Signerer dokumenter med to vitner.

Unge trenger også fremtidsfullmakt

Hva skjer hvis du ikke lenger kan bestemme selv?

Marianne Aarbakke i Huseierne
Marianne Aarbakke

Fremtidsfullmakt er ofte et tema når det er snakk om eldre personer, spesielt i forbindelse med demenssykdom. Men alle over 18 år bør stille spørsmålet «hvem skal ivareta interessene mine hvis jeg ikke klarer det selv?» Det mener advokat Marianne Aarbakke i Huseierne.

– Vi kan alle komme i en situasjon der vi blir satt ut av spill over tid. Det kan for eksempel skje etter en ulykke i trafikken eller skibakken – eller som følge av alvorlig sykdom. Da vil en fremtidsfullmakt sørge for at du fortsatt har innflytelse over hverdagen din, sier hun.

Marianne Aarbakke i Huseierne
Marianne Aarbakke

Økonomi og andre personlige forhold

Hvem skal betale regningene dine? Hvem skal ta beslutninger hvis boligen din må selges eller bygges om? Har du midler som det er aktuelt å fordele som forskudd på arv? Hvem skal ha ansvar for virksomheten du driver når du selv ikke er i stand til det? Dette er ekspemper på oppgaver du kan overlate til en fullmektig.

Fullmektigen kan representere deg overfor private selskaper. Hun eller han kan blant annet administrere forsikringer, følge instruksjonene dine med hensyn til abonnement, profiler på sosiale medier, medlemskap og støtte til organisasjoner – og sørge for at venner og familie får gaver på bursdager.

– Personer som har barn ønsker ofte å ta inn i fremtidsfullmakten at disse kan få forskudd på arv og vilkårene for dette, sier Aarbakke.

I tillegg kan fullmektigen representere deg i spørsmål om tjenester, ytelser og behandling fra det offentlige, for eksempel Nav, kommunen og helsevesenet.

Du kan endre og trekke tilbake fullmakten

Du kan endre fremtidsfullmakten når som helst så lenge du forstår hva endringen innebærer. Det kan være nødvendig å revidere fullmakten med jevne mellomrom slik at den er oppdatert med hensyn til livssituasjonen og ønskene dine.

– Hvis du er ung, er det stor sannsynlighet for at dette vil endre seg over tid. Det bør du ta høyde for i fremtidsfullmakten, for eksempel ved at fullmektigen kan kjøpe ny bolig for deg ved behov, sier Aarbakke.

Fullmakten trer ikke i kraft før du er ute av stand til å ivareta dine egne interesser. Dette må bekreftes av lege. Og hvis du blir frisk og kan ta beslutninger selv, trekker du fullmakten tilbake.

Hvem kan bli fullmektig?

Du bør velge en fullmektig som kjenner deg godt og som du stoler på. De fleste som har ektefelle/samboer eller voksne barn, velger blant disse. Uansett bør du spørre vedkommende på forhånd. I tillegg er det fornuftig å utpeke minst én reservefullmektig, mener advokaten.

– Da kan reserven overta hovedfullmektigens oppgaver hvis hun eller han blir forhindret. I tillegg kan du legge inn at fullmektigene skal ha regnskaps- og informasjonsplikt overfor hverandre. Slik kan du sikre deg mot at en fullmektig mot all formodning misbruker tilliten din, sier Aarbakke.

Hun anbefaler at alle fullmektigene har én originalfullmakt hver (ikke kopier).

Slik blir fremtidsfullmakten gyldig

Det er ikke formelle krav (formkrav) til selve innholdet i fremtidsfullmakten. Likevel må fullmakten oppfylle visse krav for at den skal være gyldig.

  • Du må være i stand til selv å forstå og vurdere innholdet og fullmaktens betydning. Dette kan bekreftes med en legeerklæring.
     
  • Fullmektigen må være en bestemt person (ikke en organisasjon) over 18 år. Vedkommende kan ikke selv ha verge.
     
  • Fullmakten skal være skriftlig og underskrives av fullmaktsgiver og av to vitner (ikke fullmektigene, familien deres eller andre som står disse nær). Vitnene må forstå hva det vil si å være vitne, de må være til stede sammen når dokumentet blir signert, og de må vite at det dreier seg om en fremtidsfullmakt.
     
  • Fullmakten må være datert.

Siden det ikke er formkrav til innholdet, er det ikke nødvendig å få hjelp av en jurist når du skriver fremtidsfullmakten. Du står også temmelig fritt med tanke på selve innholdet. Likevel er det viktig at fullmakten er satt opp på en god måte. Det kan være smart å få hjelp av noen som kan sikre at fullmakten er gyldig, hva den bør inneholde og hvordan du kan unngå at det oppstår tvil om hva du egentlig mener, påpeker Aarbakke.

– I Huseierne har vi hjulpet mange hundre medlemmer med dette. Du kan også få råd andre steder, for eksempel hos en jurist, på sivilrett.no og hos statsforvalteren, sier hun.

Hva skjer om du ikke gir fremtidsfullmakt?

Uten en fremtidsfullmakt vil statsforvalteren oppnevne en verge hvis du ikke er i stand til å ivareta interessene dine. Dette vil som regel være ektefelle, barn eller søsken. Har du ingen av delene, kan en fremmed bli oppnevnt som verge.

– Ordningen med vergemål har sine begrensninger. For eksempel er det sjelden at vergen får ta opp lån, pantsette eller dele ut arv. Og hvis du får en verge som ikke kjenner deg, er det vanskelig for personen å forstå hva du ville ha ønsket i ulike saker, sier Aarbakke.

Smart å lage egen avtale med banken

En fremtidsfullmakt må godkjennes av statsforvalteren før den trer i kraft, noe som kan ta tid. I mellomtiden kan regninger og andre oppgaver hope seg opp i nettbanken uten at fullmektigen kan gjøre noe med det.

– Dette kan løses ved at du gir fullmektigen eller andre disposisjonsrett til kontoene dine slik at hun eller han kan utføre oppgaver for deg i nettbanken din. Bankene har litt ulike regler for dette, så rådet er å spørre banken din om hjelp. Dette må selvsagt også skje mens du er frisk, sier Aarbakke.

Sist oppdatert: