Dame og mann som løper på en flyplass.

Derfor bør du velge gjennomgående flybillett

Skal du mellomlande på vei til sol og sommer? Da er det smart å bestille hele reisen samlet.

Lene Hasler
Lene Hasler i Gjensidige

Sitter du oppe til sent på kveld og sammenligner priser på flybilletter? Da kan det virke som en god idé å sette sammen de ulike etappene av reisen selv. Det kan imidlertid fort bli dyrere enn du tror.

– Hvis du flyr med enkeltbilletter og opplever forsinkelser som fører til at du mister neste fly, må du løse problemet selv. Det kan være greit å vite, spesielt hvis du ikke er så reisevant, forklarer Lene Hasler, reiselivsekspert og rådgiver i Gjensidige.

Hvis du i stedet kjøper gjennomgående billett hos ett og samme selskap, har du en del rettigheter som kan gjøre reisen enklere. Da vil nemlig transportøren stå ansvarlig for reisen din hele veien:

– Kommer du for sent til en avgang, vil de booke deg videre på første tilgjengelige flyvning. I enkelte tilfeller vil du få tilbud om måltider og hotellovernatting, selv om forsinkelsen for eksempel skyldes værforhold, sier Hasler.

Det samme gjelder om du skal på cruise. Sørg for at tilslutningsbilletten med fly inngår i samme bestilling som cruisereisen, og du er sikret om noe skulle skje.

Lene Hasler
Lene Hasler i Gjensidige

Trenger ikke sjekke inn bagasjen på nytt

Eline Hyggen Skari i Norwegian
Eline Hyggen Skari

Når det gjelder bagasje og spesielle behov, er det mye å hente på å bestille én gjennomgående billett, sier senior kommunikasjonsrådgiver Eline Hyggen Skari i Norwegian.

– En enkeltbillett tar deg og bagasjen din fra A til B, mens en gjennomgående billett tar deg fra A til B til C – og eventuelt videre. Det forenkler reisen din, ikke minst fordi bagasjen kan være innsjekket hele veien fra avgang- til ankomststedet, forklarer Skari.

Hun minner om at alt av ekstra behov må planlegges på forhånd. For eksempel må du bestille plass til ekstra bagasje, sportsutstyr eller dyr.

– Det er begrenset med plass om bord i et fly, og det kan bli fullt. Hvis du trenger assistanse, har behov for rullestol eller har allergier vi må ta hensyn til, er det viktig at du informerer om dette på forhånd. Med gjennomgående billett blir alt dette enklere, sier Skari.

Eline Hyggen Skari i Norwegian
Eline Hyggen Skari

Nok tid mellom flygningene

Hvis du likevel ønsker å bestille flybilletter enkeltvis, må du legge inn nok tid mellom flygningene. Dette er det mange som brenner seg på, ifølge Hasler i Gjensidige.

– Mange beregner for kort tid mellom ankomst og avgang. Det er viktig at du rekker å hente ut innsjekket bagasje, sjekke den inn på nytt, sjekke deg selv inn og gå gjennom sikkerhetskontrollen. Alt dette kan ta litt tid, og derfor bør du alltid beregne ekstra tid på flyplassen, påpeker hun.

Hva er egentlig nok tid?

– For at reiseforsikringen i Gjensidige skal gjelde, er det ofte et krav at du må ha beregnet minst 1,5 time mellom ankomst og neste avgang. Andre selskaper opererer ikke med minstetid mellom ankomst og avgang, men dekker utgiftene når transportmiddelet blir forsinket med 1,5 time eller mer. Siden reglene varierer, er det viktig at du sjekker forsikringsavtalen din, oppfordrer hun.

Derfor trenger du reiseforsikring

Allerede før du bestiller reisen, bør du sørge for å ha reiseforsikringen i orden, råder Hasler. Da trenger du ikke kjøpe ekstra avbestillingsbeskyttelse, som flere reiseoperatører tilbyr.

– Men i mange selskaper er det et krav at du må ha kjøpt reiseforsikring før du bestiller en reise for at avbestillingsforsikringen skal være gyldig. Sjekk også om du har en beløpsgrense for avbestilling, så du er sikker på at forsikringen vil dekke alt. Gjensidiges Reise Pluss-forsikring har ubegrenset beløp, men spesielt kredittkortforsikringer kan ha forholdsvis lave maksbeløp, sier hun.

10 tips for en effektiv reise

  1. Følg med på oppdateringer om reisen din, eller sørg for at du får automatisk varsling. Iblant endres både dato og klokkeslett for avreise.
     
  2. Sjekk inn på forhånd via nett eller app, eller på de selvbetjente innsjekkingsautomatene på flyplassen. Reiser du med bare håndbagasje, kan du gå direkte til sikkerhetskontrollen.
     
  3. Møt opp på flyplassen i god tid. Det kan oppstå uventede forsinkelser på veien, og køen til sikkerhetskontrollen endrer seg fra time til time.
     
  4. Husk gyldig ID. Selv om du reiser innenfor Schengen, skal du kunne legitimere deg, enten med pass eller med det nasjonale ID-kortet.
     
  5. Merk bagasjen godt med navn og telefonnummer (husk landsnummeret 0047 for Norge), både utenpå og med en lapp inni bagasjen. Da vil det gå raskere å ettersende bagasjen hvis den blir forsinket.
     
  6. Oppbevar alltid ID-papirer, medisiner, nøkler og verdigjenstander i håndbagasjen når du reiser.
     
  7. Sørg for å ha strøm på telefonen eller nettbrettet, slik at du kan vise frem reisedokumentene for innsjekking og sikkerhetskontroll.
     
  8. Skal du til et land som UD fraråder å reise til? Da er det ikke sikkert at reiseforsikringen din er gyldig på denne reisen. Sjekk vilkårene, eller kontakt forsikringsselskapet hvis du er usikker.
     
  9. Dobbeltsjekk at reiseforsikringen din er oppdatert, for eksempel hvis det har skjedd endringer i husstanden. I Gjensidiges familieforsikring er barn dekket frem til de fyller 21 år, deretter må de ha egen reiseforsikring, for eksempel Reise Ung.
     
  10. Registrer gjerne utenlandsreisen din i Utenriksdepartementets app Reiseklar eller på reiseregistrering.no. Skulle det oppstå en krisesituasjon der hvor du er, vil du motta direkte informasjon fra norske myndigheter.
     

Nyttig informasjon når du planlegger reisen

Sist oppdatert: