Bildet viser en bil i en bilvaskemaskin

Derfor bør du unngå bilvaskemaskinen

Børstene i bilvaskemaskiner på bensinstasjoner sliter gradvis ut lakken, som er bilens viktigste rustbeskyttelse. Har skaden allerede skjedd finnes det likevel håp. Her er ekspertenes råd.

Vaskeriper som har oppstått etter to ganger i børstevask
Vaskeriper etter to maskinvask med børste

Selv om bilvaskemaskinen kan virke som en lettvint løsning advarer Bjørn-Aage Bredal, produkt- og markedssjef i Garasjetid.no, mot effektene over tid. Han forklarer at selve børstene er skånsomme, men at det er måten de vasker på som er grunnen til at lakken slites.

– Børstene flyr rundt tusen ganger i løpet av vasken som gjør at du får slitasje på lakken. Det fører til såkalte vaskeriper. Dette er små riper du ser godt på mørke biler og i sollys, sier han. 

Ifølge Bredal kan du også være uheldig med at maskinen ikke får spylt vekk all skitten før børstene går på. 

–  Det kan gi større skader der skitten ligger. Generelt anbefaler jeg ikke å vaske bilen i maskinvask, men å vaske bilen hjemme eller i selvvaskanlegget, sier han.

Vaskeriper som har oppstått etter to ganger i børstevask
Vaskeriper etter to maskinvask med børste

Maskinvask er bedre enn ingen vask

Bjørn-Aage Bredal, produkt- og markedssjef i Garasjetid.no. Foto: Garasjetid.no.
Bjørn-Aage Bredal. Foto: Garasjetid.no

NAF råder til å vaske bilen hele året, da skitten bil over tid kan føre til rustdannelse og matt lakk. Dette sier Bredal seg enig i.

– En blanding av asfaltrester, tjære, olje og saltrester er ofte årsaken til at biler begynner å ruste. Rust er betydelig vanskeligere å håndtere enn hårfine vaskeriper, sier Bredal, og legger til:

– For mange er det ikke et alternativ å stå ute og vaske bilen på vinteren, og de færreste tar bilen i selvvask. Derfor er det mye bedre å kjøre den i maskinvask, enn å ikke vaske bilen i det hele tatt.

Skal du vaske bilen i maskin opplyser Tommy Rønningsveen, daglig leder i Detailshop.no, om at du kan velge et børsteløst program for å redusere slitasjen på bilen.

– Du får aldri bilen 100 prosent ren om du velger et børsteløst program, men om du vasker bilen ofte kan det være et godt alternativ.

Bjørn-Aage Bredal, produkt- og markedssjef i Garasjetid.no. Foto: Garasjetid.no.
Bjørn-Aage Bredal. Foto: Garasjetid.no

Vask bilen så trygt som mulig

Tormod Nedrebø, fagansvarlig for bilskader i Gjensidige, opplyser om at en kaskoforsikring kan dekke uhell, dersom du skulle være så uheldig å få skade på bilen som følge av bilvask. Forsikringen dekker imidlertid ikke slitasje og skader som utvikles over tid.

– Har du vært uheldig kan du melde dette inn til forsikringen, men som alltid vurderes alle tilfeller individuelt. Det greieste er å vaske bilen så trygt og skånsomt som mulig. Da holder bilen seg pen lengere og du slipper at den taper seg unødig i verdi, sier Nedrebø.

Lakkbeskyttelse eller ikke?

Bredal forteller at det finnes ulike coatinger som brukes til å beskytte lakken. Disse er ofte hardere enn lakken og gjør overflaten på bilen mer motstandsdyktig. 

– Fordelen med en coating er at det skal mer til for å få riper, men du vil kunne få noe slitasje med lakkbeskyttelse også. Det er viktig å huske på at jo hardere overflaten er, jo vanskeligere er det å korrigere de slitasjeripene som skulle oppstå, sier han.

Slik korrigerer du vaskeriper

Tommy Rønningsveen, daglig leder i Detailshop.no. Foto: Detailshop.no
Tommy Rønningsveen. Foto: Detailshop.no

Ifølge Bredal må alle bileiere belage seg på noen slitasjeskader som følge av bilvask, uansett hvilken metode du velger. 

– Bruker du børstevask i bilvaskemaskin, får du vaskeriper etter én vask. Hjemme må du vaske bilen opptil tusen ganger for å oppleve tilsvarende slitasje. Heldigvis er det gjerne snakk om hårfine riper som er enkle å polere bort, sier han. 

Bredal forteller at det finnes ulike poleringsmidler, hvor du enten kan slipe ned og komme på samme punkt som ripen, eller tilsette farge i gropen og fylle ut lakken. 

– Dette kan du trygt gjøre – det er såpass mikroskopisk, sier han. 

Rønningsveen anbefaler maskinpolering fremfor håndpolering, dersom du ønsker et permanent resultat.

– Det spørs selvfølgelig hvilket resultat du ønsker, og hvilken innsats du ønsker å legge i arbeidet. Forskjellen er at maskinpolering krever mer tid og innsats, men du slipper å gjenta prosessen like ofte som du bør dersom du velger håndpolering. Håndpolering gir et mer midlertidig resultat ettersom disse midlene ofte fyller ripene med kjemikaler istedenfor å fjerne de permanent, avslutter han.

Tommy Rønningsveen, daglig leder i Detailshop.no. Foto: Detailshop.no
Tommy Rønningsveen. Foto: Detailshop.no

Sist oppdatert: