Når barn får diabetes
Hvert år får cirka 38 av 100 000 barn under 15 år diabetes, ifølge NHI. Dette er symptomene og råd til familier som får sykdommen i hus.
Omtrent 98 prosent av barn med diabetes har type 1, det vil si en autoimmun sykdom der kroppens immunforsvar ødelegger de insulinproduserende betacellene. Kroppen slutter å produsere hormonet insulin, og uten insulin blir blodsukkeret for høyt. Derfor er man helt avhengig av å selv tilføre insulin daglig.
– Hvorfor dette skjer vet vi ikke, men en teori går ut på at virusinfeksjoner kan ha en betydning. En ny studie viser at barn med nyoppdaget diabetes type 1 bevarte insulinproduksjonen noe lenger når de fikk antivirale medikamenter, så det forskes videre på dette, sier Marianne Joyce, sykepleier og veileder ved Diabeteslinjen.
Dette er typiske symptomer
Når du får diabetes, blir blodsukkeret ditt for høyt fordi kroppen mangler insulin. Så symptomene på diabetes er egentlig tegn på høyt blodsukker, opplyser Diabetesforbundet.
– De akutte symptomene er kraftig tørste, hyppig vannlating, man kan bli irritabel, slapp, sløv, sulten og gå ned i vekt. Grunnen til det er at sukkeret hoper seg opp i blodet i stedet for å bli næring til cellene, sier Joyce.
Om insulinproduksjonen svikter og barnet får de akutte symptomene uten at det blir behandlet, er det fare for å utvikle syreforgiftning, advarer hun.
– Dette er en livstruende tilstand, med symptomer som magesmerter, oppkast, tung, rask pust som lukter aceton (neglelakkfjerner), forvirring og bevisstløshet. Syreforgiftning oppstår på grunn av insulinmangel og krever øyeblikkelig behandling på sykehus.
En ny hverdag som krever mye læring
Når en i familien får påvist diabetes, føles det ofte som et sjokk og man innser fort at det man trodde man kunne om sykdommen kun var basert på myter, ifølge Joyce. Læringskurven er som regel bratt, med mye å sette seg inn i på kort tid.
– I tillegg skal man som forelder lære opp barnehage eller skole og besteforeldre uten å være helt trygg selv. Familier er ulike og mange barn har to hjem, noe som krever at foreldrene snakker godt sammen og at utstyr er tilgjengelig hos begge. Søsken skal ivaretas, men barnet med diabetes vil kreve ekstra oppmerksomhet en periode.
Det blir flere nye ord og utstyr å forholde seg til. Utstyr må bestilles fra Behandlingshjelpemidler, om man bruker pumpe og sensor, og insulin og sprøyter fra apoteket.
– Barnet trenger at de voksne er så rolige og trygge som mulig, og det eneste som virkelig hjelper er å ta tiden til hjelp og gjøre egne erfaringer. Foreldre som ikke har flere barn har ikke noe friskt barn å sammenlikne med, og det er vanskelig å vite hva som skyldes blodsukkersvingninger og hva som er vanlig oppførsel etter barnets alder, sier sykepleieren.
Fullt mulig å leve et godt og vanlig liv
Etter hvert som man har vært gjennom noen uker på skole, fritidsaktiviteter, virusinfeksjoner, bursdager, ferier og julefeiringer får man erfaring som gjør hverdagen enklere. Utfordrende perioder dukker opp av og til, men med dagens insulin, kontinuerlige blodsukkermålere og insulinpumper er det fullt mulig å leve et godt og vanlig liv med diabetes type 1, fastslår Joyce.
– Det er en fordel å ha struktur på måltider og kunne planlegge litt frem i tid, slik at man er mest mulig forberedt. Noe av det viktigste er imidlertid å innse at det aldri blir helt perfekt, at alle gjør så godt som de kan og det må være bra nok.
– Blir det strevsomt i perioder, så kontakt sykehuset og be om hjelp fra diabetesteamet. Det er lurt å lufte frustrasjonen med en annen voksen, og ikke la barnet få skylda for at de voksne er slitne.
Høste kunnskap og spre den
Joyce tror at mer kunnskap kan være til stor hjelp for familier som får diabetes type 1 i hus.
– Setter familie og venner seg noe inn i hva de skal gjøre om blodsukkeret er høyt eller lavt, kan barnet fortsatt dra til venner etter skolen og på overnattingsbesøk. Da kan foreldrene få noen pauser og oppleve at barnet ikke behandles annerledes enn andre.
Selv har sykepleieren god erfaring med å fortelle kort om diabetes type 1 på foreldremøter. Da vet alle at barnet trenger sukker om det får lavt blodsukker, at det kan spise som alle andre og være med andre hjem.
– Litt informasjon til barna i klassen gjør også at barnet slipper å svare på alle spørsmål om hva pumpa og sensoren er. Det kan fort bli mange spørsmål å svare på når alle kommer på rekke og rad.
Dette dekker forsikringen
Hvis barnet ditt får insulinavhengig diabetes, kan en barneforsikring gi økonomisk trygghet, påminner produktsjef Ann-Mari Boge i Gjensidige.
– Når diagnosen er stilt, gir barneforsikringen vår en engangsutbetaling fra dekningen Alvorlig sykdom. Får dere innvilget hjelpestønad fra NAV på bakgrunn av økt pleiebehov, kan dere ha rett til en engangsutbetaling til, sier Boge.
Hun legger til at forsikringen dessuten kan gi utbetaling av dagpenger hvis barnet må være på sykehus over lengre tid.
– I tillegg tilbyr vi psykologhjelp, både til barn og foreldre, som kan gi råd knyttet til den nye situasjonen dere befinner dere i, avslutter hun.