Populære planter kan være giftige for kjæledyret ditt
Dette skal du gjøre hvis uhellet er ute.
– Vi fikk en julestjerne i gave, og katten vår spiste av den. Hun hadde en god del symptomer, så det var ganske skummelt. Heldigvis gikk det bra, men vi har ikke hatt julestjerne i huset siden, forteller hun.
Symptomer på forgiftning
Hun forteller at de vanligste symptomene er milde og forbigående. Det dreier seg om lett irritasjon i munnen, sikling, oppkast eller diaré.
– Sikling kan være en reaksjon på irriterende stoffer i plantene. Men oppkast kan ha andre årsaker. Det er mange dyr som spiser gress i forkant av oppkast, for eksempel, uten at det er gresset i seg selv som får dem til å kaste opp, sier Rygg.
Mer alvorlige symptomer er sjangling, apati, kramper eller skjelvinger. Da bør du ta med dyret til veterinær umiddelbart. Noen planter er dødelige. Hvis det er et lite dyr, skal det ofte ikke så mye til.
Giftige planter inne og ute
Inneplanter som aloe vera, amaryllis, tulipaner, liljer og den populære monstera-planten er eksempler på vekster som kan være giftige for kjæledyr. Til jul er det ekstra mye å passe på, for mange sesongbaserte planter som svibler, amaryllis og julestjerne er giftige for både hund og katt.
– Som regel er det altså snakk om milde symptomer. Men om dyret får i seg løken og ikke bare bladene, kan det bli mer alvorlig. Dette bør du også tenke på hvis du har løkplanter som tulipaner og påskeliljer i hagen. Har du en hund som graver mye i blomsterbedene, kan den plutselig finne en god løk å tygge på, sier Rygg.
Selv om flere inneplanter kan være giftige, må vi ut for å finne de virkelig farlige plantene.
– Barlind er ett eksempel. Dyr som spiser av denne prydbusken kan dø. Revebjelle er en annen plante som kan gi dødelig forgiftning, sier Rygg.
- aloe vera
- amaryllis
- dragetre-arter
- eføy
- gullranke
- gjøksyre
- hortensia
- julestjerne
- julerose
- liljer, som fredslilje og påskelilje
- monstera
- philodendron
- sagopalme
- smaragdpalme
- svibel
- tulipaner
Når uhellet er ute
Så hva gjør du hvis dyret har fått i seg en giftig plante?
– Ta kontakt med veterinær. Prøv å finne ut hvilken plante det er snakk om og hvor mye dyret har spist. Jo større mengde, jo mer alvorlig kan det være, sier Rygg.
Veterinæren trenger også informasjon om dyrets vekt og generelle helse. Har hunden eller katten allerede andre underliggende sykdommer, som hjerte- eller nyreproblemer, skal det mindre til for at forgiftningen får alvorlige følger.
– Har dyret milde symptomer, og du vet med sikkerhet at det er snakk om en lite giftig plante og liten mengde, vil det i mange tilfeller være tilstrekkelig å konferere med veterinær og følge med, forklarer Rygg.
I Veterinærkatalogen kan du lese om giftige planter og hvilke mengder som fører til forgiftning. Dette er informasjon du med fordel kan sette deg inn i som et forebyggende tiltak, foreslår Rygg.
Ikke gjør dette!
Hvis uhellet er ute, skal du ikke prøve å få dyret til å kaste opp.
– Jeg har sett flere råd og historier i sosiale medier om at du kan gi dyret salt for å fremprovosere oppkast. Dette skal du ikke gjør! I verste fall kan du bli ansvarlig for at dyret ditt får saltforgiftning. Det er ikke mange gram som skal til før hunden kan dø av det, forklarer Rygg.
– Dra heller til veterinæren. Vi har brekningsfremkallende midler som gir effektiv og ufarlig tømming av magesekken. Hvis dyret har mer alvorlige symptomer, må det også støttebehandling til, gjerne i form av intravenøs væske, krampestillende midler eller andre medisiner, legger hun til.
Dekkes av forsikring
Det er ikke hyggelig å oppleve at dyr har det vondt, eller i verste fall at de kan dø. Hvis kjæledeggen din er forsikret, kan det i hvert fall få hjelp, påpeker Maren Matsson.
– Hvis noe skulle skje, er forgiftning dekket av Gjensidiges dyreforsikring fra første dag. Det kan komme godt med dersom dyret har behov for veterinærhjelp, kostbare medisiner eller om det må legges inn på klinikk. Du betaler bare egenandelen, forklarer hun.
Ekspertenes tips:
- Sett giftige planter, blomster og buketter opp i høyden, eller fjern dem. Men husk at en katt vil komme til nesten overalt.
- Bli kjent med dyret ditt og hvordan det oppfører seg. Da blir det lettere å merke om det har fått i seg noe skadelig.
- Kontakt dyrlege hvis du mistenker at noe er galt.
- Veterinæren må vite hvilken plante det er snakk om. Vet du ikke hva planten heter, tilbyr flere veterinærer videosamtale via en app. Da kan du vise frem både dyret og planten.
- Ikke forsøk å få dyret til å kaste opp hjemme. Dra heller til veterinæren, som har brekningsfremkallende midler og andre medisiner og hjelpemidler hvis det trengs.
Full oversikt over planter som kan være giftige for dyr finner du på Veterinærkatalogen.
Mer informasjon får du hos Giftinformasjonen, hund og katt (Helsenorge).
Sist oppdatert: