Å stille diagnose på endometriose tar i gjennomsnitt syv år
Nora Kjetså slet med store smerter i årevis før hun fikk konstatert endometriose. Det er hun dessverre ikke alene om.
Ved første menstruasjon viste plagene seg for første gang. Hverdagslige gjøremål som å dra på skolen, være sammen med venner og trene ble plutselig en kamp.
– Jeg var dårlig minst én gang i måneden. Hormonbehandling hjalp i små perioder, men for rundt ett år siden sluttet det å fungere og smertene eskalerte. Gynekologen jeg så dro til mente at smertene stammet fra noe annet enn endometriose på grunn av normal ultralyd og MR, forteller Kjetså.
Hun kjente på følelsen av å ikke bli tatt på alvor.
– Alt jeg sa var irrelevant i gynekologens øyne. Hun mente bestemt at dette ikke var endometriose, og ville derfor ikke sende meg til videre utredning.
Hva er endometriose?
Endometriose er en sykdom der vev som likner på slimhinnen i livmoren befinner seg på andre steder i kroppen. Vanligvis i det lille bekkenet rundt de indre kjønnsorganene, informerer Jenny Alvirovic. Hun er spesialist i gynekologi og endometriosekirurg ved Aleris.
– Sykdommen gir betennelse og arrdannelse i vevet det befinner seg i, som kan gi sammenvoksninger og smerter, sier Alvirovic.
Det antas at cirka ti prosent av alle kvinner har endometriose.
– Symptomene er vanligvis smerter, som oftest relatert til menstruasjon og menstruasjonssyklus og lokalisert nederst i magen (i lille bekken). Det kan være smerter ved samleie og/eller vannlating, i tillegg til at smerter ved avføring kan forekomme. Noen opplever oppblåsthet i magen og fatigue.
– Symptomene kan variere veldig, enkelte merker ikke at de har endometriose, sier spesialisten.
Slik stilles diagnosen
Diagnosen stilles gjennom kikkhullsoperasjon, der legen kan se og ta prøve av eller fjerne alt endometriosevev. Vevet undersøkes videre i mikroskop for sikker diagnose, forteller Alvirovic.
– Til nå har det tatt lang tid å få diagnostisert endometriose. Dette er naturligvis uheldig for de som har hatt plager over lang tid og som opplever å ikke bli hørt eller få utredningen de trenger.
Tidlig diagnose er viktig for å lindre symptomer så tidlig som mulig og forebygge utvikling av kroniske smerter, understreker hun.
– Dessverre tar det i gjennomsnitt cirka syv år å få stilt diagnosen.
Utredning etterfulgt av god oppfølging
Alvirovic påpeker at endometriose kan føre både lite og mye med seg, da det er en sykdom med ulikt utrykk hos den enkelte. En diagnose er viktig for god sykdomskontroll.
– Kvinner med endometriose bør få god oppfølgning, slik at symptomene kan lindres tidlig og langtidskonsekvenser unngås. God oppfølgning både i primærhelsetjeneste og av en spesialist er viktig.
– Å ikke bli tatt på alvor er en psykisk påkjenning
Nora Kjetså kontaktet etter hvert Aleris. En uke etter konsultasjonstime lå hun på operasjonsbordet.
– Det var en enorm lettelse å bli diagnostisert med endometriose, fordi det ga en forklaring på hvorfor jeg hadde hatt det så vondt. Over mange år ble jeg fortalt at det ikke var noe galt til tross for at jeg ikke fungerte i hverdagen. Å ikke bli tatt på alvor er en psykisk påkjenning, sier Kjetså.
Hun berømmer gynekologen ved Aleris som hjalp henne, og forteller at hun ble møtt på en helt annen måte enn i første omgang.
– Det var helt tydelig at hun hadde oppdatert kompetanse på området. Hun tok seg god tid til å informere om hvordan sykdommen arter seg og behandling. Både før, under og etter operasjonen følte jeg meg ivaretatt og trygg, avslutter Kjetså.
Sist oppdatert: