Passopp i høstmørket
Luftetur i høstmørket? Husk dette til hunden.
Sjefveterinær Trude Mostue i FirstVet har en klar oppfordring til alle som går tur med sin firbente venn i høstmørket:
– Husk refleks og hold hunden i bånd hvis dere går tur langs trafikkert vei – selv om det ikke er båndtvang. Refleksen hjelper ikke som den skal hvis bikkja plutselig skyter ut i veien. Hunder kan dessuten oppføre seg ulikt. Noen kan bli stående i veien i stedet for å rømme unna faren, advarer Mostue.
Hun forteller at det er flest hundepåkjørsler i overgangen mellom høst og vinter. Veterinærene er i stand til å redde mange hundeliv. Likevel hender det at dyr må avlives. Oftest skjer det som følge av alvorlige skader i hodet eller på indre organer.
– Brudd i ben eller bekken, hodeskader og indre blødninger er det vi ser mest av. Skadene varierer naturligvis med kraften i sammenstøtet og hvor på hundekroppen bilen treffer, sier Mostue.
Skygger i mørket
– Refleksen må på, selv om hunden bare skal på en liten tissetur i nærområdet. I høstmørket er det ekstra vanskelig for bilførere å se den firbente, sier Gjensidiges kjæledyrekspert Maren Matsson.
Hun viser til at kjæledyrene våre som regel er små, og ofte svinser de av gårde med snuten mot bakken. Dermed havner de gjerne utenfor synsfeltet til sjåføren, selv i områder med gatebelysning.
– De fleste ulykker skjer i byer og tettbygde strøk. Der konkurrerer gatelys, trafikklys, reklameskilt og lyktene på andre kjøretøy om bilførernes oppmerksomhet. Under slike forhold blir folk og dyr uten refleks lett bare mørke skygger, sier Matsson.
Hun understreker at de fleste hundeeiere er påpasselige med kjæledeggens sikkerhet. Likevel er det fort gjort å glemme refleks, spesielt i overgangsperioden før den mørkeste årstiden.
– De fleste ulykker som involverer hunder skjer på denne tiden av året – når vi hundeeiere ennå ikke helt har tatt inn over oss at det er mørkt om morgenen og ettermiddagen, sier eksperten.
Mange typer refleks til hund
Det finnes mange produkter som gjør hunden mer synlig i mørket: sele med innsydd refleks, refleksvest, halsbånd, kobbel, lys og til og med refleksspray.
– En sele eller vest har stor overflate og gir god effekt. Kombiner gjerne med en lampe som lyser konstant eller blinker, og bruk bånd med refleks, sier Matsson.
– Husk bare på at det kan være ubehagelig for hunden å ha et sterkt lys i synsfeltet. På langhårede hunder risikerer du også at lyset «drukner» i pelsen hvis lampen henger under halsen, legger Trude Mostue til. Både hun og Matsson mener det er best å feste lyset i selen eller vesten på hundens rygg.
Utfør reflekstesten
Før sesongen starter, bør du sjekke at refleksen fra i fjor fremdeles virker. Fuktig vær og vind, riper og bruksmerker er faktorer som reduserer effekten, opplyser Matsson.
– Utfør reflekstesten ved å sammenligne en gammel og en ny refleks i mørket. Rett lys mot refleksene på litt avstand, så ser du raskt om den gamle duger. I tillegg er det slik at en skitten refleks fungerer dårlig, så det er lurt å fjerne eventuell møkk etter lufteturen, sier hun.
Når hundens utstyr er i orden, ligger alt til rette for en god og trygg tur. Men vent! Hvordan er det med hundens eier?
– Ifølge Trygg Trafikk bruker bare fire av ti voksne personer refleks. Det er bra å sørge for at hunden er synlig i mørket, men glem nå ikke deg selv, avslutter Matsson.