Fant idrettsgleden bak kårde og maske
Ønsker du å melde barna på en idrett, men er usikker på hva som kan passe? Da Andreas på 12 år skulle velge aktivitet, ble det noe litt annet enn resten av gutta i klassen.
Idrett gir både fysisk aktivitet og er et sosialt møtested hvor barna kan få flere nye venner. Tall fra Norges Idrettsforbund viser at 8 av 10 barn i alderen mellom seks til tolv år deltar på en eller flere idrettsaktiviteter, og ifølge SSB er sykling, svømming og langrenn de mest populære individuelle idrettene mens fotball er den mest populære lagsporten.
Mangfoldet av idretter er stort, og det går an å gå utradisjonelle veier for å finne en god fritidsaktivitet som vekker idrettsgleden for barnet ditt. Andreas (12) fant idrettsgleden bak kårde og maske.
Inspirert av filmer
− Jeg har alltid vært kjempeinteressert i fekting, og maste på foreldrene mine i lang tid, før de meldte meg på organisert fektetrening for omtrent ett år siden. I starten kjente jeg ingen andre som gikk der, men nå har jeg fått mange nye venner fra andre skoler, forteller Andreas.
For Andreas kom mye av interessen for fekting gjennom filmer som Ringens Herre og Star Wars.
− Jeg spiller også håndball og fotball, men det var først gjennom fektingen jeg fant noe som virkelig ga meg kribling i magen. Nå fekter jeg en til to ganger i uken hos Oslo Fekteklub, sier Andreas.
Idrettsgleden
− På fektetrening er det viktig å ha det gøy. I tillegg til å øve på teknikk leker vi hauk og due, «sisten» og andre leker. Det er fint at det ikke alltid er så seriøst, forteller Andreas.
I mars var Andreas med på landsmesterskap i forbindelse med NM i fekting, som ble holdt i Njårdhallen i Oslo, noe han beskriver som en opplevelse for livet.
− Landsmesterskapet er det kuleste jeg har opplevd med fektingen til nå. Det var masse kamper og mye mennesker. Jeg var fortsatt ganske ny akkurat da, så da jeg vant min første kamp fikk jeg et kjempe kick!
En trygg idrett
Å duellere med kårde kan for noen virke brutalt, men Norges Fekteforbund fokuserer på å gjøre fekting til en trygg sport. Kården er gjort så ufarlig som mulig, og fekterne må bruke en beskyttelsesdrakt som beskytter kroppen.
− Jeg kan oppleve å få blåmerker i kamp, men vi er godt beskyttet av utstyret, så jeg kjenner meg aldri redd. At sverdet kan merkes litt på kroppen gjør meg bare mer spent og fokusert, forklarer Andreas.
For Andreas er fekting blitt hans sport. Han har allerede krysset av i kalenderen for neste landsmesterskap, og gleder seg stort til å konkurrere mot andre jevnaldrende med kården i hånda.
Sikkerhet først
Ifølge Norges Fekteforbund er det svært få akutte og alvorlige skader innenfor fektesporten. Det som kan forekomme er belastningskader på knærne, ryggen, lysken og skuldrene. Har du barneidrettsforsikring?
Petter Hegle jobber på skadeavdelingen i Gjensidige. Han har også en master i idrettsvitenskap og er selv trener i flere barneidretter. Hegle trekker frem lettere skader som en gjenganger når det gjelder skader innenfor barneidretten.
− Vi får inn flest meldinger om tann-, knær- og ankelskader i forbindelse med barn og idrett. Noen ganger er det snakk om skader som kunne vært unngått med bedre grunntrening, noe som gjør basistrening viktig. Spør gjerne treneren din om hvilke muskelgrupper som er utsatt for skade og slitasje, og sørg for å legge vekt på å styrke disse gjennom trening, råder Hegle, før han legger til:
− Idrett er gøy, og først og fremst sunt for barn. Men for å forebygge skader er forholdsregler som basistrening, god oppvarming samt riktig utstyr viktige tiltak.
På nettsiden skadefri.no kan du lese mer om skadeforebygging rettet mot barnas spesifikke idrett.
Lurer du på hvilke fritidsaktiviteter som kan passe for ditt barn? Mangfoldet er stort, og med litt undersøkelse kan du og barnet sammen finne en aktivitet som vekker interessen og idrettsgleden. Her kan du for eksempel finne en oversikt over alle idrettslag i ditt nærområde.