Teater som terapi
Arne Øien er Norges kanskje største teaterentusiast. Han går på teater opptil fem ganger i uken, og tar gjerne med både venner og familie.
Kulturopplevelser som teater, kunstutstillinger og konserter er til glede for mange. Vi har tidligere skrevet om Unnie som bruker sang som medisin. For Arne er det teateret som fenger mest.
– For meg er teateret alt fra en sosial samlingsplass til et sted jeg kan være alene, samt en arena for utfordringer. Teater og kunst er for meg en kilde til stor livsglede, sier Arne.
Tar med familie og venner
Hvis det er noen som går i nærheten like ofte på teater som Arne, er det nødt til å være menneskene rundt ham. Arne tar som regel med en bekjent når han skal se en forestilling.
– Jeg tar ofte med venner og familie på teater, og det er veldig hyggelig. Hvis forestillingen jeg tar dem med på er litt komplekse, så ber jeg dem bare sette av tid til en prat i etterkant, humrer Arne.
Han sier teateret også har gitt han nye bekjentskaper.
– Gjennom klubben på Oslo Nye Teater har jeg truffet andre med samme interesse, både blant publikum og de utøvende. Man blir jo kjent med store deler av teatermiljøet når man er å finne i salen så ofte, smiler han.
Arne mener at teater i like stor grad kan nytes på egenhånd.
– Å dra på teaterforestilling alene er nesten det aller beste. Da kan man observere forestillingen på en helt annen måte. Dette må virkelig ikke undervurderes, forklarer Arne.
Aldri for sent
Selv om han liker å nyte en forestilling alene er Arne en primus motor når det kommer til å få venner og kjente interessert i teater. Han mener det er aldri for sent å begynne å gå i teater.
– Det er særlig hyggelig når jeg klarer å ta med meg mennesker som i utgangspunktet vegrer seg litt for å dra fordi de er usikre på om de vil forstå forestillingen. For da kan de se at teateret byr på så mangt, og at det går helt fint om man ikke forstår alt i handlingen. Det er fortsatt mange ting som kan gi en god opplevelse, som for eksempel skuespillerprestasjonene og scenekunsten, sier Arne.
Terapi i en hektisk hverdag
Arne begynte å gå regelmessig på teaterforestillinger da arbeidslivet var på sitt mest stressende. Han finner fremdeles ro i forestillingene, noe han mener er viktig for helsa.
– Å koble av med teater gjør at jeg kan senke pulsen. Det er en utfordrende prosess å prøve å forstå og tolke alle de ulike elementene i et teaterstykke. Samtidig blir dette en prosess som, på en god måte, «overdøver» andre bekymringer og hverdagstresset, sier Arne.
Han får støtte fra psykolog Kristina Moberg, som mener mestringsfølelse er viktig for god psykisk helse.
– Mestringsfølelse er viktig for folk i alle aldre. Spesielt når man er ferdig i arbeidslivet er det viktig å fortsette å utfordre seg selv gjennom å lære og mestre nye ting. Ikke bare fysisk, men også mentalt, sier Moberg.
Finn et kulturtilbud nær deg
Tall fra SSB viser at fire av ti nordmenn bor mindre enn fem kilometer unna et kunstgalleri eller et museum, mens hele syv av ti bor mindre enn fem kilometer unna et bibliotek. Den kulturelle spaserstokken er et nasjonalpolitisk initiativ som skal inspirere til kunst- og kulturopplevelser. Søk opp kulturtilbudene i ditt område på kommunens nettsider.
Sist oppdatert: