Derfor er kjærlighetssorgen vanskeligere som ung
Det å bli avvist av den man elsker er noe av det vondeste et menneske kan oppleve, og kjærlighetssorgen er ofte aller vanskeligst når du er ung, mener professor i psykologi Frode Thuen.
– I ungdomstiden er det mye følelser i sving, og mange prøver å finne seg selv. I en periode hvor mye annet er i omveltning kan det være særlig krevende å skulle håndtere så vonde følelser, sier Thuen.
Professoren, som er ansatt ved Høgskolen på Vestlandet, forklarer at unge har mindre livserfaring, og det gjør at følelsene kan bli overveldende.
– Du er gjerne ikke ferdig emosjonelt utviklet før du er 25 år. Vi ser at kjærlighetssorg ofte er medvirkende når det går skikkelig galt hos unge. Voksne klarer i større grad å tenke fremover og forstår bedre sine egne følelser, sier Thuen.
Behov for tilknytning
Ifølge NHI opplever de fleste kjærlighetssorg opptil flere ganger i løpet av livet. Thuen mener de vonde følelsene kommer på grunn av menneskers iboende behov for tilknytning.
– Vi mennesker er flokkdyr, og det er ingenting som er viktigere for oss enn de vi har rundt oss. Når du da mister noen, gir det en følelse av katastrofe. I tillegg handler det om fremtidsdrømmer som plutselig knuses og følelsen av avvisning. Mange føler seg krenket, forklarer Thuen.
Psykolog ved Psykologvirke i Oslo, Ivar Goksøy, er enig i at kjærlighetssorg kan være traumatisk. Han mener det også kan virvle opp mange ubearbeidede og konfliktfylte følelser.
– Det kan handle om tidligere tilknytningserfaringer til omsorgspersoner eller ekskjærester. Derfor kan det være en gyllen mulighet til å få bearbeidet og løst opp i forhold på innsiden som bidrar til usikkerhet, lav selvfølelse og lignende. Noen kan ha god nytte av terapi i slike situasjoner, for andre holder det å snakke med noen man er fortrolig med. Det kan være en god venn eller en i familien, sier han.
Valentinsdagen kan forsterke smerten
14. februar er valentinsdagen, en feiring av kjærligheten som har blitt stadig mer populær i Norge. Goksøy forklarer at slike merkedager kan være triggende for de med kjærlighetssorg.
– I utgangspunktet kan alle merkedager være vanskelig, avhengig av hvilken status disse dagene har hatt for deg og kjæresten din. Det kan utløse nye bølger av savn og sorg.
Gudmundur Ebenezer er psykolog og daglig leder i Lifekeys, en onlinetjeneste som tilbyr videosamtale med psykolog. Han forteller at de opplever ekstra pågang under høytider og merkedager.
– I tillegg til at dagen kan bringe frem gamle minner er det mye press fra omverden. Du ser andre som har det fint, og det kan være sårt når man ikke har det så bra selv. Sosiale medier er med på å forsterke dette og kompliserer ting for dagens unge, forklarer han.
Hvor lenge varer kjærlighetssorgen?
Skal man tro Goksøy, er det svært ulikt hvor lenge de negative følelsene sitter i kroppen.
– Normalvariasjonen er stor. Det kommer an på personligheten, hvordan bruddet skjedde og hvilke gamle sår bruddet eventuelt har virvlet opp. Har man hatt lange prosesser i forkant, kan bruddet nærmest bli en lettelse. Kommer det imidlertid brått på, trengs det typisk lengre tid, sier han og legger til:
– Alt fra noen uker til mange måneder er innenfor normalen. Det er heller ikke uvanlig at det kan ta et år eller to å komme seg helt.
Viktig å bruke tiden godt
Ebenezer mener det er feil å si at tiden leger alle sår. Det handler ikke om tiden i seg selv, men hvordan du bruker den.
– Det er viktig å forstå sine egne følelser og reaksjoner. Sett deg realistiske mål og bruk tiden du trenger til å bearbeide følelsene dine. Åpenhet er også viktig. Deler du byrden med noen, blir den lettere. Snakk gjerne med noen som står deg nær. Hvis smertene ikke gir seg, kan kanskje en psykolog hjelpe deg, sier han.
Ebenezer opplyser at ungdom over 16 år har tilgang til online psykolog via barneforskningen til Gjensidige.
– Alle kan oppleve vanskelige perioder i livet. Vår jobb er å gi unge verktøy som gjør at de kan komme seg videre, enten det gjelder kjærlighetssorg, skolevegring eller noe helt annet. Dette er ikke en tjeneste forbeholdt de med psykiske problemer. Hos oss er ingen problemer for små eller uviktige, avslutter Ebenezer.