To hunde som er gode venner.

Dette bør du vite om løpetiden

Unngå valper som ikke er planlagt, og vær på vakt mot sykdommer som tispene er disponert for. Her er ekspertenes tips angående løpetiden.

Trude Mostue i FirstVet
Trude Mostue

Når hunden får sin første løpetid, avhenger av rase. De største hunderasene kommer senere i puberteten enn mindre raser.

– Generelt kan vi likevel si at de aller fleste får sin første løpetid når de er rundt seks måneder gamle. Mange tisper har løpetid to ganger i året, men noen kan ha det én eller tre ganger i året, opplyser sjefsveterinær Trude Mostue i FirstVet.

Trude Mostue i FirstVet
Trude Mostue

Løpetidens fire faser

En typisk løpetid varer rundt tre uker, men lengden kan variere noe fra hund til hund. Vi deler løpetiden inn i fire faser:

1. Starten på brunsten
Tegnene du kan se etter er at de må tisse ofte, får utflod eller slikker seg mye og hovner opp bak. Hunden har gjerne behov for å markere når de er på tur, for å si til alle i nabolaget; «her er jeg, jeg er snart klar!».

2. Leken og flørtete
I andre fase er hunden kanskje mer leken. Hun «vifter med rumpa», og han irriterende nabohunden kan plutselig bli veldig hyggelig å hilse på.

3. Blødning
I tredje fase kommer blødningen. – Mange forveksler hundens blødning med vår menstruasjon, men det er en misforståelse, forteller rådgiver Maren Matsson i Gjensidige. – Hos hundene er blødningen en markør for at eggløsningen er like rundt hjørnet, sier hun.

Mange setter bleie på hunden i denne fasen. Matsson tipser om å kjøpe bleier til barn som du klipper halehull på. – Du kan kjøpe «tispetruser» med innlegg, men det er like greit med vanlige truseinnlegg eller bleie. Velg et rimelig alternativ.

4. Eggløsning
Når blødningen avtar, kommer eggløsningen. Tispen er mottagelig for hannhunden, det er nå hun kan bli drektig.

Få oversikt over syklus

Trude Mostue forteller at hos noen tisper er tegnene i disse fasene veldig tydelige, mens andre hunder har løpetid litt mer i det skjulte.

–  Da er det ekstra viktig å ha oversikt over syklusen, ellers kan du ende opp med valper i hus. En tispe som vanligvis ikke vil stikke av, kan fort gjøre det når hun har løpetid. Dessuten må du være på vakt mot hannhundene – de sporer opp tisper med løpetid, advarer hun.

Mostue poengterer at når hundene først har bestemt seg, så har du lite du skulle ha sagt.

– Hundene «låser» seg sammen under parringen, og løsner ikke fra hverandre før jobben er gjort. Hvis valper er uønsket, er det heldigvis abortpiller å få, tilføyer sjefsveterinæren.

Innbilt svangerskap

Maren Matsson
Maren Matsson i Gjensidige

Det er heftige hormonkrefter som er i sving når hunden har løpetid. Mostue foreller at ubalanse i hormonene kan gi innbilt svangerskap.

– Det kan være plagsomt for noen tisper. Dette skjer gjerne noen uker etter løpetiden, når valpene skulle ha kommet hvis de var blitt drektige, sier hun. – Hunden kan virke deprimert, vil ikke gå tur, den kan bli litt irritable. Noen tisper kan også få hovne jur og melkeproduksjon, forteller hun.

Matsson i Gjensidige utdyper: – Hunden går gjerne og bygger rede, og dit tar de med seg tøfler eller klær som de tror er valpen sin. Det er viktig å ta fra dem disse tingene. Sørg også for å avlede hunden med leking og turer, anbefaler hun.

Les også: Sita var plaget av innbilte svangerskap: – Ordentlig trist

Maren Matsson
Maren Matsson i Gjensidige

Sterilisere?

Mostue sier at det finnes medisiner som kan balansere hormonene og dermed forebygge innbilt svangerskap, men for noen er ikke dette tilstrekkelig.

– Tilbakevendende innbilte svangerskap er en av de vanligste årsakene til sterilisering. Tispene er også mer disponert for jursvulster (brystkreft) når de ikke er steriliserte.

Norsk lovverk tilsier at det må være en medisinsk grunn for å sterilisere. I andre land er lovverket ikke like strengt, særlig der hvor det er mange løshunder.

Hvis en hund steriliseres, gjøres dette gjennom hysterektomi – hvor hele livmoren fjernes. Inngrepet skjer mellom to løpetider. Mostue opplyser at steriliseringen kan påvirke pelskvalitet, forbrenning og energinivå. 

–  Pass på så du ikke overfôrer en sterilisert tispe. De kan lett legge på seg. Og skal du sterilisere, bør det gjøres når hunden er relativt ung, sier Mostue.

Hunder kommer ikke i overgangsalder på samme måte som mennesker. De har løpetid hele livet, men fruktbarheten går ned. Det er uansett ikke å anbefale at en eldre tispe får valper.

Uregelmessigheter kan være tegn på sykdom

Tispene er disponert for andre sykdommer enn hannhundene. Det du bør være oppmerksom på i den forbindelse, er uregelmessigheter ved løpetiden.

– Blødninger, utflod, lukt eller hevelser utenom syklusen bør sjekkes. I verste fall kan det være livmorbetennelse, som  er en av de vanligste årsakene til at vi opererer eldre tisper, avslutter Mostue.

Sist oppdatert:

Mer om:

DyreneLandbruk