Frastjålet elbilutstyr? Dette dekker forsikringen
Stadig flere elbiler på veiene betyr flere ladekabler og -bokser rundt om i landets boliger – og mer å forsyne seg av for skurkene.
Heldigvis har ny teknologi bidratt til å gjøre det vanskeligere å stjele utstyret, påpeker elbilekspert Jan Tore Gjøby i NAF.
– I tillegg har nye regler for lading av el- og hybridbiler ført til at flere benytter ladestasjon for regelmessig lading, hvor ladekabelen sitter fastlåst. Og mye makt skal til for å løsrive kabelen fra ladestasjonen, sier Gjøby.
Slik forebygger du tyveri
Moderne ladestasjoner med type 2-kontakt er utstyrt med en låsemekanisme, som låser fast ladekabel til ladeboks når lading pågår. En mekanisme som i utgangspunktet dreier seg om elsikkerhet –for å unngå at ladekabel trekkes ut under lading – men som også gjør det trøblete å stjele kabelen.
– Mange ladestasjoner kan programmeres til å låse kabelen også utenom lading, hvis du vil ha den hengende i boksen. Slik forhindrer du uvedkommende i å fjerne kabelen når bilen er ferdigladet, sier Gjøby.
Han peker på to ting som spesielt viktig inn mot forebygging av ladekabler og -bokser.
– Tenk på hvor du plasserer ladestasjonen. Plasser den så lite synlig for forbipasserende som mulig. Benytt deg også av de sikkerhetsmekanismer du har til disposisjon, for eksempel programmering av ekstralås, og skru fast det som kan skrus fast.
Dette dekker forsikringen
Blir du frastjålet ladekabel og/eller -stasjon, skal dette anmeldes til politiet, lyder oppfordringen fra Gjøby. Der sistnevnte er tilfelle må man også ta sikringen og kontakte fagfolk for å sikre installasjonskabelen.
– Står det igjen ledningsstumper med strøm på, er dette livsfarlig, advarer han.
Ladekabelen regnes som en del av bilen. Derfor dekker Gjensidiges Bil Delkasko, Bil Kasko og Bil Pluss tyveri av denne. Er bilen utstyr med en lås for ladekabelen, må denne benyttes for å få full erstatning.
– Tyveri av fastmonterte ladestasjoner som er knyttet til boligens elanlegg er dekket av vår husforsikring, opplyser produktsjef Linda Engen i Gjensidige.
Dette dekkes for beboere i sameier og borettslag
For de som bor i sameier eller borettslag og har ladebokser montert i felles parkeringskjellere innendørs eller på yttervegger, dekkes tyverier av bygningsforsikringen. Dette gjelder også der ladeboks er bekostet av beboer selv.
– Ladestolper montert utendørs omfattes av bygningsforsikringens dekning for uteområde. Inntil 100 000 kroner per bygg inkludert, men denne summen kan justeres etter behov, opplyser produktutvikler Renate Klein Danielsen i Gjensidige.
Se opp for tjuvgods
Et søk i Elkjøps nettbutikk viser at ladekabler prises fra 1 500 kroner til over 6 000 kroner. På kjøp og montering av ladeboks går det fort med cirka 15 000 kroner, ifølge Jan Tore Gjøby. Kommer du over bruktsalg av tilsvarende utstyr til en langt billigere pris, bør det ringe noen bjeller.
– Unngå å kjøpe kun «fordi det er billig». Virker noe for godt til å være sant, så er det som regel det. En som selger tjuvgods vil få problemer med å legge frem kvittering, så spør om dette, sier Gjøby og fortsetter:
– Kvittering skal du be alltid om uansett, da ladestasjoner leveres med fem års garanti for privatpersoner.
Bildet øverst i saken: DEFA