Når barnet hoster
Helt ufarlig i de fleste tilfeller. Enkelte symptomer skal du likevel være oppmerksom på.
Virusinfeksjon i halsen er den vanligste årsaken til at barnet ditt hoster. Barn kan være plaget med tørrhoste over flere uker og måneder, og det i seg selv kan være plagsomt for både barnet og de rundt. Men som oftest er det helt ufarlig.
– Barn kan få flere virusinfeksjoner samtidig eller rett etter hverandre. Da flere av disse kan gi hoste, kan det ta lang tid før den opphører. Trøsten er at dette veldig sjeldent er alvorlige sykdommer, sier Sol Malm Hagen, lege i Eyr Norge, og fortsetter:
– Hosten viser at immunsystemet virker. Små barn har ikke særlig mye antistoffer i kroppen og er dermed utsatt for infeksjoner, men immunsystemet bygges gradvis opp og gjør at barna blir sterkere.
Feber, slapphet og rask pust
Dersom et barn under tre måneder har feber eller utvikler hoste, skal lege alltid kontaktes. Ved høyere alder bør det gjøres en vurdering av allmenntilstanden til barnet. Ofte er ikke hoste alene grunn til å oppsøke en lege. Viser barnet derimot tegn til slapphet, har feber eller er plaget med rask pust, kan det være lurt å kontakte lege for nærmere undersøkelser.
– Tørrhoste kan vare lenge selv om allmenntilstanden er god. Hvis det hostes opp slim, kan det være en bakteriell infeksjon. Dette er det smart å la en lege finne ut av. Hvis barnet viser tegn til anstrengelse ved hoste, og eventuelt har en pipelyd i pusten i tillegg, kan astma være faktum. Og da bør lege kontaktes, sier Hagen.
«Bjeffende» hoste
Falsk krupp er en indikasjon på at et virus har forårsaket en infeksjon under strupehodet, og opptrer som oftest når barnet er i en alder mellom seks måneder og seks år. Viruset gir en hevelse i luftveiene, som medfører at barnet kan få en «bjeffende» hoste om kvelden eller natten. Hosten kan virke skremmende på foreldre som aldri har opplevd det tidligere.
– Kald luft en halvtimes tid er som regel det som skal til for å fjerne hosten. Pakk barnet inn i en dyne eller varme klær og ta det med ut, eller sett dere i vinduskarmen slik at barnet får pustet i kald luft, sier Hagen og legger til at symptomene vanligvis er på sitt verste de første par dagene og så vil avta.
Hoste og tung, hvesende pust
RS-virus rammer som oftest barn mellom tre måneder og to år, og omtrent alle barn har hatt en infeksjon av denne typen i løpet av de første par leveårene. Viruset kan gi betennelse i slimhinnene og kjennetegnes av hoste og en tung, hvesende pust hos barnet. For de aller minste kan RS-virus være hardt, og sykehusinnleggelse og respirator kan bli nødvendig.
– Barn som sliter med pusten, bør alltid undersøkes av lege. Og hvis barnet bruker all sin kraft på å puste, må man ringe legevakt eller 113, understreker Hagen.
Råd ved hoste:
- Få hodet opp i sengen. Er barnet plaget av tørrhoste om natten, kan det hjelpe å få hodet opp. Dette kan enkelt gjøres ved å bygge opp hodeenden av sengen med noen klosser eller tykke bøker. Oppbyggingen vil kunne bidra til en liggestilling som fører til mindre hoste hos barnet. I tillegg bør du sørge for å holde rommet kjølig.
- Sørg for at barnet får i seg vann. Hostedempende medikamenter anbefales ikke til barn. Særlig ikke til de under seks år. Pass i stedet på at barnet får i seg tilstrekkelig med vann.
- Bevar roen og trøst. Om barnet ellers er friskt, er det ikke så mye annet man kan gjøre enn å bevare roen og trøste barnet. Plagene vil gå over av seg selv når immunforsvaret har gjort jobben sin.