Slik bør du oppbevare snøfreseren
En «feilparkert» snøfreser kan være et lett mål for tyver. Men det er ikke bare å låse den inn heller.
Når gårdsplassen ligger nedsnødd, gjør snøfreseren vei i vellinga. Men er du bevisst på hvordan du oppbevarer maskinen mellom slagene?
– Hvert år blir en håndfull snøfresere meldt stjålet i vårt distrikt. Men vi mener bestemt at det er store mørketall. Inntrykket er at mange ikke anmelder tyveri av snøfresere. I tillegg kan statistikken vår være noe ufullstendig, sier politioverbetjent Solveig Kjeserud i Follo politidistrikt.
Hun anbefaler deg å ta vare på kvitteringen og ta bilde av eller notere rammenummeret på maskinen din. I tillegg kan du merke snøfreseren med telefonnummeret ditt. Da øker sjansene for at du får den tilbake hvis politiet finner den. For øvrig er rådet å alltid anmelde tyverier.
– Det aller beste er selvsagt å unngå hele problemet. Parker snøfreseren på et trygt sted – helst ute av syne for eventuelle tyver, sier Kjeserud.
Snø som tiner kan føre til bygningsskader
Det virker opplagt at snøfreseren skal parkeres innelåst i en garasje eller bod. Jørn André Johansen i Gjensidige legger til et «men».
– Etter bruk kan det være mye snø i freseren. Når snøen smelter, må vannet kunne renne til et egnet sted. I tillegg må rommet være godt luftet, slik at det ikke danner seg muggsopp i bygningen eller på gjenstander som lagres samme sted. Høy luftfuktighet gir også grobunn for rust, påpeker han.
Et alternativ er å la snøfreseren stå ute. Beskytt den med et trekk eller presenning, og lås den til en bygning eller noe annet fast med en solid kjetting eller sykkellås.
– Kan du parkere maskinen under et takutspring og ute av syne for folk på hovedveien, er det en fordel. Men når du ikke er hjemme eller på hytta, er lagring innendørs naturligvis å foretrekke, sier Johansen. Han har hørt om folk som har gjemt en liten sporingsbrikke på snøfreseren.
– Det virker som et smart tips.
Slik virker forsikringen
Snøfreseren er dekket av innboforsikringen. Erstatningen avhenger av hvor den sto parkert da den ble stjålet: inne, ute eller på et annet sted enn på adressen forsikringen dekker.
- En snøfreser som er lagret utendørs på forsikringsstedet (privat tomt eller «hagelapp» i sameie/borettslag), erstattes med inntil 100 000 kroner.
- Er den lagret i garasjen eller i en annen bygning på forsikringsstedet, er det erstatningssummen i innboforsikringen som angir maksbeløpet.
- Står den hos naboen, på gata eller et annet sted utenfor forsikringsstedet, er snøfreseren forsikret for inntil 30 000 kroner – hvis den var låst inne eller låst fast da du ikke hadde den under oppsyn.
Gjensidiges beste innboforsikring, Innbo Pluss, dekker såkalte uhellsskader som for eksempel kan oppstå når det kommer fremmedlegemer inn i skovlene.
Hvor legger du snøen?
Når det snør mye, er det smart å tenke gjennom hvordan du måker. Johansen har forsikringsbrillene på.
– Av og til har vi saker der steinsprut fra en snøfreser har gjort skade på vinduer. Det er smart å ikke kaste snø mot huset. Husk også å holde rømningsveier fra huset åpne, sier han.
Når det blir varmegrader, må smeltevann og eventuelt regn ledes bort fra boligen.
– Må du legge snø nær boligen, bør det være plass mellom haugene der vannet kan renne fritt bort fra grunnmuren – gitt at fallet går riktig vei. Har du drensrister på gårdsplassen, bør disse holdes åpne. Ellers kan is og hardpakket snø legge seg som et lokk oppå ristene og blokkere smeltevannet, sier Johansen.
Sist oppdatert: