Kan du bruke motorsagen trygt?
– Mange går løs på treet med mer selvtillit enn kunnskap. Da bærer det fort galt av sted, advarer ekspert.
– Alle klarer å felle et tre. Men hvis du skal gjøre det på en måte som er trygg for deg og omgivelsene, må du vite hva du driver med, sier Max Bødtker-Lenthall i Norsk Trefelling.
Når han er på oppdrag, blir han ofte oppsøkt av folk som vil snakke om trefelling.
– Det er tydelig at mange syns det er gøy å jobbe med motorsag. De liker å drive med kroppsarbeid ute i naturen. I tillegg er det nyttig og økonomisk å produsere sin egen ved. Og kanskje syns noen at det er «barskt» å håndtere redskap som bråker og har et element av fare ved seg, reflekterer Bødtker-Lenthall.
Som regel går det bra – også når folk gyver løs på et tre med større pågangsmot enn kunnskap og erfaring. For det skjer stadig vekk, ifølge eksperten.
– Men altfor ofte fører gapet mellom selvsikkerhet og kunnskap til farlige situasjoner og ulykker, påpeker han.
Mange ulykker ved bruk av motorsag
Det føres ikke statistikk over motorsagulykker som skjer utenfor næringsvirksomhet. Men et søk på nettet forteller om flere ulykker hvert år. Noen med dødelig utfall.
– Mange skader seg på kjedet. På en bensindrevet sag beveger det seg med en hastighet på 20 meter i sekundet. En annen vanlig ulykke er at folk får et tre over seg. Du må altså både kunne bruke sagen trygt og ha kunnskap om hvordan trær oppfører seg når du jobber med dem, understreker Bødtker-Lenthall.
Et alternativ er å la fagfolk utføre jobben. Det koster litt. Men skal du kjøpe deg sag og verneutstyr, koster dette fort opp mot 10 000 kroner. Da kan det ifølge Bødtker-Lenthall være billigere – og ikke minst tryggere – å la proffer utføre jobben.
Anbefaler motorsagkurs
Han mener ikke at folk aldri skal felle eller beskjære trær selv.
– Poenget er at du må gå til oppgaven med stor respekt for redskapen og naturens lover. Be heller om hjelp enn å utsette deg selv og andre for fare, sier han.
Skal du drive med trefelling som næring, stilles det krav om motorsagkurs. Det bør du også ha hvis du skal felle trær privat, for eksempel på hytta eller gården, mener Bødtker-Lenthall. På kurset lærer du om bruk og vedlikehold av sagen og øvrig utstyr.
En rekke aktører, mange tilknyttet land- og skogbruket, tilbyr kurs. Søk på nettet for å finne et i nærheten av deg, er Bødtker-Lenthalls råd.
Fra teori til praksis
Minstekravet er uansett at du setter deg inn i råd og regler som gjelder for bruk av motorsag.
– Disse finner du blant annet i bøker eller på nettsidene til motorsagprodusenter, forhandlere, organisasjoner i skogbruket og en del trefellingsfirmaer, sier Bødtker-Lenthall og viser til Norsk Trefellings guide for nybegynnere. I tillegg ligger det mange instruksjonsvideoer på nettet.
Når teorien skal omsettes i praksis, er det smart å øve sammen med en motorsagkyndig person, foreslår Bødtker-Lenthall.
– Begynn med de minste trærne. Prinsippene for trefelling er de samme enten treet er stort eller lite. Men ikke ta for lett på oppgaven. Mange uhell skjer fordi folk er ukonsentrerte. Da kan selv et ganske lite tre bli farlig. Vær fokusert og øv inn gode vaner helt fra starten av, sier han.
Feilberegner fallretningen
Før du begynner å jobbe med treet, er det viktig å rydde rundt stammen. Du jobber mer effektivt og tryggere når du kan bevege deg fritt. I tillegg må du alltid ha en fluktrute. Du skal ha fri bane i 45 graders vinkel bakover fra planlagt fallretning. Sørg også for at du har en sikkerhetssone på 1,5 ganger treets høyde i alle retninger. Det reduserer risikoen for skader på gjenstander og folk.
– En vanlig tabbe er å feilberegne fallretningen, forteller Bødtker-Lenthall. – For eksempel kan vind blåse treet flere meter ut av kurs. I tillegg må du se på treets beskaffenhet. Hvis det er mange tunge grener på sørsiden av stammen, risikerer du at treet faller mot sør selv om du vil det annerledes.
Grener som hekter seg inn i andre trær, kan også endre fallretningen – eller føre til at treet blir hengende i «løse lufta». Ifølge Bødtker-Lenthall skjer mange ulykker når folk skal frigjøre et tre som plutselig løsner og faller med en kraft på flere tonn.
Forsikring ved skade på egen eiendom
At det skjer uhell i forbindelse med trefelling, kan Gjensidige bekrefte.
– Mer enn én gang har jeg fått telefon fra en litt stressa mann som har et «hypotetisk» spørsmål om hva forsikringen dekker hvis han skulle være uheldig i hagen eller på hytta. Mens lyden av hoiende mannfolk og motorsager i bakgrunnen tyder på at uhellet allerede har skjedd eller er nært forestående, sier rådgiver Simon Vigeland i Gjensidige.
Rådet hans er å planlegge godt og redusere risikoen så mye som mulig. Få folk, dyr, biler og andre gjenstander ut av sikkerhetssonen, og still spørsmålet: «Kan treet treffe huset eller hytta mi – eller naboens?»
– Hvis det likevel går galt, dekker hus- eller hytteforsikringen skader på bygninger og gjenstander på din egen eiendom. Forsikringsselskapet kan imidlertid vurdere om skaden var et hendelig uhell eller et resultat av grov uaktsomhet, sier Vigeland.
Hvis det kommer frem at du hadde null erfaring eller kunnskap om trefelling, men krysset fingrene og lot det stå til, kan erstatningen bli redusert.
Forsikring ved skade på andres eiendom
Hvis du blir rettslig ansvarlig for en skade på naboens eiendom eller i verste fall personer, er det ansvarsforsikringen i hus- eller hytteforsikringen din som gjelder.
– Når en skade dekkes av ansvarsforsikringen, er det veldig høy terskel for å avslå erstatning. Forsikringen dekker imidlertid ikke skader som er påført andres eiendom med vilje, sier Vigeland.
Sist oppdatert: