venner som klemmer ved toget

Droppet reiseforsikring: det kostet familien flere hundre tusen

En ferie kan fort bli dyrere enn planlagt hvis uhellet er ute og reiseforsikringen mangler.

Reiseforsikring handler om mer enn bagasje og forsinkede fly. Når uventede kriser oppstår på reise, kan manglende forsikring føre til store økonomiske belastninger og praktiske utfordringer for pårørende.

Kostet familien 200 000

Da Hilde Skranefjell sin far ble alvorlig kreftsyk på reise i Thailand, var det ikke mulig for familien å få han fraktet hjem på vanlig måte. Dette førte til at sykehusregningene i Thailand hopet seg opp. Da oppdaget familien at han ikke hadde reiseforsikring.

– Han var så syk at han ikke kunne fly hjem på vanlig vis, så vi måtte finne en annen løsning, forteller Skranefjell.

Hun endte opp med å kontakte en lege som for den svimlende prisen på 200 000 kunne ta ansvar for å frakte faren hjem.

– Hadde han hatt reiseforsikring ville vi sluppet både alt arbeidet og kostnadene, sier Skranefjell.

Når det som ikke skal skje, skjer

Andrew Havnen
Internasjonal koordinator i Jølstad Begravelsesbyrå Andrew Havnen

Andrew Havnen er internasjonal koordinator hos Jølstad begravelsesbyrå. De hjelper om lag 250 pårørende i året med å få hjem sine kjære som har omkommet utenlands. Han forteller at fellesnevneren til de som trenger mest hjelp, er når avdøde ikke har hatt reiseforsikring.

– Vi har dessverre god erfaring med dette, og får jevnlig henvendelser fra pårørende som står i denne situasjonen, sier Havnen.

Dette er en utfordring mange pårørende ikke er forberedt på, og som kan få store økonomiske konsekvenser.

– Hvis noen dør i utlandet uten reiseforsikring, så må familien dekke kostnadene for hjemtransporten, og da er det snakk om ganske høye kostnader. Fra Thailand så kan prisen komme opp i 70 000-80 000 kroner.

Andrew Havnen
Internasjonal koordinator i Jølstad Begravelsesbyrå Andrew Havnen

En større belastning

Han forklarer at uten reiseforsikring må familien ikke bare bære store utgifter for å frakte avdøde hjem, men han ser på det praktiske som en større belastning for de pårørende

– Det jeg tror er enda verre, er at familien blir stående alene med alt det praktiske knyttet til å få den avdøde hjem igjen. De må sitte og håndtere papirarbeid, telefoner til utlandet og regninger midt oppi sorgsprosessen, når de egentlig har mer enn nok med seg selv og familien.

– Det er veldig viktig med reiseforsikring

Havnen forteller om en sak han husker godt, hvor en eldre dame som hadde mistet sønnen sin i Thailand kontaktet dem. Sønnen hadde ikke reiseforsikring.

– Hun ble kontaktet av den norske ambassaden i Thailand, og ble informert om dødsfallet. Det hun hadde fått var et informasjonsskriv fra ambassaden, med navn og telefonnummer til tre eller fire forskjellige byråer i Thailand, som hun kunne ringe til, forteller Havnen.

– Så du kan tenke deg en eldre dame i 80-årene, som skal da sitte og begynne å ringe rundt til begravelsesbyråer i Thailand.

Han forteller at dersom sønnen hadde hatt reiseforsikring, kunne forsikringsselskapet tatt seg av alt det praktiske.

– De hjelper familien gjennom hele den prosessen, så da får man ikke den ekstra belastningen av å ordne opp selv.

Sist oppdatert: