Elefant og sightseeingbåt

Fem tips før langreisen

Drømmer du om en opplevelsestur eller en ekstra lang reise? Her er 4 ting du MÅ og 1 ting du BØR gjøre før du legger ut på tur.

Reiselivsekspert Lene Kristine Wold Hasler i Gjensidige
Reiselivsekspert Lene Kristine Wold Hasler i Gjensidige

Reiselivsekspert og rådgiver i Gjensidige Lene Kristine Wold Hasler har råd til de som har planer om å reise langt.

Reiselivsekspert Lene Kristine Wold Hasler i Gjensidige
Reiselivsekspert Lene Kristine Wold Hasler i Gjensidige

1. Visum og andre innreisepapirer

– Vi får mange henvendelser fra kunder som står ved en landegrense uten visum eller andre nødvendige tillatelser. Da er det ikke alltid så enkelt å finne en løsning, og det kan fort bli kostbart, sier Lene.

I en slik situasjon kan du risikere å ikke slippe inn i landet og å måtte kjøpe nye flybilletter. Billetter som bestilles nært opp til avreise er som regel veldig dyre.

– Flere land har spesielle regler ved innreise, og også ved lengre opphold. Vær tidlig ute og finn informasjon og skjemaer på nettsidene til de aktuelle lands ambassader, råder reiselivseksperten.

For nordmenn er det ikke visum-plikt til USA, men for å slippe inn i landet må du registrere en ESTA-søknad i god tid før du reiser.

– Vær så nøyaktig som mulig når du fyller ut skjemaer, ikke minst når det gjelder reisedatoer, er Lenes råd.

Hun minner om at innreisebestemmelser kan bli endret på kort varsel.

– Du må selv passe på at du er oppdatert på reglene som gjelder for landet du skal reise til, understreker Lene.

2. Vaksiner

Du gjør også svært lurt i å undersøke hvilke helsefarer som kan lure i området du skal reise til, og hvilke vaksiner du trenger. Besøk Folkehelseinstituttets nettsider for oppdatert informasjon. Vaksiner får du på legekontor over hele landet.

– Bruker du reseptbelagte medisiner, bør du ha med en medisinliste fra fastlegen og oppbevare medikamenter i originalpakken. I tillegg må du ta særlige hensyn hvis du bruker legemidler med narkotiske virkestoffer, sier Lene.

Innsjekket bagasje kan bli forsinket. Derfor er det viktig å oppbevare medisiner du bruker daglig i håndbagasjen.

3. Tidssoner og lokale forhold

Har du Gjensidige-appen?


Last ned fra: AppStore 
eller Google Play

Skal du litt utenfor allfarvei, er det også best å lese seg opp på sikkerhet, tollregler, politiske og kulturelle forhold og andre praktiske ting. For eksempel: Kan du bruke bankkort, eller er det kontanter som gjelder? Finn informasjon på UDs landsider.

Lene minner i tillegg om tidssoner, som kan forvirre selv en garvet globetrotter.

– Dobbeltsjekk reisedatoer, og sørg for å beregne god nok tid mellom avganger, for eksempel ved mellomlandinger. Vær oppmerksom på tidsforskjellen hvis du bestiller billetter enkeltvis og ikke som én gjennomgående reise. Det er fort gjort å bomme på tidssonene, og det kan føre til store problemer for deg, sier hun, og trekker frem et et koffert-tips:

– Det er smart å låse kofferten med en TSA-lås. Dette er en type hengelås som kan låses opp med en universalnøkkel hvis tollere må undersøke bagasjen din. På den måten slipper du å få kofferten brutt opp og ødelagt.

Har du Gjensidige-appen?


Last ned fra: AppStore 
eller Google Play

4. Reiseforsikringen

Forsinkelser, tyveri, sykdom og ulykker kan ramme når og hvor som helst. Dra ikke på tur – kort eller lang – uten en god reiseforsikring, råder Lene.

– Vi får ofte spørsmål fra langtreisende om utvidelse av reiseforsikringen. Og det er bra, for det er viktig å kjenne til at en vanlig reiseforsikring gjelder for reiser inntil ni uker. Skal du være lenger borte, trenger du en utvidet reiseforsikring, sier hun, og fortsetter:

– Dessverre opplever mange nordmenn på reise å bli syke eller skadet uten å ha gyldig reiseforsikring. Dermed må de betale utgifter til sykehusbehandling og annet – i verste fall millionbeløp – av egen lomme.

Reiselivseksperten anbefaler også at du registrerer personalia og reisemål på Utenriksdepartementets side reiseregistrering.no.  Informasjonen forenkler departementets arbeid hvis nordmenn trenger hjelp i områder som rammes av en naturkatastrofe, terrorangrep eller lignende.

5. Finn relevante reiseerfaringer

Det er smart å lese om andres erfaringer. Det kan gi nyttig informasjon om lokale forhold og tips til gode opplevelser. Du finner mange forskjellige reiseblogger på nett, og sjansen er stor for å finne en som appellerer til dine interesser.

– En blogg kan faktisk være mer nyttig enn bøker skrevet av profesjonelle globetrottere med egen inngang til den lokale landsbyhøvdingen. Se for eksempel hva samlesiden norskereiseblogger.no har å by på. Om ikke annet får du trolig næring til reisedrømmen – og drømmer koster som kjent ingenting, avslutter Lene.

Sist oppdatert: