Seng. Par.

Driver snorkingen deg til vanvidd?

Å dele seng med en som snorker høylytt kan føles frustrerende for de fleste. For snorkeren selv kan det gå på helsa løs.

fysiolog og søvnspesialist Guttorm Bruskeland ved Aleris Frogner.
Guttorm Bruskeland

Det sees nemlig en klar sammenheng mellom snorking og søvnapné – også kjent som pustepauser. På kort sikt kan sykdommen gi deg følelsen av å være trøtt og uopplagt på dagtid. På lang sikt kan konsekvensene bli langt større, forteller fysiolog og søvnspesialist Guttorm Bruskeland ved Aleris Frogner.

– Etter hvert vil det resultere i veldig mange netter med dårlig søvn, som gjør at en kan få humørsvingninger, nedsatt hukommelse og vanskeligheter med å lære seg nye ting. Man vil også kunne få høyt blodtrykk på nattestid, sier han og legger til:

– En alvorlig grad av søvnapné gir også økt risiko for hjerte- og karsykdommer og pre-diabetes. 

fysiolog og søvnspesialist Guttorm Bruskeland ved Aleris Frogner.
Guttorm Bruskeland

Dette kan hjelpe

Bruskeland råder derfor personer som snorker og mistenker søvnapné til å få avdekket eventuelle pustepauser.

– Vedkommende bør oppsøke lege for å gjøre en søvnregistrering, som viser hvordan de puster når de sover.

Har du mer enn ti pustepauser i timen med en varighet på ti sekunder og oppover, bør du få behandling for sykdommen, opplyser Aleris på sine nettsider.

Det er riktignok ikke på langt nær alle «snorkere» der ute som har søvnapné. Men selv om en som snorker lever fint med det selv, kan det fort bli plagsomt for partneren.

– Hvis man sjeneres av snorking vil dette påvirke egen søvn, fordi man ikke får sovet nok og dermed blir trøtt og uopplagt, sier Bruskeland.

Om ørepropper eller det å sove på hvert sitt rom ikke fungerer eller lar seg gjøre, anbefaler Bruskeland den «rammede» å oppfordre sengepartneren til å teste én ting:

– Snorkeplaster og snorkespray har ingen dokumentert effekt, men en såkalt snorkeskinne kan ha det.

Effektivt for mange

Ved påvist søvnapné brukes først en CPAP-maskin og maske for å få bukt med problemet. For de som av ulike årsaker ikke klarer denne behandlingen tilbys en søvnapnéskinne eller snorkeskinne, forklarer tannlege Morten Paulsbo ved Ski Tannlegesenter.

– Det er viktig at skinnen er tilpasset hos tannlegen, for å passe akkurat din munn. En snorkeskinne eliminerer svært ofte snorking – til glede for personen med skinne, men også den som eventuelt ligger ved siden av i sengen, sier Paulsbo, og legger til:

– Studier viser at snorkeskinne er effektivt for 85 til 90 prosent av de som har fått en godt tilpasset skinne.

Morten Paulsbo og Magnus Paulsbo ved Ski Tannlegesenter
Morten Paulsbo og Magnus Paulsbo

Kan forsvinne helt

Paulsbo viser til gode resultater på en variant de tilbyr ved tannlegesenteret.

– Den behandler både pustestopp og snorking. Snorking vises på forskjellige nivåer. Avhengig av nivået og riktig vurdering av pasienten, kan terapien være svært vellykket ved at snorkingen blir redusert til et minimum – og i ganske mange tilfeller forsvinne helt, sier han.

Ifølge tannlegen kan enkelte oppleve ubehag i kjevemuskulaturen og økt spyttutskillelse ved oppstart av behandling. Dette vil imidlertid avta etter få dager og gå over etter hvert. I noen tilfeller kan også bittendringer forekomme.

– Disse bittendringene sitter gjerne muskulært, og bittet vil gå tilbake til opprinnelig stand ved en eventuell avslutning av behandlingen.

Holdbarheten på snorkeskinner varierer og avhenger blant annet av vedlikehold.

– Ofte vil den vare i tre til fem år. Men det kommer an på hvilken snorkeskinne som velges og hvilket materiale den er laget av. Vi har erfaring med pasienter som har hatt samme skinne i åtte til ti år. Dette er mulig på grunn av høy presisjon og materialvalg, men god og daglig rengjøring av skinnen er også viktig.

Gir økt risiko for langtidsfravær

Øystein Perdreau Dahl
Øystein Perdreau Dahl

Ifølge forskning.no er sannsynligheten for et langtidssykefravær nesten dobbelt så stor ved påvist søvnapné.

– Jeg anbefaler å se nærmere på hvordan lengre sykefravær eller uførhet kan påvirke privatøkonomien. De aller fleste vil se det som en fordel å ha et økonomisk sikkerhetsnett i slike tilfeller, og da vil en uførepensjon være en god løsning, sier produktsjef Øystein Perdreau Dahl i Gjensidige.

→ Mer om uførepensjon

Øystein Perdreau Dahl
Øystein Perdreau Dahl

Sist oppdatert: