låne» litt av fortauet, for eksempel hvis det ikke er plass til to kjøretøy i bredden – eller det er vanskelig å finne feste i kjørebanen.
Trafikkreglene er imidlertid ikke så fleksible. Paragraf 4,1 slår fast at kjørende skal bruke kjørebanen, og at det er forbudt for biler og motorsykler/mopeder å kjøre på fortau eller gangveg.
– Gående er en stor og uensartet gruppe trafikanter. Den omfatter barn, voksne og eldre, rullestolbrukere og personer som triller barnevogn eller lufter hunden. De forventer ikke å møte biler på fortauet, og er derfor ikke forberedt på å dele plassen med disse. Kjøring på fortau kan hindre gående og skape svært farlige situasjoner, konstaterer seniorrådgiver Anette Hauge i Statens vegvesen.
Det samme gjelder hvis du parkerer bilen på fortauet fordi du «skal bare ...» Da er det paragraf 17 i trafikkreglene som slår inn. Og nei, det hjelper ikke å skru på nødblinken. Du må finne en lovlig parkeringsplass.
Ett unntak fra regelen
Blir du tatt på fersken av politiet, må du forvente et forenklet forelegg på 6 200 kroner. Hvis kjøringen på fortauet har medført fare, risikerer du anmeldelse.
Finnes det ingen formildende omstendigheter? Hva om du svinger opp på fortauet for å avverge en kollisjon eller for å unngå en hindring? Da budstikka.no tok opp problemstillingen i forbindelse med glatte vinterveier, satte seksjonsleder for trafikk og sjøtjeneste, Tomm Berger, døra på gløtt.
– Hvis det står en havarert bil i veien, eller det er et annet hinder som gjør at man må benytte deler av fortauet for å komme forbi, blir det noe annet enn om man velger å kjøre på fortauet fordi man synes underlaget er bedre der, sa han. Men han presiserte samtidig at trafikkreglene gjelder selv om veien er dårlig vedlikeholdt.
Konklusjon: I de aller fleste situasjoner skal du stoppe bilen og vente til det er plass i kjørebanen i stedet for å ta fortauet til hjelp. Regelen er at det er trafikanten som blir hindret på sin side av veien som skal slippe motgående trafikk forbi.
Fortauet kan skade bilen
Trenger du ytterligere motivasjon for å følge trafikkreglene, får du det av bilekspert Jan Fleinsjø i Gjensidige.
– Du risikerer at bilen får skader hvis du vrenger den opp på fortauet. Det finnes nok av dem som har erfart at fortauskanten var både høyere og hardere enn de så for seg. Resultatet kan bli skader på dekk og felger, som ofte er kostbare å reparere eller erstatte. Selv om du får veihjelp gjennom bilforsikringen, er det alltid ubeleilig å bli stående fast i trafikken, sier han.
I verste fall kan du oppleve at hjulstillingen blir påvirket, eller at hjulopphenget blir skadet. Det vil ikke bare føre til høye reparasjonskostnader, det kan også forringe bilens kjøreegenskaper.
– Feil på hjulstillingen kan føre til at rattet står skjevt, økt dekkslitasje og feilfunksjon i sikkerhetssystemer som er avhengige av korrekt rattposisjon, sier Fleinsjø.