Reglene du må kunne før båtferien
Om sommeren kaster vi loss og drar til sjøs. Og med kunnskap om lover og regler, kommer alle trygt på land igjen.
Sommeren er best i båt. Bare spør alle dem som nyter livet på sjøen i disse dager. Det er over én million fritidsbåter i Norge – inkludert kanoer og kajakker, opplyser senior kommunikasjonsrådgiver Eigil Andersen i Redningsselskapet.
Sommeren alltid er travel for Redningsselskapet, forteller Andersen. Men de siste årene har det blitt enda mer å gjøre. Hovedgrunnen er at det ble flere båter på sjøen under pandemien.
– Jo flere båter – og jo flere som skal nyte båtlivet for første gang – dess mer arbeid får vår faste og frivillige mannskaper. Som regel er det forholdsvis ufarlige ting som skjer. Man kan få tau i propellen eller andre problemer med fremdriften. Men det er viktig å være klar over at ganske uskyldige feil og skader kan få store konsekvenser på sjøen, sier rådgiveren.
Tett trafikk stiller krav til båtfolket.
– Det aller viktigste er å løfte blikket, avpasse farten til forholdene og følge godt med på din egen farkost og omgivelsene, understreker Andersen.
Sikker til sjøs
Det står ganske bra til med sjømannskapet blant norske fritidsskippere, ifølge Redningsselskapet. Hovedinntrykket er at båtfolket klarer seg bra på sjøen. Enten du er gammel sjøulk eller er fersk ved roret, må du ha kunnskap om både sjøvettregler og lovverk. I tillegg er det viktig å ha kunnskap om båtkjøring i høy hastighet.
– Det blir stadig flere båter med større motor. Når farten øker, må båtføreren håndtere utfordringene som følger med, sier Andersen.
Etter 1. juni 2023 må båtførere som skal føre farkoster som går i 50 knop eller mer ha et eget høyhastighetsbevis.
Trenger du båtførerbevis?
Ja, hvis du er født etter 1. januar 1980 og skal føre en båt som er mer enn 8 meter lang eller har en motor på mer enn 25 hestekrefter. Er du født før 1980, kan du føre båter opptil 15 meter uten båtførerbevis.
– Vi anbefaler at også folk i aldersgruppen 40+ avlegger båtførerprøven. På den måten vil de gjøre sjøen tryggere for seg selv og omgivelsene, sier Andersen.
Du kan ta teorien når du er 14 år. Men du må vente med å avlegge båtførerprøven til du fyller 16. Barn kan, som andre uten båtførerbevis, føre båter som er inntil åtte meter og har en motor på maks ti hester.
Kan poden ta rattet?
Ja, barn kan styre båten så lenge det skjer under oppsyn av en ansvarlig voksenperson, det vil si en som har båtførerbevis eller er født før 1. januar 1980. Ved øvelseskjøring anses lærer eller ledsager som fører av båten. Øvelseskjøring kan kun skje når det er forsvarlig med hensyn til vær- og trafikkforhold.
– For øvrig er det mye du kan gjøre for at båtturen blir hyggelig og trygg for det yngste mannskapet, sier Andersen.
Hva er promillegrensen på sjøen?
Loven tillater en promille på maks 0,8. Men Redningsselskapets standpunkt er at du skal være edru når du fører en båt, understreker Andersen.
Når må du bruke flytevest?
I båter opptil åtte meter må alle som er om bord ha på seg vest/flyteplagg når de er utendørs og båten er i fart. Utendørs betyr utenfor fast lukket overbygning som er en del av båtens konstruksjon. Sitter du under en kalesje, regnes det som utendørs. I tillegg skal fører av båter på 8–24 meter forsikre seg om at alle som er om bord har lett tilgang til egnet flyteutstyr.
– Vårt inntrykk er at stadig flere bruker flyteutstyr når de er i båt. Vi er sikre på at det i løpet av noen få år vil være like naturlig å bruke flytevest om bord i båt som setebelte i bil, kommenterer Andersen.
Må hunder bruke flyteutstyr?
Nei, loven gjelder kun for tobente. Hunder er i utgangspunktet gode svømmere, men mange hundeeiere er opptatt av kjæledeggens sikkerhet og utstyrer den med flyteutstyr. Det gir økt sikkerhet hvis uhellet er ute midtfjords. Flyteseler for hunder har dessuten håndtak på ryggen, slik at det er lettere å fiske dyret opp av vannet.
Bør du registrere båten i Småbåtregisteret?
I dag har cirka 155 000 båteiere registrert fartøyet sitt i Småbåtregisteret. Andersen fremhever tre grunner for å du bør gjøre det samme:
1. Hvis båten blir stjålet eller sliter seg, er det lettere å identifisere den når/hvis den blir funnet.
2. Hvis du trenger assistanse, men er forhindret fra å gi redningsmannskapet informasjon, vil de kunne finne viktige opplysninger i registeret.
3. Ved kjøp og salg vil du kunne ta ut full historikk for båten.
Foto: Redningsselskapet