La barna leke i sommer
Vi er flinke til å sørge for at barna våre er utstyrt med hjelm og annet sikkerhetsutstyr når sykkel og skateboard tas frem på våren. Men hvor mye beskyttelse er for mye?
Sikkerhet kommer alltid først. Likevel skal ikke frykten for et uhell stå i veien for leken utendørs. Med sunn fornuft og noen forholdsregler kan lek og sikkerhet utendørs enkelt kombineres, ifølge barneforsikringsansvarlig Ann-Mari Tollefsrud Boge i Gjensidige.
En forsiktighetskultur
Barn skader seg mindre enn før, og vi lar nærmest ingenting være opp til tilfeldighetene når det kommer til sikkerhet. Samtidig kan et overdrevent fokus på å begrense visse aktiviteter også virke mot sin hensikt, forklarer Boge.
– Det kommer en tid hvor barna må få lov å skjære en brødskive selv, og leke i parken uten føringer fra en voksen. Ellers risikerer man at de ikke lærer seg noen grunnleggende ferdigheter de bør kunne når de blir eldre, sier Boge.
Knall og fall i sommerferien
Boge påpeker imidlertid at barn har liten impulskontroll, og det er derfor viktig at foreldre har et våkent øye til hva som foregår. Leker barna i et apparat på lekeplassen er det fint mulig å både følge med, men samtidig la dem få muligheten til å finne ut av ting selv.
– Vil barna klatre i trær bør det ikke være noe i veien for det heller, men for å gjøre aktiviteten sikrere kan du fjerne løse grener først og være tydelig overfor barnet på hvor høyt det er lov å klatre, sier Boge.
Hun sier sommeren er en ypperlig tid for å teste ut nye spennende aktiviteter og leker, som skateboard, rulleskøyter og sparkesykkel.
– Det er ingenting galt i å la barna få prøve litt mer fartsfylte aktiviteter, så lenge man benytter hjelm og annet nødvendig sikkerhetsutstyr. En bør imidlertid gjøre det utenfor trafikken, og gjerne på et stort og oversiktlig område til å begynne med. Husk også at det er 16-års aldersgrense på såkalte «ståhjulinger» som Segway, Airwheel og Hoverboard, sier Boge.
Viktig å være aktiv
Helsedirektoratet anbefaler minst 60 minutters daglig aktivitet for barn. Direktoratets tall fra 2011 viser imidlertid at mange, spesielt litt større barn, er mindre aktive enn anbefalingen.
– Det er en del stillesitting, og det er bekymringsverdig at tallene fra Helsedirektoratet viser at en 6-åring sitter i ro 50 prosent av dagen. Dette har naturligvis flere forklaringer, men det kan blant annet ses i sammenheng med forsiktige foreldre som kan ende opp med å gjøre barna en bjørnetjeneste ved å ikke la de utfolde seg mer i lek utendørs, sier hun.
Boge påpeker at aktivitet forebygger skader, og at det derfor er et aldri så lite paradoks når foreldre ikke lar barna leke utendørs i frykt for skader.
– På kort sikt kan lek utendørs resultere i skader, men på lang sikt er inaktivitet mye farligere, avslutter hun.
Helsedirektoratets tall:
- Blant 6-åringene: 87 prosent av jentene og 96 prosent av guttene er aktive i minst 60 minutter.
- Blant 9-åringene: 70 prosent av jentene og 86 prosent av guttene er aktive i minst 60 minutter.
- Blant 15-åringene: 43 prosent av jentene og 58 prosent av guttene er aktive i minst 60 minutter.
Ekspertens tips
- Lær barna hvorfor hjelm og annet sikkerhetsutstyr er viktig å bruke.
- La barna finne ut av mindre farlige ting som at brennesler svir, på egen hånd.
- Vær forsiktig med å la barn være alene ved vann, spesielt om de ikke kan svømme.
- La barn leke og klatre uten å føle at de voksne står klare til å ta dem imot.