Slik sikrer du campingvognen eller bobilen mot flomskader
Ekstremvær blir mer vanlig. Følger du punktene under, reduserer du sannsynligheten for at det gjør skade på kjøretøyet ditt.
«Fukt er det store spøkelset», sier Fred Karlsen, salgssjef ved Ferda Tønsberg. Når enheter kommer inn til takst, er det nettopp fuktskader som ofte dytter prisene oppover – høyt oppover.
– Det meste kan fikses på en grei måte, men fukt er det verre med. I disse tilfellene kreves det som regel omfattende reparasjoner, sier Karlsen.
En lekkasje som tettes umiddelbart klarer ikke å gjøre noe særlig skade. Lekkasje over tid derimot kan medføre råte og store skader, advarer salgssjefen.
– Da snakker vi fort ekstreme kostnader, sier han.
Flomskader fører til mange skrotinger
En del campingplasser, spesielt i Innlandet, ligger nært på elver, innsjøer og/eller bekker. Ved kraftig nedbør kan de raskt fylles opp og gå over sine bredder, med den følge at lavtliggende områder i nærheten blir oversvømt.
– Se for deg en vogn med tilhørende terrasse og spikertelt som står permanent på en campingplass. Så blir det flom, og vannet står til midten av anlegget. Fordi reparasjonskostnadene overstiger vognas verdi blir utfallet skroting. Typisk skjer dette med gamle vogner, men det kan også gjelde nye.
– Fra et bærekraftsperspektiv er dette selvsagt svært uheldig. Flomskader er drepen. I tillegg til ødeleggelser på elektriske systemer innebærer det en heftig tørkejobb.
Slik forebygger du flomskader:
1. Godt vedlikehold
Ta en årlig sjekk av vogna. Bruk en svamp til å vaske ordentlig med. Finn veien opp på taket og fjern løv, også på vinduer.
Bestill i tillegg uteservice med fuktkontroll fra autorisert verksted som har mekanikere med tilstrekkelig kompetanse.
2. Rengjøring
Mye skade kan unngås ved å holde enheten ren. Sørg derfor for god rengjøring løpende gjennom året.
3.Sikring av fortelt (eventuelt demontere dette)
Hvis man har slått opp et fortelt, skal ikke dette stå uten tilsyn. Teltet består av tynne aluminiumsstenger og en svær duk, som kan gjøre stor skade ved uvær. Selve teltet kan bli ødelagt, men det kan også slå borti vogna. Sørg derfor for å feste dette godt, eller ta det ned før uværet kommer.
4. Legg over presenning ved fare for styrtregn (obs for vind)
Vogna er avhengig av utlufting, og derfor befinner det seg en luftspalte på takluken. Legges det vanntett presenning over luftspalten, kan dette forårsake kondens inni enheten. Uproblematisk over korte perioder, men pass på at det ikke blir liggende når uværet er over. Sørg også for å feste presenningen ordentlig, så den ikke blåser av gårde.
5. Vurder om du skal flytte vogna før eventuell flom
Dette er en stor jobb, og ofte trøblete å få til. Skal du først gjøre det, så sørg for å få enheten på sikker høyde og unna elver.
Dette dekker forsikringen
Hvis du har bobil- eller campingvognforsikring med kasko- eller plussdekning, får du normalt dekket skader forårsaket av flom. Det samme gjelder skader på spikertelt/tilbygg, forteller Bjørn Steinar Posaasen, produktsjef i Gjensidige.
– For de med campingvogn er det imidlertid én viktig detalj å notere seg: Vognen og eventuelle spikertelt/tilbygg må kunne flyttes på ved flomvarsel. Er ikke dette kravet oppfylt, risikerer kunden å få mindre i erstatningsutbetaling ved skade, sier Posaasen.