Hyppige urinveisinfeksjoner? Dette kan hjelpe
En av fem kvinner er plaget med gjentagende urinveisinfeksjoner. Her er spesialistenes råd til forebygging og lindring når det står på.
Er du plaget med tre eller flere urinveisinfeksjoner gjennom et år, faller du under definisjonen «tilbakevendende urinveisinfeksjoner». Foreløpig vet man ikke sikkert hvorfor den hos enkelte kommer tilbake igjen og igjen, ifølge Urinveisinfeksjon.no.
– Urinveisinfeksjon er forårsaket av bakterier som har kommet på avveie og inn i urinrøret. Kvinnelig kjønnsorgan er spesielt utsatt på grunn av den korte anatomiske avstanden mellom urinrørsåpningen og endetarmsåpningen hvor avføring befinner seg, forteller lege Anne Marte Ladim i Dr. Dropin.
Hun mener det er viktig å undersøke en eventuell sammenheng mellom andre sykdommer, plager eller gjøremål når man får en infeksjon.
– Er man hyppig plaget, bør lege oppsøkes for å finne ut om sykdommer man har eller medisiner man bruker kan være årsak til tilbakevendende infeksjoner.
Tisse etter samleie – fakta eller myte?
Har du svekket immunforsvar eller underliggende sykdom som diabetes er risikoen for å pådra seg infeksjoner som urinveisinfeksjon større, informerer Ladim.
– Tørre slimhinner, som gjerne forekommer med alderen, samleie, graviditet eller urinkateter er andre triggere, sier hun.
Får man for eksempel alltid urinveisinfeksjon noen dager etter samleie, bør man passe på å forebygge ved å tisse rett etterpå og drikke rikelig med vann, råder Ladim. Ved samleie vil man kunne få overført bakterier fra partner eller bakterier flyttet fra et sted til et annet på kroppen.
– På den måten kan bakterier som ikke skal være i urinveiene havne der likevel der. Når man tisser renser man urinveiene for rusk og bakterier. Dette vil altså kunne hindre at bakteriene forblir i urinveiene eller vandrer oppover mot urinblæren – og noen ganger hele veien til nyrene.
Dette kan også prøves
Det finnes også andre råd for å unngå urinveisinfeksjon. Hun gjentar at det er spesielt viktig å drikke mye vann.
– Dette sørger for at bakterier som har vandret opp i urinrøret blir skylt ut igjen når man går på toalettet. I overgangsalderen kan man grunnet østrogenmangel få tørre slimhinner, som øker sjansene for å få urinveisinfeksjon. Lokalbehandling med østrogen vil kunne hjelpe på dette, opplyser Dr. Dropin-legen.
Et kjent tips er å innta produkter av tranebær, for eksempel juice, for å forebygge eller bli kvitt urinveisinfeksjon. Hvorvidt dette faktisk fungerer eller ikke er uvisst.
– Likevel angir mange å kjenne på god effekt. Hvis du er i gruppen som har høyere risiko for blodpropp, og derfor går på blodfortynnende medisiner, bør du vise forsiktighet med tranebærjuice. Snakk med legen din angående dette, da tranebær kan påvirke effekten av medisinene, sier hun.
Unngå kaldt underlag – en reell hensikt?
Jo da, det kan hjelpe. Ladim påpeker at dette rådet gjelder de som ofte og lett får urinveisinfeksjon.
– Når man blir kald, enten på grunn av vått badetøy eller ved å sitte på kaldt underlag, vil blodgjennomstrømningen reduseres i slimhinnene og urinrøret. Da er man mer utsatt for at bakterier finner veien inn i urinveiene, forklarer hun.
Det finnes også legemidler som kan virke forebyggende. Et eksempel er det reseptbelagte preparatet Hiprex, som kan ha en bakteriehemmende funksjon i urinen.
– Hiprex kan forsøkes hos ellers friske der alle forebyggende tiltak er forsøkt, og man fortsatt er plaget med stadig tilbakevendende urinveisinfeksjon. Flere faktorer må være til stede for at det skal ha effekt, og etter tre til seks måneders bruk bør man sammen med lege nøye vurdere om det har hatt noen virkning, sier Ladim.
Et alternativ for «frysepinnene»
Anders Bærheim, professor allmennmedisin ved Universitet i Bergen, er også tydelig på viktigheten av å få i seg nok væske for økt vannlating – og gjerne en god del juice.
– Vi ser en nær sammenheng mellom blærekatarr og lavt væskeinntak. Drikkingen i seg selv virker ikke forebyggende, men det vil påvirke hvor ofte du tisser og skyller ut bakterier fra urinblæren. Kvinner som har men enn tre infeksjoner i året vil ha nytte av å drikke mye, skylle ut ofte og passe på at de ikke går og «holder seg», sier Bærheim.
Enkelte med hyppig blærekatarr ser ut til å ha svekket melkesyrebakteriestamme i skjeden, forteller han. I slike tilfeller kan tilskudd virke forebyggende, uten at man kan slå fast at dette faktisk hjelper.
– Det ser også ut til at kvinner som er frosne av seg og hvor kulde er en trigger kan ha effekt av akupunktur, sier Bærheim.
Hva hjelper når det står på?
Svie, hyppig vannlating og smerter i nedre del av mage eller i underliv er vanlige symptomer ved urinveisinfeksjon. Bærheim forteller at mange opplever det lindrende å ha et varmeteppe eller ullteppe om livet. Både han og Dr. Dropins Anne Marte Ladim minner om å få i seg nok væske.
– Drikk rikelig med vann og tøm blæren helt når du later vannet. Paracetamol kan hjelpe på smerter, sier Ladim.
Der symptomene er milde, man er frisk ellers, ikke gravid og mellom 15 og 65 år, kan kroppen klare å bekjempe infeksjonen selv.
– Har du gått med blærekatarr i tre til fire dager, er den allerede på retur. Da kan den «drikkes vekk» fremfor å behandles, sier Anders Bærheim.
– Er infeksjonen veldig smertefull og av en mer alvorlig karakter, bør lege kontaktes. Da kan det være riktig å starte antibiotikabehandling. Vurderingen gjør man selv, men med råd fra lege, sier Anne Marte Ladim.
Hjelp! Er det fare for antibiotikaresistens?
Antall antibiotikakurer kan fort bli høyt etter hvert som infeksjonene vender tilbake. Ifølge Bærheim trenger du ikke bekymre deg for motstandsdyktige bakterier som ikke lar seg bekjempe.
– Følger du retningslinjene for bruk med maks tre dagers behandling, vil dette etter all sannsynlighet gå fint.
Sist oppdatert: