Slik får du bedre karakterer
Synes du det er vanskelig å huske pensum på eksamen? Med gode studievaner og motivasjon kan alle få toppkarakter, ifølge forfatteren av boka «Superstudent».
"Superstudent"-forfatter Olav Schewe gikk selv ut av videregående med høyeste karaktersnitt, og har nå en master fra University of Oxford. Han mener likevel ikke det handler om at han er smartere enn andre.
– Jeg var tidligere en gjennomsnittselev med et karaktersnitt på rundt fire, og det er mange som tar ting raskere enn meg. For min del handlet det om gode studievaner og motivasjon, sier Schewe, som nå jobber med å lære bort studieteknikk på fulltid.
Legg en plan
Schewe råder alle studenter til å begynne med å skaffe seg en oversikt over fagene, pensumet og læringsmålene.
– Alle fag er ulike. Noen ganger er det forelesningene som er viktigst, og andre ganger er det pensumet. Ikke tenk at du skal lese hele pensumlista. Finn ut hva som er viktigst og begynn med det, sier Schewe.
Han får støtte av psykolog Rannveig Grøm Sæle ved Universitetet i Tromsø.
– Når du har en plan, slipper du å bruke tid på å ta stilling til hva du skal gjøre fra dag til dag, og det er lettere å se hvordan du ligger an gjennom semesteret, sier Sæle.
Noen foretrekker å utsette arbeidet til rett før fristen, i troen på at man jobber best under press. Psykologen er imidlertid skeptisk til «skippertak-metoden».
– Mange av oss får gjort mye på kort tid når vi må, men kvaliteten på arbeidet blir bedre om vi sprer det utover en lengre tidsperiode. Det er når vi jobber jevnt og trutt at hjernen vår får best forutsetning for læring, forklarer hun.
Seks smarte studieteknikker
Schewe har listet opp sine beste råd, og hevder de kan hjelpe deg å forbedre karakterene:
1. Løs tidligere eksamensoppgaver
Schewe forteller at noe av det mest effektive du kan gjøre er å løse oppgaver som er så like som mulig de du vil få på eksamen.
– Dette kan være tidligere eksamensoppgaver, eller oppgaver som foreleseren eller læreren har gitt som forberedelser opp mot eksamen. Har du tilgang til løsningsforslag kan du evaluere deg selv og hvordan du ligger an, sier han.
2. Test deg selv
Om man kun leser teksten, legger den bort og føler seg fornøyd, går man glipp av noe av det viktigste for å huske, ifølge Schewe.
– Forskning viser at aktiv læring gjennom å teste seg selv fungerer langt bedre en passiv læring ved kun å lese, se en film eller høre andre fortelle, sier han.
3. Lær deg «intervalltrening»
Schewe sier at selv om mange velger å jobbe med ett tema av gangen, blir læringen bedre hvis du jobber parallelt med flere temaer over tid.
– Når du får litt avstand til temaet og søvn mellom øktene, gjør det at stoffet lettere fester seg og du lærer bedre. Det kan derfor lønne seg å hoppe litt i pensum, sier han.
4. Ta pauser
Når du tar pauser overføres kunnskapen du har tilegnet deg fra den midlertidige hukommelsen til langtidshukommelsen.
– I tillegg, fortsetter hjernen å jobbe med problemstillinger når du slapper av. Ta gjerne 5 til 15 minutters pause etter 25 til 50 minutter med aktiv jobbing, litt ut ifra hvor krevende stoffet er, råder han.
5. Bruk bildeteknikker
Schewe peker på at hjernen husker bilder bedre enn tekst og tall, og anbefaler derfor bildeteknikker for å memorere.
– Lag tankekart eller visuelle notater. Du kan også bruke teknikker som å visualisere stoffet gjennom en historie eller en reiserute i tankene dine, forklarer han.
6. Finn en kollokviegruppe
Diskusjon og sparring er en svært effektiv måte å lære på, hevder Schewe. Han anbefaler studenter å alliere seg med en studievenn eller en kollokviegruppe.
– Husk å finne noen som er like motiverte til å jobbe som deg. Blir det mest sosialt kan det være bedre å jobbe alene, sier han.
Få kontroll over eksamensnervene
Selv om man har kontroll på pensum, kan man bli hemmet av eksamensnerver. Psykolog Sæle mener enkle forberedelser er sentralt for å redusere eksamenstress.
– Det er lurt å vite hvor eksamen skal være, når du skal møte opp og hvordan du kommer deg til lokalet. Sjekk opp hvilke hjelpemidler du kan ha med deg og at riktige programmer er installert på PC-en, råder hun.
Digitale hjelpeverktøy
Ann-Mari Boge i Gjensidige forteller at det finnes digitale verktøy som kan hjelpe deg med å mestre uro og eksamensangst, og trekker frem Online mental helsehjelp.
– Tjenesten kombinerer videobasert psykologhjelp med et digitalt selvhjelpsprogram, som er tilpasset akkurat det du trenger hjelp til – for eksempel å takle stress. Selvhjelpsprogrammet gir deg ulike artikler, øvelser og teknikker som kan hjelpe deg med å takle utfordringene dine. Du er selv med på å bestemme varigheten til programmet, sier Boge og legger til at tjenesten er kostnadsfri for alle foreldre og barn over 16 år med barneforsikring.
– Husk uansett at eksamen ikke er avgjørende for hvordan livet ditt vil bli. Går det dårlig, har du alltids mulighet til å ta eksamen opp igjen på et senere tidspunkt.