
Enkel helsesjekk av hund og katt – dette klarer du selv
Hvis hunden eller katten blir syk, er det godt å vite hva du skal se etter. Med disse tipsene, lærer du å utføre en enkel helsesjekk hjemme.
Noen dyreeiere tar kontakt med veterinær for den minste ting, mens andre overser viktige sykdomstegn. For å forstå hva som er innenfor normalen, er det viktig å kjenne dyrets helse godt, sier veterinær Kine Burshtein i FirstVet.
Slik utfører du en helsesjekk
Øyne, ører og munn
Start med hodet og jobb deg systematisk bakover. Se etter rennende øyne eller rødhet i det hvite – eller om dyret kniper øynene igjen. Pupillene skal være like store, og hornhinnen klar.
Sjekk ørene – de skal være rene, uten rødhet eller vond lukt.
Løft leppene og se på tenner og tannkjøtt. Sjekk etter tannstein, tegn til tannkjøttbetennelse eller dårlig lukt. Tennene skal være hele.
– Vær obs på at dette kan være vanskelig, for det er ikke alle hunder eller katter som uten videre lar seg undersøke i munnen, forklarer Burshtein.
Hud, pels og kropp
Kjenn forsiktig langs rygg, nakke, bryst og buk for å oppdage hevelser eller ømhet. Ikke glem armhuler, lysker og undersiden av kroppen. Sjekk at huden er fri for utslett, sår, skorper, rødhet og flass.
– Mange opplever at det er vanskelig å kjenne på buken. De vet ikke hva de skal kjenne etter, og det kan oppleves ekkelt å kjenne hardt. Men dette blir lettere med litt øvelse, sier Burshtein.
Poter og klør
Sjekk klørne, inkludert sporene, og klofestene. Er klørne hele? Er det hevelser eller irritasjon? Undersøk huden mellom tær og tredeputer og se etter bøss, tover eller irritert hud.
– Har dyret mye eller svart pels, kan det være litt vanskelig å få øye på små sår, skader eller knekte klør, så vær ekstra oppmerksom, råder Burshtein.
Kjønnsorgan og bakpart
Løft halen for å se om det ligger inntørket avføring eller tover der som kan irritere dyret. Vask og klipp bort om nødvendig.
- Hos hunndyr: Kontroller at det ikke er utflod fra vulva. Sjekk brystkjertler for hevelser eller kuler.
- Hos hanndyr: Sjekk at forhuden ikke er hoven eller irritert, og kjenn på testiklene. De skal være like store og ikke ømme. En tommelfingerregel er at det skal kjennes likt ut på begge sider.
Mer komplisert med katter
Det er som regel mye enklere å sjekke hunder enn katter, påpeker Burshtein:
– Katter er sin egen sjef, spesielt de som er mye utendørs. Klarer du ikke å gjennomføre en slik sjekk på katten din, kan du likevel oppdage mye ved å tolke signalene på avstand. Er du litt oppmerksom, merker du det når katten oppfører seg annerledes, mener hun.
Spiser og drikker katten som vanlig? Puster den som normalt? Ser den ut til å ha smerter? Er den slappere enn vanlig? Trekker den seg mer unna, eller er mer kontaktsøkende enn vanlig? Dette er spørsmål en veterinær vil stille for å avdekke det som kalles dyrets allmenntilstand.
– Har dyret høy feber, for eksempel, vil du som regel merke det på allmenntilstanden. Men det kan være veldig vanskelig å måle – å ta tempen på en frisk katt er nærmest umulig. På en grei hund går det fint, men det er ikke noe jeg forventer at eier gjør uten veiledning, påpeker Burshtein.
Start tidlig – og gjør det jevnlig
Uansett om du er katte- eller hundeeier, er det lurt å venne den til slike undersøkelser fra tidlig alder. Det vil gjøre det enklere å gjennomføre en slik undersøkelse.
– Voksne dyr kan også lære dette, men det krever litt mer tålmodighet. Start med korte økter når dyret er rolig, og gi belønning etterpå. En månedlig sjekk holder som regel for friske dyr. Har dyret en kronisk tilstand, bør det følges opp oftere, sier Burshtein.
Hvis du finner noe i helsesjekken som du er usikker på, bør du ta kontakt med en veterinær.
– De fleste eiere merker det fort hvis noe er galt. Da er det bedre å ta én telefon for mye enn én for lite.
Sist oppdatert: