Mann smører på potesalve

Veisalt i potene? Slik beskytter du hunden din

Snø, is og veisalt kan være tøft for hundepotene. Her er ekspertenes råd.

Kine Burshtein i FirstVet
Kine Burshtein

Vi salter veiene for å sikre trygge kjøreforhold. Men det som gir godt føre for oss, kan ha motsatt effekt for hundene våre.

– Saltet kan gi akutt svie og smerte hos hunden. Hvis den plutselig halter, piper eller nekter å gå videre, kan det komme av at tredeputene eller huden mellom dem er blitt rød og sår, forklarer veterinær Kine Burshtein i FirstVet.

Snø og is, spesielt skaresnø, kan også være tøft for potene. Kutt, klobrudd og skader på klørne er ikke uvanlig, spesielt dersom klørne er for lange.

– Noen ganger kan det øverste laget av tredeputene faktisk slites bort, og da står hunden igjen med store sår på potene, advarer Burshtein.

Kine Burshtein i FirstVet
Kine Burshtein

Slik beskytter du hundens poter

Maren Matsson
Maren Matsson i Gjensidige

Folk er generelt flinke til å ta vare på hundene sine i vinterhalvåret, sier Maren Matsson, kjæledyrekspert og rådgiver i Gjensidige.

Sammen med Burshtein anbefaler hun likevel disse enkle grepene for å forebygge skader:

1. Bruk potesalve eller fett

Før du tar med hunden på tur, bør du smøre potene med potefett eller en spesialsalve fra dyrebutikk eller veterinær. Dette er særlig aktuelt hvis hunden har sprukne eller tørre tredeputer, forklarer Burshtein.

– På lang sikt kan det også hjelpe å gi tilskudd av fiskeolje, men husk at dette må være en type som er laget spesielt for hunder, siden de ikke skal ha tilskudd av vitamin D, påpeker hun.

2. Bruk potesokker

Sokkene beskytter mot salt og skarpe iskanter. I tillegg unngår hunder med lang pels at det setter seg fast snøballer under beina.

For å unngå at sokkene faller av, foreslår Matsson å sikre dem med et lag flexbandasje eller borrelås. Pass på at du ikke bandasjerer over ledd, fordi det kan hindre bevegelse.

Sjekk også at potesokkene ikke er for stramme, eller brukes over for lang tid. Det kan nemlig føre til trykksår. Hvis hunden etter en tid med tilvenning viser tegn til at den virkelig misliker potesokkene, bør du prøve en annen type.

3. Skyll potene etter luftetur på saltet vei

Etter en tur på saltede veier bør du skylle potene med lunkent vann. Hvis huden mellom tredeputene virker rød eller betent, kan du bruke en mild sjampo fra veterinæren. Som regel vil det være nok, forklarer Burshtein.

Hun fraråder å bruke desinfeksjonsmiddel som klorhexidin i slike tilfeller. Det kan tørke ut huden.

–  Du kan bruke klorhexidin for å rense kuttskader som blør. Små kutt i potene kan også fint renses med saltvannsløsning/NaCl fra apoteket. Smør gjerne også med medisinsk honningsalve fra apoteket. Den er naturlig antibakteriell og bidrar til at såret gror, anbefaler veterinæren.

4. Klippe klør og pels regelmessig

Blir klørne for lange, kan det føre til feilbelastning. Og har hunden pels mellom tredeputene, kan den føre til at det samler seg ubehagelige snøklumper der. Derfor er det viktig å klippe klørne regelmessig, og trimme lang pels under potene.

5. Unngå saltede veier hvis du kan

Har du mulighet til å ta med hunden din på tur langs snødekte stier eller områder uten veisalt, bør du heller gjøre det.

Maren Matsson
Maren Matsson i Gjensidige

Når bør du kontakte veterinær?

Hvis hunden virker veldig plaget, er det alltid lurt å søke råd hos en fagperson. Med dyreforsikring i Gjensidige har du tilgang til videokonsultasjon med en veterinær. Her kan du få råd om det du lurer på, og veterinæren kan vurdere om hunden trenger å bli henvist til en klinikk. 

Det bør du gjøre hvis hunden er svært halt, slikker og biter seg mye i potene over tid, eller du ser at det øverste laget av tredeputene er slitt bort, anbefaler Burshtein.

– Kuttskader og klobrudd kan også kreve behandling på klinikk. Kanskje trenger hunden smertelindring, bandasjering eller reseptbelagte medisiner, sier hun.

Sist oppdatert:

Mer om:

DyreneVæret