Denne fargen er lettest å se i høstmørket
Skrikende rød? Eller kanskje skarp blå? Joda, men hvis du vil være sikker på å bli sett i mørket, er det en annen farge som gjelder.
På denne tiden av året eksploderer naturen i rødt, oransje og gult. Men utover høsten blir stadig mer av dagen innhyllet i nyanser av grått. Og da blir vi som ferdes langs veien fort utydelige skygger for dem som kjører bil.
– Selv om du som gående ser bilene godt, er det ikke like lett for bilførerne å se deg, fremholder seniorrådgiver Hans Martin Sørensen i Trygg Trafikk. Han forteller at mange ulykker skjer i høstmånedene, når dagslyset kommer litt senere og forsvinner litt tidligere for hver dag som går.
Dette er viktig å huske på når du skal til og fra skole eller jobb – eller skal på en en øvelse, trening eller et møte mens det ennå er lyst. Når du kommer ut og skal hjem, er det «plutselig» blitt mørkt.
– Da er det viktig at du har funnet frem refleksen. Den er enkel å bruke og er en billig investering i egen sikkerhet, sier Sørensen. Han minner dessuten om at det er påbudt med lys på sykkelen når det er mørkt.
– I tillegg anbefaler vi klær med sterke farger. Det gjør deg mer synlig i trafikken, både sommer og vinter.
Gul er den lyseste fargen
Når du vil bli sett, er det spesielt én farge du bør velge, opplyser førsteamanuensis Kine Angelo ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).
– Ren gul er den lyseste kulørte fargen. Gul reflekterer også mye lys og er fargen som øyet oppfatter raskest og ser lettest – også i dårlige lysforhold, sier Angelo.
Hun viser til at gult blir brukt i mange sammenhenger der man vil at folk skal oppfatte et budskap eller en situasjon raskt. Det gjelder alt fra reklame til fareskilt – og reflekser.
– Mange kan nok huske den gang fargen på ambulanser og brannbiler ble endret til en skarp, syrlig gul. Fargevalget var selvsagt ikke tilfeldig, påpeker Angelo.
Rødt og blått forsvinner i mørket
Andre farger kan også fungere godt. Rent rødt og blått vil ofte stå i god kontrast til andre farger i omgivelsene.
– Disse fargene er derimot mørke og absorberer mye lys. De blir fort «spist» av skumring og mørke. I tillegg har vi lett for å overse mange blå og grønne farger fordi de går i ett med himmelen eller naturen, forklarer Angelo.
Ønsket om å gå i ett med omgivelsene ligger dypt i menneskets natur. Instinktet går tilbake til tiden da dette var en fordel når man enten jaktet eller ble jaget. I tillegg absorberer mørke klær lyset og holder bedre på varmen.
– I dag er sjansene for å overleve større hvis vi bruker sterkere farger – spesielt i trafikken. Neste gang du skal kjøpe trenings- eller fritidsklær bør du altså unngå en mørk og kamuflerende farge som brunt og skoggrønt. Velg heller gult eller en annen lys og sterk farge som gjør deg godt synlig i mørket. Hvit er også et godt alternativ fordi den reflekterer lyset fra billyktene veldig godt, sier Angelo.
Vil ha flere refleksplagg
Noen produsenter syr inn reflekser i klærne sine. Du kan også få kjøpt for eksempel en jakke hvor selve stoffet er reflekterende. Dermed blir du som en stor refleks, og da gjør det ikke så mye om du glemte refleksen hjemme.
– Som forbruker er det viktig at du kjøper «refleksplagg» som er CE-merket. CE «EN1150» er standarden for klær som skal gjøre deg mer synlig i dagslys og mørke, sier Hans Martin Sørensen.
Han opplyser at Trygg Trafikk jobber for at produsentene skal bruke reflekterende stoffer eller innsydde reflekser. Det er imidlertid ett problem med slike plagg: Refleksen mister effekt når den blir vasket. Etter cirka 20 vask bør du sjekke refleksen ved å lyse på den med en lykt i et mørkt rom.
– I utgangspunktet er det ikke særlig bærekraftig å bytte ut et ellers fint plagg fordi refleksen har blitt dårlig. Men hvis du likevel vasker jakken maks én gang i året, vil det ta mange år før refleksen mister effekten sin. Og senere kan du fortsatt bruke plagget andre steder enn langs mørke og trafikkerte veier, sier Sørensen.