Disse barnesykdommene bør du se opp for
Feber, omgangssyke og vannkopper er noe de fleste barn må gjennom i løpet av oppveksten. Samtidig er det ikke alle barnesykdommene foreldre er like godt kjent med.
– Stort sett er barnesykdommene nokså ufarlige, og noen av dem har i tillegg den positive effekten at de gir immunitet mot sykdommene senere i livet, sier Johanne Busch, sykepleier i SOS International.
Hun legger til at man som forelder imidlertid må være oppmerksom på eventuelle tilfeller av mer alvorlige sykdommer, som for eksempel hjernehinnebetennelse.
– Alltid kontakt lege om du er i tvil, sier Busch, som daglig svarer på telefonhenvendelser fra bekymrede foreldre. Hun trekker frem seks litt mindre kjente barnesykdommer foreldre flest har mange spørsmål om.
1. Brennkopper
– Brennkopper kjennetegnes som et sår med gul skorpe. Såret oppstår gjerne steder som ikke er tildekket, som for eksempel ansiktet. Brennkopper som smitter via hud- og væskekontakt, er ikke farlig, men kan gi arr, sier Busch, før hun fortsetter:
– Den beste forholdsregelen du kan ta for å unngå sykdommen er å sørge for god håndhygiene i familien. Et smittet barn bør holdes hjemme til brennkoppene er under kontroll. Har barnet store eller mange brennkopper, eller det er snakk om småbarn som plukker av plaster, bør barnet holdes hjemme til brennkoppene ikke væsker lenger.
Sykepleieren forteller at væsken fra brennkopper inneholder mye bakterier og smitter lett, og brennkoppene bør derfor være tildekket av plaster hele tiden.
– Velger du, i samråd med en lege, å sette i gang en antibiotikakur vil barnet normalt kunne gå i barnehagen ett døgn etter oppstart av behandling. Nøl heller aldri med å kontakte lege for ytterligere behandlingsveiledning, eller om du er usikker på om det er brennkopper barnet har fått.
2. Skarlagensfeber
Selv om sykdommen normalt sett ikke er farlig råder Busch foreldre til å oppsøke lege om du oppdager noen av de typiske symptomene.
– Skarlagensfeber oppstår fra en bakterieinfeksjon, og kan føre til mye ubehag for barnet. Det starter som regel med vond hals og feber, og kan gi så varierte symptomer som oppkast, kvalme, magesmerter og øreverk. Én til to dager etter kommer utslettet.
Typiske symptomer er at barnet er svært rød i ansiktet, blek om munnen og har såkalt «bringbærtunge», som kjennetegnes av ujevn overflate og bringebærfarge. At barnet flasser i hendene og på fotsåler etter ca. en uke er typisk for skarlagensfeber, ifølge Busch.
– Sykdommen kan enkelt behandles med penicillin, og det får dere av legen.
3. Tredagersfeber
Tredagersfeber, «den fjerde barnesykdom» eller «den sjette barnesykdom». Denne feberforekomsten kan være vanskelig å oppdage, men kjennetegnes gjerne ved en to til tre dager lang feber som etterfølges av utslett som oppstår når feberen avtar.
– Feberen blir ofte ganske høy, opp mot 39 grader. Sykdommen skyldes et virus, og kan derfor ikke behandles på noen spesiell måte. Febernedsettende midler kan lindre noe, men pass på å lese pakningsvedlegget nøye for riktig dosering. I all hovedsak er ikke tredagersfeber farlig, men ved høy feber over mer enn tre dager bør lege alltid kontaktes, sier Busch,
4. Kikhoste
– Kikhoste er en sykdom de fleste tror hører fortiden til. Men, ifølge Folkehelseinstituttet har man i Norge observert en betydelig økning i forekomsten siden 1997, særlig hos eldre barn og unge. Den reelle økningen i befolkningen henger trolig sammen med at større barn og voksne ikke lenger har den beskyttende immunitet etter vaksinen de fikk som barn, sier Busch før hun fortsetter:
– Selv om kikhoste stort sett ikke er farlig, kan det by på mye ubehag for barnet. Kikhoste er svært smittsomt dersom man ikke er vaksinert, og ved mistanke bør det avklares med lege om barnet kan gå i barnehage.
Sykdommen kjennetegnes av forkjølelse, lett feber, og mild hoste, som etter én til to uker går over til hostekuler som avsluttes med en typisk «kikende» lyd, forklarer Busch.
– Hostingen kan være så kraftig at barnet blir blått og rødt i ansiktet og de kan begynne å blø neseblod fordi blodkar sprenger. Hosteanfallene er typisk sterkest på natt og de kan vare så lenge som fra to til åtte uker. De aller minste kan i verste fall få pustestans på grunn av all hostingen, så nyfødte bør passes ekstra nøye på. Igjen, kontakt alltid lege dersom du er usikker.
5. «Den femte barnesykdom»
Får barnet ditt utslett, er rød i kinnene og blek om munnen har det kanskje fått «den femte barnesykdommen». Ifølge sykepleieren har nok flere barn hatt denne barnesykdommen uten at foreldrene har vært klar over det.
– Sykdommen gir utslett og i verste fall en mild feber. Den er virusbasert, man føler seg raskt bedre, men utslettet kan komme og gå i flere uker, og kan klø. Den er ikke farlig for barn, men voksne som blir smittet kan bli hardere rammet av symptomer og det er mer vanlig blant voksne enn barn at man får symptomer som hodepine, magesmerter og leddsmerter i tillegg.
Busch forteller at barnet ikke lenger er smittsomt når utslettet fremtrer, og barnet kan derfor gå i barnehagen med utslett.
6. Hånd-, fot- og munnsykdom
Hånd-, fot- og munnsykdom starter gjerne med feber og generelt dårlig form. Deretter oppstår blemmer i munnen, og vannkopplignende utslett på hender og føtter.
– Utslettet er karakteristisk, og kan minne om vannkopper. Men, i motsetning til vannkoppene kommer blemmene kun i munn, på hender, føtter og setet. Sykdommen er smittsom, og dessverre gjerne i tiden før man oppdager symptomene, sier Busch og fortsetter:
– Når blemmene kommer er ikke barnet smittsomt lenger, og kan derfor gå i barnehagen med blemmer. For å lindre smertene kan febernedsettende midler ha effekt, men det er en virussykdom og i likhet med de fleste barnesykdommer kan du som forelder ikke gjøre stort annet enn å la sykdommen gå sin gang, avslutter hun.