![Drone. Bylandskap.](/godtforberedt/content/droner-regler-og-rad-om-forsikring/_/image/51eac58c-6bd4-49dc-8674-1e43633c6944:30e7a0858110ef4c6699ca8c8dc001967934c479/height-1000/Drone.jpg)
Droner: regler og råd om forsikring
Sjekk hvilke regler som gjelder for droner – og hvordan forsikringen hjelper deg om noe skulle skje.
Droneflyvning er blitt en populær hobby, og antallet droner når stadig nye høyder. Tall fra Norsk dronebarometer 2020, utført av Opinion, viser at det trolig finnes mer enn 340 000 av dem her til lands. Tallet omfatter alt fra rimelige leketøy til droner ment for profesjonell bruk.
1. januar i år trådde nye og strengere regler knyttet til dronebruk i kraft. De innebærer blant annet at alle dronepiloter med en drone med kamera eller tyngre enn 250 gram, må registrere seg på Flydrone.no. Reglene gjelder uavhengig av om du driver med hobby- eller næringsbruk.
Det som går opp …
Når du følger sikkerhetsforskrifter og regler, er droneflyvning både moro og trygt. Men alt som går opp, må komme ned, og det finnes en del piloter som har opplevd at landingen ikke alltid skjer så kontrollert som den burde.
Det vanligste problemet er at man mister kontakten med dronen fordi den kommer for høyt, for langt unna eller i skjul bak et eller annet. Hvis en drone på flere kilo styrter mot bakken, kan det oppstå alvorlige situasjoner.
− Droner kan være farlige. Feil bruk kan føre til skader og i verste fall alvorlige ulykker. Derfor er det viktig at alle som opererer en drone kjenner reglene, uttaler Luftfartstilsynet.
Tilsynet har opprettet nettsiden dronelek.no for å informere om regelverket og ansvaret du har som dronepilot.
De viktigste reglene:
- Du skal alltid kunne se dronen og fly den på en hensynsfull måte. Fly aldri i nærheten av ulykkessteder.
- Ikke fly nærmere enn 5 km fra lufthavner med mindre annet er avtalt.
- Ikke fly høyere enn 120 meter over bakken.
- Ikke fly over festivaler, militære områder eller sportsarrangementer. Hold en avstand på 150 meter.
- Ta hensyn til andres privatliv. Husk reglene for bruk av foto og video av andre personer.
Naboen i fugleperspektiv
Bedre teknologi og lavere priser har ført til at mange droner er utstyrt med kamera av høy kvalitet. Og spektakulære oversiktsbilder gjør seg godt i alt fra bedriftsomtaler til boligannonser, naturfilmer, sportssendinger – og i private «minnebøker». Men som dronepilot må du sørge for at du holder deg på riktig side av loven om privatlivets fred.
Det er naturligvis ikke greit å filme en hage eller inn i en stue – med mindre det er din egen. Og selv om du filmer din egen hagefest, gjelder de samme reglene for bruk av dronekamera som for et vanlig apparat: Det er god skikk og bruk å spørre festdeltakerne først. De må uansett gi sitt samtykke før du publiserer bilder eller video av dem, for eksempel i sosiale medier. Det blir slått fast av både personvernopplysnings- og åndsverksloven.
Les mer om droner og personvern hos Datatilsynet.
Se opp i utlandet
Det kan være hyggelig å dokumentere ferieminnene med bilder fra luften. Men, først må du sette deg inn i reglene som gjelder der du oppholder deg. Lovene for dronebruk er nemlig forskjellige fra land til land, og det finnes mange eksempler på at turister er bøtelagt etter å ha brukt en drone i strid med ferielandets regelverk.
Forsikring av dronen
I henhold til det nye regelverket, er du nødt til å ansvarsforsikre dronen din. Verdigjenstandsforsikring dekker skade på drone som følge av brann, vann, tyveri og transport uansett beløp, og skader som oppstår under eventuell transport. I tillegg er den pålagte ansvarsforsikringen inkludert. Egenandelen er 1 000 kroner.
Gjensidige dekker ikke skader på dronen som skjer i forbindelse med bruk.
Men hva om noen blir truffet?
Hvis du skulle komme i den situasjonen at dronen din skader en person eller andres eiendom, kan du bli gjort økonomisk ansvarlig. Det skjer hvis en rettslig vurdering slår fast at du kan klandres for skaden.
– I så fall vil verdigjenstandsforsikringen din dekke erstatningen slik at du ikke blir økonomisk skadelidende, sier kommunikasjonssjef i Gjensidige, Christian Haraldsen.
Rent praktisk må både du og offeret melde inn skaden til deres respektive forsikringsselskaper. Deretter vil selskapene gjøre opp seg imellom. Skadelidte vil så få erstattet egenandeler.
– Ansvarsdekningen er én av mange gode grunner til å ha verdigjenstandsforsikring, understreker Haraldsen.
Les mer om de nye reglene for droneflyvning hos Luftfartstilsynet.