Utforsker Europa fra togsetet
Trodde du at interrail bare er for de unge? Togferie er perfekt også for «gamliser», mener interrail-entusiast Trond Elnes (69). Her er tipsene du trenger.
– Det beste interrail-minnet? Da må jeg kanskje helt tilbake til den aller første turen i 1999. Da dro jeg sammen med to av døtrene mine, som da var 11 og 18 år. Vi skulle besøke kona mi som var på «husmorferie» i Hellas. Bortsett fra det dro vi på lykke og fromme, sier Trond Elnes fra Kapp i Østre Toten.
Turen gikk fra Oslo via Malmö til Berlin. Deretter til Praha, Wien, Verona og Roma og videre nedover den italienske støvelen – og opp igjen. Etter flere stopp på Balkan, ble det noen hyggelige dager sammen med ektefelle/mor. Hjemreisen gikk blant annet via Paris.
– De to operaforestillingene vi overvar i Verona var et høydepunkt for både jentene og meg. Ellers inneholdt turen både gode opplevelser og mye læring – akkurat slik vi forventet og håpet på, sier Elnes.
I Taranto i Italia måtte det lille reisefølget overnatte på stasjonen i selskap med uteliggere og andre løse fugler. Da hotellet i Roma var fullt, fikk de låne direktørens leilighet. De fant også ut at de foretrakk å reise på dagtid, slik at de kunne nyte utsikten gjennom togvinduet.
Tar ting som det kommer
Til sammen har det blitt åtte – snart ni – interrailturer på Elnes. Allerede året etter den første dro hele familien på tur igjen. Etter det har han vært på farten – både alene og sammen med venner. Regelen om å ta det som det kommer gjelder alltid.
– Det å kunne hoppe av toget når du ser noe fint. Ta ting på sparket ... Det har gitt meg mange flotte opplevelser. Jeg har besøkt steder jeg aldri hadde hørt om og møtt mange spennende og hyggelige mennesker, sier Elnes. Han mener flere godt voksne bør utforske Europa fra togsetet.
– Selve følelsen av å være på reise blir sterkere når jeg ser landskap, hus og byer gradvis endre seg. Fly er mer effektivt, men selve følelsen av å ha reist er ikke like sterk når jeg lander på en flystripe. Nei, prøv heller interrail neste gang, oppfordrer 69-åringen.
Vil oppleve en annerledes reise
Kundebehandler Elida Putes i Entur selger billetter og gir råd til folk som vil utforske Europa skinnelangs. De siste årene, med unntak av pandemiårene, har det blitt flere henvendelser fra folk i aldersgruppen 60 pluss. Mange har interrail-minner fra 1970- og 1980-tallet. Nå er de klare for å gjenta opplevelsen.
– Folk som har blitt pensjonister forteller at de nå har mer tid å bruke på selve reisen. De vil oppleve noe annet enn «fly inn – fly ut», og de vil prøve et alternativ til den klassiske storbyhelgen eller sydenturen. Noen kombinerer. De har for eksempel feriehuset i Spania som endestasjon, men bruker en uke eller to på reisen i stedet for å fly rett ned, sier Putes.
60 pluss får rabatt
Interrail-billetten kommer i ulike utgaver – alt etter hvor lenge du vil være borte og/eller hvor mange reisedager du ønsker å inkludere. Som «senior» får du rabatt. Den blir ofte brukt til å heve komforten på reisen, forteller kunderådgiveren. Eldre interrailere stiller gjerne noe høyere krav til standarden enn de unge.
– Mange foretrekker første klasse. Og de vil helst ha sovekupeen for seg selv. I tillegg er denne aldersgruppen generelt mer opptatt av forutsigbarhet. De planlegger i større grad strekninger, overnatting og så videre før avreise – spesielt hvis de ikke har mye erfaring med interrail, sier Putes.
Bestille plassbilletter
Spørsmålet om plassreservasjoner kommer fort opp. Dette er nødvendig på mange avganger, spesielt i Frankrike, Spania og Italia.
– Du er ikke nødt til å reservere plass, men i høysesongen kan mange tog bli fullbooket. Hvis du skal reise en strekning der det bare er én avgang per dag, kan det være smart å bestille plass tidlig. Det gjelder også hvis dere er flere som skal togloffe sammen. Da er dere siikre på å få reise med samme tog, sier Putes.
Hun legger til at det stort sett er litt enklere og ikke minst billigere å reise med tog i Sentral- og Øst-Europa enn i vest og sør-vest.
– Personlig synes jeg at det kan være vel så interessant og spennende å utforske den østlige delen av kontinentet, sier kunderådgiveren.
Finner hotell i siste liten
Trond Elnes bestiller som regel plass på første klasse. Ikke så mye på grunn av komforten, men fordi det betyr at han stort sett er sikret plass.
– Men jeg pleier å droppe plassbillett. Hvis toget er fullt, kan jeg vente en dag. Unntaket er selvsagt hvis det er krav om plassbillett – eller hvis jeg en sjelden gang har planer som innebærer at jeg må være på et bestemt sted på et gitt tidspunkt, sier totningen.
Overnatting finner han som regel ved hjelp av nettsider eller en hotellapp – eller han spør seg for. På den måten får han ofte et flott hotellrom til «siste liten»-pris.
– For meg fungerer det altså å reise etter innfallsmetoden. Men hvis jeg vet om en god fotballkamp eller en konsert, lar jeg det styre. For et par år siden fikk jeg tilfeldigvis med meg Bodø/Glimt mot Roma i den italienske hovedstaden. Det var moro!
Nyttige interrail-lenker
- Entur (priser, informasjon og tips)
- Europarundt.no (bestilling og tips)
- Togbloggen
- Facebook-gruppen Togferie
- Appen Rail Runner i App Store
Reiseforsikring på interrail
Reiseforsikring er obligatorisk i hverdagen og på reise – også på interrail, mener reiseekspert Lene Hasler i Gjensidige. Hun opplyser at forsikringen blant annet dekker tyveri og ulykke samt utlegg ved forsinkelser og innhenting av reiserute på forhåndsbestilte turer.
– I tillegg dekkes nødvendig hjemtransport i forbindelse med alvorlig sykdom eller skade. Uten reiseforsikring må du betale dette selv, noe som kan bli svært kostbart, sier Hasler.
Videre anbefaler hun Europeisk helsetrygdkort, som gir rett til nødvendig helsehjelp hos offentlig lege eller offentlig sykehus til samme vilkår som borgerne i landet du oppholder deg i. Kortet gjelder i EØS-området og Sveits.
Spesielle regler i krig
Krigen i Ukraina har ført til at myndighetene fraråder reiser til Ukraina, Russland, Hviterussland og Moldova. Det betyr at reiseforsikringen ikke gjelder ved reiser til disse landene.
– Når du skal oppholde deg i utlandet, bør du alltid registrere deg på reiseregistrering.no eller i appen reiseklar. Da kan UD nå deg med informasjon hvis noe skjer der du befinner deg. Det kan dreie seg om for eksempel terror, politisk uro eller naturrelaterte hendelser, sier reiseeksperten.
Sist oppdatert: