Mann reparerer gressklipper.

Slik gjør du gressklipperen klar for vinteren

Så er du sikker på at den starter igjen til våren.

Øivind Lie i Servicemesteren
Øivind Lie

Lyst til å rulle gressklipperen rett inn i boden når den siste klippen for sesongen er unnagjort? Før du låser døra, er det flere ting du bør gjøre, råder Øivind Lie i Servicemesteren på Gjøvik:

– Gressklippere og andre hageverktøy krever vedlikehold. Slurver du med det, vil de med tiden fungere dårligere og til slutt gå i stykker lenge før de egentlig bør. Gjør du en innsats nå, vil du takke deg selv når våren kommer. Da er det bare å ta ut gressklipperen og dra i snora, så er du i gang, sier han.

Øivind Lie i Servicemesteren
Øivind Lie

Rengjør gressklipperen

Det første du bør gjøre, er å gi gressklipperen en vask.

– Tørk av klipperen på oversiden med en fuktig klut. Ikke bruk så mye vann. På undersiden fjerner du gress, rusk og rask. Hvis dette blir sittende gjennom vinteren, vil det mugne og holde på fuktigheten. Det vil føre til at metallet begynner å ruste, forklarer Lie.

Han understreker at gressklipperen alltid må legges på siden med luftfilteret opp i forbindelse med vask og andre operasjoner.

Oljeskift

Et godt tips er å skifte olje på høsten.
Et godt tips er å skifte olje på høsten.

Oljen bør skiftes minst én gang i året. Lie anbefaler å gjøre det på høsten, rett og slett fordi sjansen er stor for at du glemmer det når våren kommer. Resultatet kan bli at du aldri bytter olje.

– Oljen smører og kjøler motoren. Hvis du glemmer å bytte den, vil den etter hvert bli full av partikler som ikke er bra for motoren. Klipperen har godt av å stå lagret med ren og ny olje. Les i produktbeskrivelsen, eller hør med forhandleren hvor mye og hvilken type olje motoren skal ha, sier Lie.

Oljetanken har et plastlokk med gjenger som det står «oil» på. Den er som regel lett synlig og tilgjengelig.

– Når du skal fjerne gammel olje, kan du enten velte klipperen på siden og helle den ut i en beholder, eller du kan kjøpe en sugepumpe til et par hundrelapper, foreslår Lie.

Et godt tips er å skifte olje på høsten.
Et godt tips er å skifte olje på høsten.

Sjekk kniven

Hver høst bør du også sjekke kniven. Trenger den å slipes eller byttes?

– Her er det mange som slurver. Noen synes kanskje det høres råflott ut å kjøpe ny kniv, men den er utrolig viktig for et godt resultat. En skadet kniv gir skjevgang, og det skal ikke mye til før motoren går i utakt, sier Lie.

Er kniven blitt sløv, kan du enten slipe eller bytte den ut. Vil du ikke gjøre det selv, får du god hjelp hos en forhandler.

Bensin på tanken

Et vanlig råd er å tømme tanken for bensin før vinteren. Lie bekrefter at dette er det aller beste. Samtidig vet han at det krever litt innsats å helle bensinen over på en beholder og levere den på miljøstasjonen.

Derfor har han et annet råd:

– Det er ikke bra for små motorer å stå lagret med 95 oktan bensin. Så når det nærmer seg slutten av sesongen, kan du gå over til å bruke 98 oktan. Den kan stå i tanken over vinteren.

Andre hageredskaper som går på totaktsbensin/miljøbensin, for eksempel sager, sakser og klippere, kan fint lagres med drivstoff på tanken.

Sjekk luftfilteret og tennpluggen

Sjekk også luftfilteret og tennpluggen. Er tennpluggen full av sot, kan du få problemer med å starte gressklipperen til våren. En ny tennplugg gir renere forbrenning, noe som forlenger levetiden på klipperen din, forklarer Lie.

En annen ting som kan kvele motoren, er et skittent luftfilter.

– Alle bensinmotorer har et luftfilter. På gressklipperen sitter det alltid på motsatt side av oljen. Dette for å unngå at det kommer olje inn i luftfilteret. Men hvis du ikke renser det vil det tette seg, og motoren får ikke puste. Det er veldig enkelt å få til, som regel holder det å åpne lokket, kakke bort skitten eller blåse det rent.

Har det gått to år siden du byttet filter, bør du gjøre det nå, råder Lie. Det er like enkelt: Ta av lokket, bytt luftfilteret, og så kan du kneppe på lokket igjen.

Oppbevar gressklipperen tørt

Gressklipperen bør oppbevares på et tørt sted der temperaturen ikke svinger så mye. Hvis den må stå utendørs under en presenning, må du passe på at den ikke ligger så tett inntil klipperen at det oppstår kondens.

– Fukt tar knekken på metallet, så gjør det du kan for å holde det tørt, råder Lie.

Robotgressklippere trenger også kjærlighet

De siste årene har mange nordmenn gått over til batteridrevet robotgressklipper. Den er så enkel å bruke at Lie tror mange glemmer at den trenger vedlikehold.

– Også robotgressklippere må vaskes, børstes og vedlikeholdes. Mellom kroppen og klipperen samler det seg masse gress. Gjør du ikke rent der, vil det oppstå fukt. Til slutt kan det gå ut over elektronikken, sier han.

Kniven bør byttes minst én gang i året. Kniver til robotgressklippere er billige, og de fleste klarer å fikse dette selv.

Før du setter klipperen bort for vinteren, er det én viktig regel å følge:

– Batteriet har det best når det ikke er fulladet. Lad batteriet til 100 prosent, og bruk den til det er ca. 80 prosent igjen. Dette gjelder også for andre batteridrevne redskaper i hagen, som kantklipper, løvblåser og hekktrimmer, sier Lie

Ta vare på redskapen

Når Lie ser en gressklipper som står midt på plenen gjennom hele vinteren, blir han litt oppgitt. Selv bruker han maskiner som er like dyre som biler, og han er nøye med å rense, polere og sende dem på service. Men også verktøy som er tilpasset privatpersoner skal tas godt vare på, mener han.

– Å bytte kniven eller luftfilteret er en enkel sak for de som kan det, og det går fort. Det vanskeligste for mange er å huske at det må gjøres.

Er du ikke komfortabel med å håndtere det tekniske, får du god hjelp hos en forhandler. Lie anbefaler å bruke litt penger på ordentlig service en gang iblant, så holder utstyret mye lenger.

– Hvis du kjøper en gressklipper av god kvalitet, er det ingen grunn til at den ikke skal vare livet ut. Men det forutsetter at du tar vare på den, sier han.

Sist oppdatert: