Nå er det BankID med app som gjelder
Med BankID-appen kan du snart logge inn lynraskt ved hjelp av ansiktet eller fingeravtrykket ditt. Men hva skjer med BankID på mobil?
– BankID på mobil blir gradvis faset ut. Den blir erstattet av BankID med app, som er en mer brukervennlig og fremtidsrettet løsning. Med den blir det enda enklere og raskere å betale regninger og logge inn på tjenester. I tillegg kan appen brukes til flere ting enn BankID på mobil. Sistnevnte har noen begrensninger, spesielt når det gjelder elektronisk signering, sier Jan Bjerved, leder for BankID.
Ifølge Bjerved har over to millioner brukere lastet ned den nye appen fra BankID i AppStore eller Google Play. I tillegg er kunder i Nordea, SpareBank1 og Danske Bank godt kjent med BankID med app. Disse bankene har hatt egne apper en god stund, og disse fungerer på samme måte og dekker det samme behovet som appen fra BankID.
Innlogging med ansikt eller fingeravtrykk
BankID-appen ble lansert med et løfte om lynrask innlogging. Det skjer ved hjelp av biometri, som innebærer at appen gjenkjenner ansiktet eller fingeravtrykket ditt. Der dagens løsning med passord tar omtrent 30 sekunder, skal prosedyren med biometri ta under ti sekunder.
Funksjonen har latt vente på seg. Enn så lenge må app-brukerne logge inn ved hjelp av et passord. Men nå er det like før. Ansikts- og fingeravtrykkgjenkjenning vil sannsynligvis komme på plass i løpet av 2023, ifølge Bjerved.
– Dette er opp til de enkelte bankene, som ruller ut tjenesten i sitt eget tempo. Så hvis en person i omgangskretsen din forteller at hun eller han kan logge inn med ansiktet sitt, kan det ennå ta litt tid før du kan gjøre det samme, sier han.
Hvis du ønsker det, kan du bruke en pin-kode i stedet for å logge inn med ansikt eller fingeravtrykk. Du må uansett bruke det personlige BankID-passordet ditt i situasjoner som krever ekstra sikkerhet.
BankID på mobil fases ut
Tidligere meldte flere medier at BankID på mobil kom til å forsvinne nærmest over natta. Løsningen vil imidlertid være med oss en god stund til. Du kan bruke BankID på mobil, BankID med app og med kodebrikke om hverandre, opplyser Bjerved.
– Men bankene åpner ikke lenger for nye aktiveringer av BankID på mobil. Det innebærer at du mister tilgangen til tjenesten hvis du bytter SIM-kort i mobilen din. Da er det app eller kodebrikke som gjelder, sier han.
Du må beholde kodebrikken
Selv om du begynner å bruke BankID med app, må du beholde kodebrikken din. Den trenger du hvis du mister telefonen og vil aktivere appen på en ny telefon.
– I tillegg er det ikke alle som har smarttelefon eller ønsker å laste ned en app. Disse kan fortsette å bruke kodebrikken og BankID-passordet sitt i hverdagen, sier Bjerved.
Hvis det er lenge siden du brukte kodebrikken, kan det hende at BankID-avtalen din har utløpt. Da må du bestille en ny i nettbanken din. (BankID på mobil vil fungere en stund etter at avtalen din er utløpt.)
Hvilken app?
Alle banker som tilbyr BankID, tilbyr en app. De fleste bruker løsningen fra BankID. Men SpareBank1, Nordea og Danske Bank har altså laget sine egne apper.
Når du skal aktivere BankID med app, kan du bruke enten kodebrikke og passord eller BankID på mobil. I noen banker kan du også aktivere med koder du får på sms eller e-post. Men først må du vite hvor du har BankID-en din.
– Tenk deg at du tok i bruk BankID for nesten 20 år siden. Siden kan du ha byttet bank flere ganger, og du kan ha glemt hvilken du har BankID fra. Det er også mulig å ha BankID i flere banker. Dette sjekker du enkelt ved å gå inn på «Min BankID» øverst til høyre på bankid.no, sier Bjerved.
Sjekk dette før du går i gang med app:
* Du må ha en BankID fra en bank som støtter BankID-app.
* Har du glemt hvor du har din BankID? Gå til bankid.no – logg inn på Min BankID øverst til høyre
* Har du en aktiv BankID med passord? Sjekk under Min BankID øverst til høyre på bankid.no. Står det bare BankID på mobil der, må du bestille ordinær BankID fra banken din. (Du kan bruke BankID på mobil for å aktivere appen, men må ha en aktiv BankID-avtale med passord for å bruke den.)
* Guide og hjelp for å komme i gang med app.
Sist oppdatert: