Vanskelig å stå opp?
Når morgenene blir mørkere og kaldere, kan det være ekstra vanskelig å komme seg opp av senga. Her er søvnekspertens råd til hvordan du blir klar for å gripe dagen.
Sommeren er et tilbakelagt kapittel for i år, og antall timer med dagslys snevres stadig inn. Et raskt søk på Time and Date viser at oktoberdagene i hovedstaden vil ligge på et sted mellom ni og elleve timer med dagslys. Ved månedsskiftet synker tallet til åtte timer.
– Mangel på lys og kaldere klima er to ting som kan bidra til at det blir vanskeligere å våkne når høsten og vinteren står for tur. Den vanligste grunnen er imidlertid nedprioritering av søvn – med andre ord: for få timer med søvn, sier somnolog og spesialist innen klinisk nevrofysiologi Kornelia Beiske ved EEG-laboratoriet.
Rådene er mange ved problemer knyttet til søvn og oppvåkning. En fast døgnrytme er blant de mest gjennomgående.
– Døgnrytmen vår avhenger i stor grad av når vi blir eksponert for lys. Å få lys i forbindelse med oppvåkning vil hjelpe de fleste med å føle seg mer våkne, sier Beiske.
Oppvåkningslys kan hjelpe
Kroppens utskillelse av melatonin – også kalt søvnhormonet – er det som styrer behovet vårt for søvn. På dagtid er produksjonen lav, og på natten er den høy. Det er altså når produksjonen er høy at vi føler oss trøtte. Dagslys hemmer utskillelse av melatonin, og det samme gjør lys fra en mobilskjerm.
– I hvilken grad påvirkningen er lik er jeg usikker om det er gjort undersøkelser på. Det vi vet er at blålyset fra skjerm forstyrrer innsovningen. Bruk av skjerm kort tid før leggetid er derfor ikke å anbefale, advarer Beiske.
På høst- og vinterstid, når dagslyset først viser seg i de sene morgentimer, tipser hun om at det kan være verdt å prøve et oppvåkningslys.
– Lys som kommer gradvis på fra et bestemt klokkeslett, litt før man skal stå opp, kan gjøre det lettere å stå opp til ønsket tid.
Det viktigste grunnlaget for en god oppvåkning legger du imidlertid dagen i forkant – og dagen før der igjen.
Søvnekspertens forberedelsestips til en god oppvåkning:
- Prioriter søvn, og legg til rette for at du får tilstrekkelig antall timer under dynen. De fleste voksne trenger mellom syv til åtte timer med sammenhengende søvn for å føle seg uthvilt.
- Prøv å stå opp til samme tid hver dag – også i helgene. Dette regulerer døgnrytmen.
- Regelmessig trening kan bidra til bedre søvn. Men, vær påpasselig med å ikke trene for sent, da det kan ha motsatt effekt.
- Lag matpakker og pakk alt klart kvelden før. Slik blir det lettere om morgenen.
Program for søvnproblemer
Dersom problemer knyttet til søvn fører til psykiske eller fysiske helseutfordringer, kan det påvirke dine evner til å jobbe og få stor betydning for din økonomi. Produktsjef Øystein Perdreau Dahl i Gjensidige tipser om at Braive har utviklet et søvnprogram, som kan gi god hjelp mot søvnproblemer.
– Programmet gir deg verktøy for å forbedre søvnen din og kan være både forebyggende og behandlende. Det er gratis for alle med privat uførepensjon eller uføreforsikring i Gjensidige, sier han.
Sist oppdatert: