Mange unge gruer seg til jul
Mer enn 400 000 nordmenn gruer seg til jul, viser en undersøkelse fra UNICEF. For unge handler det nesten alltid om vanskelige relasjoner i familien, sier psykolog Ivar Goksøyr.
– Spenningsnivået i familien kan øke når man tilbringer mer tid sammen i jula. Det kan også handle om lojalitetskonflikter knyttet til hvem av familiemedlemmene du skal være sammen med, når og hvor lenge. Noen gruer seg også til en jul med overforbruk av alkohol eller savn etter familiemedlemmer som ikke er der lengre, forteller Goksøyr, som jobber i Psykologvirke.
Han forklarer at følelsen av å grue seg også kan kjennes som fysisk ubehag.
– Følelsene er vanligvis et tegn på at en rekke vanskelige og motsetningsfylte følelser er trigget på innsiden – uten riktig å komme ut, sier Goksøyr.
Sosiale medier gjør vondt verre
UNICEFs undersøkelse viser at mer enn en av fem synes det er vanskelig å møte krav og forventninger knyttet til julen. Direktør for barns rettigheter og bærekraft i UNICEF, Kristin Oudmayer, tror vonde følelser kan bli forsterket fordi så mange andre tilsynelatende er i god julestemning.
– Jeg tenker ofte på julen som et forstørrelsesglass. Det som kjennes godt, blir enda bedre, og det som er trist og vondt, føles vondere. Julens fokus på fellesskap, tradisjoner og feiring bidrar i mange tilfeller til å forsterke de problemene unge allerede står i, sier Oudmayer.
Hun tror sosiale medier har bidratt til å øke forventningspresset.
– Sosiale medier har blitt et utstillingsvindu for det vi foretar oss og vil vise frem. Det kan også være mye fokus på gaver og forbruk, noe som kan være vanskelig hvis familien har dårlig økonomi, sier Oudmayer, og legger til:
→ Over 16 år, og dekket av barneforsikringen til Gjensidige? Da kan du prøve Online Psykolog gratis
– Unge er ofte mer opptatt av hva andre synes om dem, og hva andre har. De søker i større grad bekreftelse og tilhørighet, derfor kan det være ekstra vondt å føle seg utilstrekkelig eller annerledes.
– Du er ikke alene
Goksøyr forteller at det er viktig å huske på at du ikke er alene om å grue deg til jul.
– Hvis du gruer deg til jul, er det et tegn på at noen ting i familien er vanskelig. Jeg tror det er viktig å anerkjenne den situasjonen. Tenk at det er ok å ha vonde følelser knyttet til julen, og ikke døm deg selv, oppfordrer han.
Psykologen fraråder unge å ta på seg ansvaret med å forhindre konflikter i familien.
– Mange unge tar på seg jobben med å løse opp i familieproblemer, men som oftest er det svært begrenset hva du kan gjøre med situasjonen når den ikke startet med deg, forklarer han.
Det du derimot kan gjøre er å bygge opp din indre styrke i møte med ytre vanskeligheter, ifølge psykologen.
– Gjør de små konstruktive tingene du kan gjøre for å ha det bra. Forsøk å være ærlig om hva du føler og trenger. Det kan være god hjelp i å snakke med noen om hvordan du har det. Enten det er noen i familien, en venn eller en psykolog, sier Goksøyr.
– Sett egne grenser
Oudmayer råder unge til å ta seg en «timeout» hvis det blir for mye.
– Det er lov å sette grenser for seg selv og ikke være sammen med familien hele tiden. Gå gjerne en tur på egenhånd eller tilbring tid med venner. Du kan fint være litt alene på rommet og se på serier eller chatte med venner, sier hun.
Det finnes også mange telefontjenester og nettsider hvor unge kan få råd, veiledning og noen å snakke med.
– Helsenorge.no har laget en oversikt over steder du kan henvende deg til, enten det gjelder rus, konflikter, psykisk helse eller noe helt annet, sier Oudmayer.
Digitale verktøy
Ann-Mari Tollefsrud Boge i Gjensidige forteller at det finnes digitale verktøy som kan hjelpe deg med å mestre vanskelige følelser, og tipser om den nettbaserte helsetjenesten Braive.
– Braive er et verktøy, basert på kognitiv atferdsterapi, som hjelper deg å øke din egen bevissthet rundt tanker, følelser, fysiske reaksjoner og handlingsmønstre. Kort sagt, lærer du deg konkrete teknikker for å håndtere utfordringer på en god måte, sier Boge, før hun avslutter:
– Husk at julen kun varer noen dager. Når du blir eldre, vil du også i større grad kunne sette dine egne premisser for hvordan julen skal være, og hvem du skal feire sammen med.