Røykvarsler. Hånd som trykker på knapp.

Dette er «røykvarslertabbene» vi gjør

Og de kan koste deg livet.

Eirik Brenden i Sector Alarm.
Eirik Brenden. Foto: Sector Alarm

Sector Alarms ansatte er stadig vekk på besøk i norske hjem for å utføre service eller installere alarmanlegg. De opplever at mange ikke er klar over hva som er lovpålagt å ha i hjemmet, ifølge Eirik Brenden i selskapets team for teknisk support.

– Spesielt kravet til antall varslere ser vi at en del ikke har ordentlig koll på, sier Brenden.

Flere har også fiffige løsninger når det kommer til plassering, kan han meddele. Titt og ofte får de kundeønsker om montering på en gitt måte, for at varslerne skal harmonere med lysspotter og annet i rommet.

– Andre stuer røykvarslere vekk i skuffer og skap, med en tanke om at de skal synes minst mulig. Dette kan være farlig, da det vil gå lengre tid før varslerne utløses – om de i det hele tatt gjør det, sier Brenden og legger til:

– Slike ønsker kan vi med andre ord ikke hensynta. Vi monterer i henhold til retningslinjene som er satt av FG og i brannforskriftene.

Eirik Brenden i Sector Alarm.
Eirik Brenden. Foto: Sector Alarm

Dette sier reglene

Johan Marius Ly, avdelingsdirektør i DSB.
Johan Marius Ly. Foto: DSB

Alle boliger og fritidsboliger må ha brannalarmanlegg eller et tilstrekkelig antall røykvarslere. Det er ingen som kontrollerer at du har røykvarslere i boligen din, men røykvarslere er en svært god og billig livsforsikring, påminner Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

– Vi oppfordrer alle til å ta en brannsjekk hos venner og familie som kan trenge en hjelpende hånd med brannsikkerhet. Test røykvarsleren og bytt batteri ved behov, sier Johan Marius Ly, avdelingsdirektør i DSB.

I hver etasje skal det være minst én røykvarsler (eller detektor), som skal dekke kjøkken, stue, sone utenfor soverom og sone utenfor tekniske rom.

– I tillegg er det lurt å ha en på hvert soverom, som ofte har PC, mobiler og nettbrett til lading og andre potensielle brannkilder, oppfordrer Ly.

Les også: Derfor bør du rengjøre kjøkkenvifta i desember

Johan Marius Ly, avdelingsdirektør i DSB.
Johan Marius Ly. Foto: DSB

Så ofte bør den byttes

Statistikk viser at vaskemaskiner og tørketromler ofte er kilder til brann i norske hjem. Å ha røykvarsler i rom eller i nærheten av rom som bruker mye strøm er alltid lurt, ifølge DSB.

– Vårt råd er at du ikke bruker oppvaskmaskin, vaskemaskin eller tørketrommel når du sover eller ikke er hjemme. Risikoen for at det skal brenne er ikke større om natta, men når ingen er våkne og kan stoppe brannen, er det større risiko for at det skal gå galt.

På de fleste røykvarslere bør batteriet byttes minst en gang i året. Selve røykvarsleren har vanligvis levetid på åtte til ti år. Elektronikken i røykvarslere forringes over tid. I tillegg kan evnen til å detektere røyk bli redusert som følge av at støv og smuss samler seg opp i løpet av årene.

– Du bør derfor sjekke hvor gamle røykvarslerne dine er og vurdere om det er på tide å bytte dem ut. Produksjonsdatoen finner du på baksiden av røykvarsleren, sier avdelingsdirektøren.

Hvilken type røykvarsler anbefales?

Tor Erik Skaar, kommunikasjonsrådgiver i Brannvernforeningen.
Tor Erik Skaar. Foto: Brannvernforeningen

Tor Erik Skaar, kommunikasjonsrådgiver i Brannvernforeningen, anbefaler seriekoblede røykvarslere i boligen.

– Undersøkelser viser at de fleste har flere enn én røykvarsler, og da anbefaler vi sterkt at de er seriekoblet. I store boliger over flere etasjer kan det være snakk om mange minutters forskjell på når frittstående røykvarslere går i alarm sammenliknet med seriekoblet, sier Skaar.

Seriekoblede røykvarsler fungerer slik at piper én, så piper alle. Når du har seriekoblede røykvarslere, vil du få tidlig varsling og kan forhåpentlig håndtere årsaken til at alarmen går.

– Særlig når man ligger og sover om natten kan dette utgjøre forskjellen på om man redder huset eller om det går tapt i brann. I ytterste konsekvens kan dette utgjøre forskjellen på liv og død, fremhever kommunikasjonsrådgiveren.

Tor Erik Skaar, kommunikasjonsrådgiver i Brannvernforeningen.
Tor Erik Skaar. Foto: Brannvernforeningen

Koster nok mindre enn du tror

De rimeligste løsningene ligger på en drøy hundrelapp, anslår Skaar.

– Uansett bør det ikke være pris det står på. Dette er den viktigste «dingsen» man har i huset sitt når det kommer til å redde liv og verdier mot brann. I denne sammenheng er røykvarslere på mange måter hjemmets sikkerhetsbelte.

Det hjelper ikke å ha mange røykvarslere om de ikke fungerer. Du bør derfor ta jevnlige sjekker av varslerne, for å forsikre deg om at de fungerer. 

– Hold inne «test-knappen» på røykvarsleren i noen sekunder. Da skal den begynne å pipe. Gjør den ikke det, må du bytte batteri og gjøre samme test igjen. Røykvarslere som er eldre enn åtte til ti år kan ha redusert evne til å detektere brann og skal derfor erstattes, sier Skaar og tilføyer:

– Dette med å sjekke og bytte er hovedbudskapet i Røykvarslerdagen 1.desember.

Sist oppdatert: