Slik unngår du koronatrøbbel på reise
Skal du til utlandet? Dette bør du være oppmerksom på.
Gjennom sommeren har det vært stor økning i antall nordmenn som trenger hjelp på reise sammenliknet med fjoråret. Det viser en oppsummering fra Gjensidige.
– Det har vært en tredobling av nordmenn som trengte hjelp av reiseforsikringen i sommerferien. Hvert fjerde tilfelle er relatert til korona, sier kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige.
Til tross for at mange nordmenn har valgt å reise sørover – til tradisjonelle feriedestinasjoner som Spania, Hellas og Tyrkia – har det også vært mange henvendelser fra reisende i de skandinaviske landene.
– Vi mottar fortsatt langt færre henvendelser enn før koronaen, men ser tydelig at reiseaktiviteten har økt, sier kommunikasjonssjefen.
Dette gjelder for reiseforsikringen
Har du tenkt deg utenlands i nær fremtid, er det lurt å sette seg inn i hvilke bestemmelser som er gjeldende nå – for å unngå nettopp koronatrøbbel.
Fra og med 1. oktober er det globale reiserådet opphevet, og Utenriksdepartementet (UD) informerer om at ingen land foreløpig vil få nye koronarelaterte reiseråd. Gjensidiges reiseforsikring fungerer derav som normalt på reiser verden rundt, opplyser reiselivsekspert og rådgiver Lene Hasler i Gjensidige.
– Det betyr at det ikke er noen forbehold i dekningen, og at vi dekker alle de hendelsene som er nevnt i forsikringsavtalen, sier Hasler.
Reiseforsikringen dekker ergo også koronarelaterte hendelser, uavhengig av om du er vaksinert eller ikke.
– Per dags dato er det kun karanteneregler, og eventuelle lokale regler på reisedestinasjonen, som skiller mellom om man er vaksinert eller ikke.
For å komme inn i Island er du for eksempel nødt til å vise til en negativ koronatest, til tross for at du er vaksinert. Testen må tas innen 72 timer før avreise.
Les mer om regler for innreise til EU-land
Enkelte land har fortsatt reiseråd
Allerede før pandemien frarådet UD reiser til ulike land og områder, grunnet blant annet uro og sikkerhetsrisiko. Disse reiserådene opprettholdes.
– Reiseforsikringen dekker ikke i disse områdene, informerer Hasler.
Dette gjelder av karantenebestemmelser ved ankomst til Norge
Alle fullvaksinerte er unntatt krav om innreisekarantene når de ankommer Norge fra utlandet. Det opplyser overlege Ingvild Fjeldheim ved Avdeling for smittevern og vaksine i FHI. Du må imidlertid kunne dokumentere dette med et gyldig koronasertifikat.
– Foreløpig er det kun fremvisning av koronasertifikat med QR-kode som er ansett som sikker og verifiserbar dokumentasjon, forteller Fjeldheim.
Unntak fra innreisekarantene gjelder også for de som har fått påvist korona gjennom de siste seks måneder, og reisende som de siste ti dagene før ankomst til Norge har oppholdt seg i et grønt eller oransje land. Det samme gjelder for barn under 18 år, men denne aldersgruppen anbefales å ta en koronatest tre døgn etter ankomst til Norge.
– Uvaksinerte og delvis vaksinerte personer over 18 år som ankommer Norge fra røde, mørkerøde, lilla eller grå land har krav om innreisekarantene i inntil ti døgn, men kan "teste seg ut" med negativ koronatest tidligst tre døgn etter ankomst, sier overlegen.
Krav om karantenehotell er fjernet, men vil bli opprettholdt som et tilbud for de som mangler et egnet sted til å gjennomføre karantenen.
Reglene kan endres på kort varsel
Til tross for et Norge som begynner å likne "normalen" minner Fjeldheim om at det er viktig å huske på at reglene kan bli endret på kort tid, og at det er den reisende selv som er ansvarlig for å være oppdatert på hvilke regler som er gjeldende ved innreisetidspunktet.
– Det er viktig at reisende setter seg godt inn i hvilke regler som er gjeldende for land de skal til og reglene ved hjemkomst til Norge. Dette gjelder både innreiserestriksjoner, krav til registrering, testing, regler for karantene og krav til dokumentasjon for å få unntak, avslutter hun.