Van kjører inn i skogen.

På påskeferie med arbeidsbilen? Det kan gi skattesmell

Dette må du vite om privat bruk av arbeidsbil.

Lucie Blindheim i Accountor Stor-Osl
Lucie Blindheim

bruker den privat mer enn det som er tillatt, skal de skatte av det

Har du medarbeidere som vil låne varebil for å dra på hytta i påsken? Da bør du holde tunga rett i munnen, ellers risikerer du å gjøre dem en bjørnetjeneste, advarer Lucie Blindheim, avdelingsleder for Accountor Stor-Oslo og statsautorisert regnskapsfører:

– En arbeidsbil er ment utelukkende for yrkeskjøring. Dersom de ansatte bruker den privat mer enn det som er tillatt, skal de skatte av det, sier hun.

Lucie Blindheim i Accountor Stor-Osl
Lucie Blindheim

Kort oppsummert:

  • Firmabil og arbeidsbil har ulike regler for skatteplikt
  • Sporadisk bruk av arbeidsbil: Maks 10 dager og 1000 km per år
  • Påsken kan i praksis overskride grensen
  • Kjørebok anbefales sterkt, selv om det ikke er påbudt
  • Enkeltpersonforetak har egne fradragsregler, avhengig av bruk og biltype

Forskjell på firmabil og arbeidsbil

En firmabil og en arbeidsbil er ikke det samme, verken praktisk eller skattemessig.

En firmabil eies eller leases av arbeidsgiver, mens arbeidstaker kan bruke den både i jobben og privat. Arbeidsgiver dekker som regel alle kostnader knyttet til bilen, mens arbeidstaker skatter av fordelen.

En arbeidsbil eies eller leases også av bedriften, som betaler alle kostnadene. Men den skal ikke brukes privat – med mindre det er snakk om såkalt sporadisk bruk. Hva som regnes som sporadisk bruk er ikke opp til verken arbeidsgiver eller arbeidstaker å vurdere. Her er det egne og strenge regler som må følges.

Hvor går grensen?

– Sporadisk bruk betyr at arbeidstaker kan benytte firmabilen i maks ti kalenderdager og kjøre maks 1 000 kilometer privat i løpet av et inntektsår. Så lenge begge disse vilkårene er oppfylt, blir ikke arbeidstaker beskattet for privat bruk av arbeidsbil, sier Blindheim.

Men dersom én av grensene blir overskredet, går bruken over til å være skattepliktig for arbeidstaker – på lik linje som med en firmabil. Arbeidsgiver må på sin side betale arbeidsgiveravgift av den skattepliktige fordelen.

Påsketuren kan vippe det over

I påsken er det fort gjort å komme over grensen for sporadisk bruk, advarer Blindheim.

Tidagersgrensen gjelder nemlig fra bilen hentes hos arbeidsgiver til den leveres tilbake. Det spiller ingen rolle om den bare ble kjørt til og fra hytta og sto parkert resten av dagene.

Derfor bør arbeidsgiver være ekstra nøye med å forklare hvilke regler som gjelder, råder Blindheim:

– Avklar hvor mange dager den ansatte ønsker å disponere bilen i forbindelse med påsken. Forsikre deg om at vedkommende ikke overskrider tids- og kilometerbegrensningen.

Viktig å ha interne regler

Blindheim anbefaler klare retningslinjer for privat bruk av selskapets biler – og føring av kjørebok som dokumenterer bruken. Dette er særlig viktig hvis flere ansatte bruker samme bil, påpeker hun.

– Hvis en arbeidsbil benyttes av flere personer, og den kommer over grensen for sporadisk bruk, skal de som bruker den skattlegges for én andel hver. Derfor er det fint å ha oversikt over hvem som har benyttet kjøretøyet og hvor mye.

Mindre virksomheter

De samme reglene gjelder for små AS, men for enkeltpersonforetak er det andre regler. Her kan man nemlig kjøre egen bil i næring.

Kjører du under 6 000 km i året i arbeidssammenheng, kan du fradragsføre 3,50 kr per kilometer. Men da kan du ikke føre fradrag for andre bilkostnader, forklarer Blindheim.

Kjører du mer enn 6 000 km i året, skal du føre fradrag for de faktiske kostnadene. Men da må du også tilbakeføre privat bruk etter en sjablongregel basert på bilens listepris.

Hvis enkeltpersonforetaket bruker varebil klasse 2, er det nok en gang litt andre regler. Da får du nemlig fradrag for faktiske utgifter uavhengig av kjørelengde. Du må føre kostnader ved privatbruk enten etter kilometersats på 3,40 kroner eller etter sjablongregelen. Ved bruk av kilometersats må det føres elektronisk kjørebok som dokumenterer privat bruk.

Sist oppdatert: