Kan erstatte passet
Snart kommer det nye ID-kortet. Det skal forebygge kriminalitet, og kan i tillegg erstatte passet på reiser innenfor Schengen-området.
Norge har vært et av svært få land i Europa som ikke tilbyr innbyggerne et nasjonalt ID-kort. Det blir det en endring på. Etter planen skal det nye nasjonale ID-kortet lanseres i november, opplyser programleder Kjetil Havn i politiet.
– Nasjonalt ID-kort har to formål: For det første skal det forebygge kriminalitet ved at det blir vanskeligere å forfalske og misbruke identiteter. For det andre er det et offentlig utstedt identifikasjonsdokument, sier han.
I dag bruker mange førerkortet som legitimasjon. Det vil fortsatt være gangbart som identifikasjon, men ikke alle har førerkort. Det har heller ikke samme sikkerhetsnivå som pass og nasjonalt ID-kort, påpeker Havn.
– På grunn av mangel på alternativer har også bankkort med bilde på baksiden vært brukt som legitimasjon. I dag utsteder imidlertid de fleste bankene kort uten foto på baksiden. Mangelen på alternativer er også grunnen til at passet benyttes som legitimasjon, selv om det først og fremst er et reisedokument, sier han.
ID-kort med eller uten reiserett
Man hører av og til at Schengen-samarbeidet betyr at man kan reise passfritt i Europa. Dette er ikke helt riktig, opplyser Havn. Alle land i Schengen – også Norge – krever at personer som befinner seg i landet skal kunne legitimere seg. Til nå har passet vært det eneste norske legitimasjonsdokumentet som er godkjent utenfor Norden.
– Dette blir endret nå. Når du skal reise i Schengen-området med det nasjonale ID-kortet, kan passet ligge igjen hjemme. Du vil imidlertid trenge pass på reiser i resten av verden, sier Havn.
Det nasjonale ID-kortet kommer i to utgaver: Med eller uten reiserett. Mens kortet med reiserett altså kan erstatte passet i noen tilfeller, er kortet uten reiserett bare gyldig som legitimasjon.
– Du kan selv bestemme om du ønsker ID-kort med eller uten reiserett. Barn mellom 13 og 18 år kan søke om nasjonalt ID-kort uten reiserett på egenhånd, uten samtykke fra foreldre/verge. Hvis foreldre søker på vegne av en mindreårig, kan vedkommende få kort med reiserett, opplyser Havn.
I statsbudsjettet er det lagt opp til en felles pris for både pass og ID-kort: 570 kroner for voksne, 342 kroner for barn.
ID-kort er frivillig
Du må være norsk statsborger for å kunne søke om nasjonalt ID-kort. Dette gjør du ved personlig oppmøte på et pass- og ID-kontor. Time kan forhåndsbestilles på politiet.no. Tjenesten åpnes for publikum når kortet lanseres i november.
– Kravet til dokumentasjon er det samme som når du skal skaffe deg nytt pass. Det vil si at du må ha med deg ditt nåværende pass. Hvis det er utløpt, eller du ikke har pass fra før, finner du informasjon om krav til dokumentasjon på politiets nettsider, forklarer Havn.
Han legger til at det er frivillig å skaffe seg nasjonalt ID-kort. Hvis du ikke ønsker kortet, vil du fremdeles kunne identifisere deg med førerkort, pass eller annen godkjent legitimasjon i Norge.
Sikret mot misbruk
Når søknaden om ID-kort behandles, sjekkes identiteten din opp mot flere registre. I tillegg opplyser Havn at kortet er laget med teknologi som skal gjøre det vanskelig å forfalske.
Kortet er på størrelse med et førerkort, slik at det passer i lommeboken eller en kortholder. Det blir ikke mulig å laste ned ID-kortet på mobilen, slik du kan gjøre med førerkortet.
– ID-kortet og førerkortet er ikke direkte sammenlignbare dokumenter. ID-kortet inneholder en elektronisk brikke med foto og fingeravtrykk. Dette er en funksjonalitet som ikke kan tilbys digitalt, blant annet av hensynet til sikkerhet og personvern, sier Havn.
– Forebygger ID-tyverier
Leder for innboforsikring i Gjensidige, Linda Engen, hilser det nasjonale ID-kortet velkommen.
– Kortet vil være mye vanskeligere å forfalske enn både pass og bankkort. Det er forholdsvis enkelt å forfalske et bankkort og på den måten misbruke andres personopplysninger til å kjøpe varer og tjenester. Det ser vi i mange av sakene vi får på bordet gjennom vår ID-tyveridekning, sier hun.
En gjenganger er at folk mottar krav om å betale billån de ikke har kjennskap til, opplyser Engen. I slike saker viser det seg ofte at en ID-tyv har benyttet et forfalsket bankkort som legitimasjon hos bilforhandleren.
– Ifølge NorSIS er mer enn 100 000 nordmenn rammet av ID-tyveri de siste to årene. Det nasjonale ID-kortet vil forhåpentlig redusere denne typen kriminalitet, sier Engen.
For mer informasjon om ID-tyveri, se: Nettvett, Datatilsynet og NorSIS.
Hovedfoto: Politiet
Sist oppdatert: