Har du hytte på hjul? Slik tar du vårsjekken
Gjør bobilen eller campingvognen klar for nye eventyr.
– Det er smart å ha en fast sjekkliste som du går gjennom hver vår. Når doningen er i orden, øker sjansene for at du kan nyte campinglivets gleder uten ubehagelige overraskelser, sier fagsjef Anita Hokholt Engh i Norsk Bobil og Caravan Club.
Støv, smuss og skitt hører vinteren til – uansett om vognen eller bobilen har vært i bruk eller stått på lager. Nå trenger den en grundig omgang med såpe og vann. Men aller først må du sjekke om ferieboligen er hel og tett.
– Kontroller lister og gummipakninger – særlig rundt vinduene og taklukene. Se også over karosseriet. Bulker kan føre til at det oppstår sprekker i veggplatene eller rundt listene, forklarer Hokholt Engh.
Skånsom vask
Bruk en myk klut eller børste når du vasker. Benytt milde vaskemidler med voks, og vær ekstra forsiktig med vinduene og taklukene. Det er smart å gå over taket ved hjelp av en langkost og stige. Slik unngår du opphold på taket.
– Etterpå skyller du godt. Avslutt gjerne med en polering. Da blir det lettere å vaske neste gang, sier Hokholt Engh.
Lys i alle pærer
Lysene må selvsagt være i orden. Har du vogn, begynner du med å kontrollere kjøreledningen som du kobler til bilen. Er ledningen hel, og er kontakten fri for korrosjon? Koble så til bilen og sjekk at alle pærene virker.
– Når blinklys og bremselys fungerer, kan du gi tydelig signal til medtrafikantene. Det reduserer risikoen for farlige situasjoner. I tillegg unngår du unødvendige utgifter. Politiet kan gi bot for kjøring med lys som ikke virker, påpeker Hokholt Engh.
Gode dekk er viktig
Dekk på en campingvogn er underlagt de samme kravene som dekk på andre kjøretøy.
– Mønsterdybden på sommerføre skal være minst tre millimeter – helst mer. Vær klar over at lovlig mønsterdybde ikke nødvendigvis betyr at dekket er i god stand. Med tiden blir gummiblandingen hardere, og det fører til dårligere kjøreegenskaper. Det kan være nødvendig å kjøpe nye dekk selv om mønsterdybden på de gamle tilfredsstiller millimeterkravet, sier fagsjefen.
Sjekk propananlegget
Innvendig kontroll er også viktig, understreker eksperten. Hvorfor ikke slå to fluer i en smekk? En grundig vask i alle kriker og kroker fjerner gammel moro fra i fjor. Samtidig kan du oppdage feil og mangler som har oppstått i løpet av vinteren. Finner du spor av firbente ubudne gjester? Kontroller rørgjennomføringer og andre mulige «musehull».
I tillegg er det viktig å sjekke gassanlegget. Propan er en anvendelig gass som blant annet gjør det enkelt å oppbevare og lage mat. Samtidig kan gassen være livsfarlig.
– Den kan eksplodere eller føre til brann. Men først og fremst advares det mot kvelningsfaren som oppstår ved ufullstendig forbrenning av propan. I tillegg til å være nøye med ettersyn og vedlikehold av gassapparatet, bør du skaffe deg en alarm som varsler gass. En CO-detektor er også en god forsikring, mener Hokholt Engh.
Lad batteriet
Du bør lade batteriet før sesongen starter. I tillegg må væskenivået være riktig. Spør gjerne en forhandler hvis du er usikker, er fagsjefens råd.
Apropos væske: En sjekk av vannsystemet er nødvendig for å se at det kommer vann i kranene, at varmtvannet fungerer og ikke minst at avløpssystemet virker som det skal.
– Vi anbefaler en kjemisk rens av slanger og vanntank. Det finnes egne produkter til dette. Rens gjerne toalettet også – og sjekk at det fungerer, sier Hokholt Engh.
Avslutt vårsjekken med å smøre låsene på alle luker, døren og tanklokket. Og så er doningen klar for en ny sesong med hyggelige opplevelser.
Forsikring av campingvogn og bobil
– Forsikring av bobil minner om bilforsikring. Du kan nøye deg med en enkel (lovpålagt) ansvarsforsikring som bare dekker skader på andre gjenstander eller folk. I tillegg kan du velge mellom flere kaskoforsikringer. En campingvogn er omfattet av bilens ansvarsforsikring, sier rådgiver Jan Fleinsjø i Gjensidige.
Han opplyser at en såkalt toppforsikring, som Gjensidiges Campingvogn Pluss og Bobil Pluss, dekker de aller fleste uforutsette skader og hendelser som kan oppstå.
– Du får blant annet veihjelp og feriegaranti. Forsikringen dekker også skader på motor, girkasse og tilhørende elektronikk. Den omfatter dessuten fuktskader i opptil 15 år etter at bobilen eller campingvognen ble kjøpt som ny. Dette forutsetter en årlig fukttest utført av forhandler eller verksted, sier Fleinsjø.