Huskeliste når du leier (ut) feriebolig
Det er mange fordeler med å leie overnatting og feriebolig privat. Men hva skjer om du er uheldig og ødelegger noe? Her er ekspertenes tips til deg som skal leie eller leie ut.
Det å «låne» noens hjem kan være et fint alternativ til upersonlige hoteller. Billigere kan det også bli.
– Som gjest i et privat hjem eller feriebolig tenker du nok litt ekstra gjennom hvordan du etterlater stedet. Forholdet til utleieren blir som regel noe mer personlig og preget av tillit enn når du er kunde hos en profesjonell aktør, påpeker produktsjef Anne Stake Løvdahl i Gjensidige.
Hun viser til den grunnleggende regelen, som er å behandle andres hjem og eiendeler som om de var dine egne. Likevel: Alle kan være uheldig. Hva gjør du hvis du ødelegger en kostbar gjenstand – eller enda verre: Forårsaker en vannlekkasje eller brann?
Viktig med reiseforsikring
– Hvis skaden ikke er alvorlig, er det som regel naturlig at du og utleier ordner opp dere imellom. Men i mer alvorlige saker er det viktig at begge parter har forsikringen i orden, sier reiseekspert Anne Løvdahl i Gjensidige.
Hun påpeker at det først og fremst er utleiers ansvar, ikke ditt, å forsikre boligen og inventaret. Men som gjest er det viktig å ha en god reiseforsikring.
Noe av det verste som kan skje, er at du forårsaker en brann. Hvis du blir holdt rettslig ansvarlig for skadene, vil reiseforsikringen kunne dekke opptil 15 millioner kroner. Hvis noen retter et slikt krav mot deg, vil forsikringsselskapet håndtere saken på dine vegne. Dette gjelder på reiser utenfor Norden.
Skal du leie ut?
Hva må du passe på hvis du sitter på andre siden av bordet og skal leie ut?
– Det er alltid en viss risiko forbundet med å overlate hjemmet sitt til andre. På nettsidene til Airbnb og andre tjenester finner du gode råd om hvordan du går frem for å minimere risikoen, påpeker prosess- og fagansvarlig Jørn André Johansen i Gjensidige.
I tillegg er det viktig at forsikringen er i orden. Vær oppmerksom på at det kan være store forskjeller mellom de forskjellige forsikringsselskapene og det de dekker.
– Det er smart å sjekke vilkårene som gjelder i selskapet ditt på forhånd, sier Johansen.
Hva om leieboeren gjør regelrett hærverk?
De fleste leieforhold forløper uten problemer. Samtidig kan du være uheldig og ta inn leietakere som med viten og vilje gjør skade på boligen. Airbnb har sin egen garanti- og sikkerhetsordning, men Johansen advarer mot å basere seg på denne ene og alene.
– Garantiordningen må ses på som et supplement og ikke en erstatning for forsikringer av innbo og bygning. Det opplyser også Airbnb om på nettsidene sine, understreker han.
Boligforsikringen dekker skadeverk på leieboeren gjør på selve boligen. Her har Gjensidiges boligforsikringer ikke begrensninger på beløp, opplyser Johansen. Han understreker at skadeverk betyr hærverk. Forsikringen dekker i utgangspunktet ikke slitasjeskader, enten de skyldes hard eller normal bruk.
Ingen dekning ved tyveri
Når det gjelder skadeverk på gjenstander, dekker Gjensidiges beste innboforsikring skader med inntil 30 000 kroner. Hvis skaden skyldes et hendelig uhell, er det ikke noen beløpsgrense. Småskader dekkes imidlertid ikke.
– Som hotellgjest regner du ikke med at du må erstatte en knust kaffekopp. I rollen som Airbnb-vert kan du ikke forvente at gjestene dine er forberedt på det heller. Du må tåle litt svinn, og rydde bort arveporselen og andre ting som du er redd for, sier Johansen.
Du kan heller ikke regne med å få erstatning hvis leietakerne stjeler noe av innboet. Når du har gitt fra deg nøkkelen, vil slikt tyveri regnes som underslag. Det dekkes ikke av forsikringen.
– Verdisaker som kan være lette og fristende å stjele bør fjernes fra boligen, eller låses bort med en nøkkel som leietakerne ikke har tilgang til, sier Johansen.
– I tillegg er det naturligvis smart å ikke leie ut til «hvem som helst». Dann deg et bilde av personen før du leverer ut nøkkelen. Du kan for eksempel sjekke om andre utleiere har lagt inn en omtale av vedkommende nettsiden til tjenesten du benytter, anbefaler Gjensidiges talsperson.
Ekspertenes tips til utleie av boligen:
- Fortell forsikringsselskapet ditt at du skal leie ut. Dette er en forutsetning for å få dekket skader i forbindelse med utleie. Dette gjelder også brann- og vannskader.
- Ta bilder og film som viser hvordan hjemmet ditt og gjenstander ser ut før gjestene ankommer
- Sørg for at alle brannvarslere har batteri og at slukkeutstyr er på plass og plassert slik at det er lett synlig for gjester
- Velg leietakere med omhu ut ifra referanser og/eller scoring fra utleiesider
- Ta bort dyre og lett omsettelige gjenstander. Ikke oppbevar disse i felles bodområder, men spør en venn eller et familiemedlem om vedkommende kan oppbevare tingene hjemme hos seg.
- Lag en «bruksanvisning» for hjemmets fasiliteter. Bruksanvisningen kan for eksempel fortelle hvordan hvite- og brunevarene fungerer, hvordan man fyrer i peisen eller at man skal være sparsommelig med vannet ved vask av parkettgulvet, slik at det ikke blir ødelagt.
Sist oppdatert: