Skade på badet?
Hvis badet ikke holder vann, er det viktig at forsikringen gjør det. Gjensidige dekker alle skader på badet som skyldes håndverkerfeil.
Et våtrom skal være tett! Det er et absolutt krav når badet skal bygges eller pusses opp. Likevel opplever mange boligeiere vannlekkasje på badet, og ofte blir ikke problemet oppdaget før vannet har gjort stor skade på tilstøtende rom.
– Det kan være mange grunner til at vann kommer på avveier. Dårlig utført håndverk er dessverre en av dem. Slurv og materialer og utstyr som er feil montert, går igjen i skadestatistikken. Utbedring er ofte både omfattende og svært dyrt, konstaterer tømrer og Gjensidige-rådgiver Simon André Olsen.
Bedre husforsikring
Hva kan forsikringen hjelpe deg med hvis du kommer i en slik situasjon? Her varierer dekningsomfanget fra «null til hundre prosent», alt etter hvilken forsikring du har. Gjensidiges beste husforsikring, Hus Pluss, dekker imidlertid både selve skaden, følgeskader og såkalte tilkomstkostnader.
Forsikringen gjelder når
* arbeidet ble utført av innleide, autoriserte håndverkere
* skaden blir konstatert innen 10 år etter at arbeidet ble utført
Et eksempel: Du oppdager en vannlekkasje på badet åtte år etter at det ble bygget. Membranen var ikke riktig montert, og over tid har lekkasjen ført til skader i tak og vegger i kjellerstuen under badet. Skadene blir taksert slik:
Skaden på badet, herunder utbedring av membranen: kr 15 000
Følgeskader i kjellerstuen: kr 50 000
Tilkomstkostnader (utgifter til riving av fliser og støp samt demontering av innredning, dusj osv. for å komme til membranen): kr 170 000
Hus Pluss dekker både utbedring av membranen, skader på badet, følgeskader samt tilkomstkostnader, til sammen kr 235 000. Dette gjelder med mindre du har høyere egenandel er 4 000 kroner.
– I tillegg betaler vi for alternativ overnatting hvis huset er ubeboelig i reparasjonstiden, opplyser Simon.
Bruk autorisert håndverker
Alle kan gjøre feil, men bruk av autoriserte fagfolk er den beste garantien mot håndverkerfeil. Ikke la deg friste til å gjøre våtromsarbeid billig på egenhånd eller med hjelp av håndverkere som ikke har papirene i orden, er ekspertens råd.
– Når du velger et etablert og seriøst firma, kan du gå ut fra at sertifiseringer og fagkunnskap er på stell. Men spør gjerne! De fleste håndverkere setter pris på at kundene er nøye med å be om dokumentert fagkunnskap. Det bidrar til å rydde unna useriøse aktører, sier han.
Ta bilder og behold kvitteringer
Sørg dessuten for å få dokumentasjon på arbeidet som er gjort og hvilke materialer som er brukt. Håndverkeren skal i tillegg ta bilder underveis i arbeidet, og det bør du også gjøre.
– Ta dessuten vare på alle kvitteringer. Jo mer og bedre dokumentasjon du kan legge frem, dess bedre kommer du ut av det hvis du skal selge boligen senere, sier Simon.
Hos Fagrådet for våtrom kan du søke etter sertifiserte vårtromsbedrifter og få råd om oppussing av bad.
Sist oppdatert: