Mann med hund måker snø langs husveggen

Fjern snøen fra ytterveggen

Snø som ligger inntil fasaden, kan føre til fuktskader og råte.

Chera Westman i Informasjonskontoret for farge og interiør
Chera Westman

Tidligere var det vanlig å måke snø inntil husveggene for å isolere huset og få det varmere inne. Dette kan imidlertid føre til store fuktproblemer i nyere hytter og hus, forklarer Chera Westman i Informasjonskontoret for farge og interiør (IFI).

– Gamle tømmerhus er satt opp på en annen måte enn dagens bygg, som har en luftespalte mellom kledningen og vindsperren. Luftespalten sørger for at det er trekk bak kledningen: Luft blir trukket inn nederst og drar med seg fuktig luft, som slipper ut øverst. Regnvann som trenger inn gjennom kledningsbordene, renner ut i bunnen, sier Westman.

Chera Westman i Informasjonskontoret for farge og interiør
Chera Westman

Snøen stenger fuktigheten inne

Hvis spalten på undersiden av kledningen tettes igjen av snø, vil luftstrømmen bli blokkert. Da kan stillestående fuktig luft lage skader på baksiden av kledningsbordene og lektene de er festet til. Du kan se at malingen flasser av, og i verste fall kan det oppstå råte.

Snø som ligger inntil kledningen over tid kan også skade overflatebehandlingen.

– Derfor bør du fjerne snø fra ytterveggen på huset eller hytta. Det er kanskje litt jobb, men gulroten er at det er både enklere og billigere å forebygge skader enn å reparere dem, sier Westman.

Slik beskytter du huset eller hytta

Andreas Økland Amundsen
Andreas Økland Amundsen i Gjensidige

Produktsjef Andreas Økland Amundsen i Gjensidige forteller om en økning i antallet skader knyttet til nedbør.

– Hvis du følger noen enkle råd, gjør du en viktig jobb for å forebygge fuktskader, sier han.

Mange av disse tiltakene er beskrevet i sikkerhetsforskriftene i hus- eller hytteforsikringen. Det betyr at du risikerer redusert erstatning hvis det viser seg at det er en klar sammenheng mellom manglende tiltak og en skade.

1. Måk bort snøen som ligger inntil husveggen

I tillegg til å skåne kledningen, bidrar dette til mindre fukt i grunnen, altså mindre belastning på dreneringen.

2. Fjern snø og is fra tak, sluk og kummer

Sjekk at sluket ikke er tildekket av is eller snø. Det er spesielt viktig på flate tak, forklarer Amundsen:

– Når mildværet kommer, kan du risikere at taket fylles med vann. Hvis det ikke renner unna, kan det til slutt renne over kanten og inn i konstruksjonen.

3. Pass på ventilene i kjeller og krypkjeller

– Ventilene i grunnmuren må ikke blokkeres av snø. Hvis de tettes, kan utluftingen fra kjelleren eller krypkjelleren blokkeres, og du risikerer dessuten at smeltevann renner inn gjennom ventilen, advarer Westman.

4. Hold varmepumpen fri for snø og is

Dersom det samler seg mye snø og is rundt utedelen på varmepumpen, kan den bli ødelagt eller fungere dårligere.

5. Ha på tilstrekkelig varme, og steng stoppekrana

– Bor du ikke fast i boligen, må du sørge for at det står på nok varme. Og husk å alltid stenge hovedstoppekranen når du reiser, sier Amundsen.

Andreas Økland Amundsen
Andreas Økland Amundsen i Gjensidige

Tørr vinterluft er bra for kjelleren

Westman har et ekstra tips for å hindre fuktproblemer i kjelleren:

– Mange stenger lufteventilene i kjellere og krypkjellere om høsten – og åpner dem igjen om våren. Men det er faktisk bedre å gjøre det motsatte, råder hun. Her er forklaringen:

Kjelleren er ofte kjøligere enn resten av boligen. Og fordi vegger og gulv ligger under bakken, er luftfuktigheten der som regel høyere enn ellers i boligen.

– Om sommeren kan den varme utelufta inneholde mye fuktighet. Når denne slipper inn i en sval kjeller, kan det oppstå kondens. Resultatet kan bli rå kjellerlukt, svertesopp og i verste fall råteskader. Mens om vinteren, når uteluften er kald og tørr, kan den fuktige kjellerluften bli luftet ut gjennom åpne ventiler, sier Westman.

Sist oppdatert: