Fem flotte venneturer i fjellet
Sensommer og tidlig høst er flott for turer i skog og mark. Og gode opplevelser blir enda bedre når de deles. Her er Turistforeningens beste tips til venneturer.
– Naturen er den beste og billigste kilden til avkobling og lave skuldre. Stadig flere av oss søker ut, og mange synes at godt selskap både gir bedre turopplevelser og sterkere minner, sier generalsekretær Dag Terje Klarp-Solvang i Den Norske Turistforening.
Han anbefaler natur- og turinteresserte å invitere med gode venner og legge turen innom minst en av DNTs 550 hytter.
– Man kan gå fra hytte til hytte, eller bruke en av dem som base for turer, fisking, lek og kos i fjellheimen, sier Klarp-Solvang. Han minner om at man har plikt til å ta hensyn til naturen, privat eiendom og andre turgåere.
– Det du skal legge fra deg underveis er kun en takk – og ingenting, sier generalsekretæren.
Turistforeningens fem beste turforslag til venneturer
Disse kriteriene er lagt til grunn for turforslagene:
- Hyttene har god plass for en gruppe på ca. ti personer
- Turene går i fint terreng med fornuftige dagsetapper
- Det er enkel adkomst til start- og stoppested for turen
- Minst én av hyttene har mobildekning (turbilder skal tross alt deles)
1. Rundtur vest i Tafjordfjella
Tafjordfjella er Sunnmøres «nære» høyfjell. Denne turen fyller alle kriteriene for en fin vennetur.
Fakta: Tre dager og til sammen 34 kilometer hvor du besøker hyttene Reindalseter, Kaldhusseter og Danskehytta.
Plass: Med to betjente hytter, samt den romslige Danskehytta med 26 senger, er det plass til hele gjengen på denne turen. Hvis dere er syv eller færre, går det an å teste hytta Jakobselet ved Reindalseter – en autentisk seterbu med sjel, perfekt for venneturen.
Dekning: Kaldhusseter og Danskehytta har mobildekning. Kaldhusseter har også strøm for lading av telefonen.
Ruten: 34 kilometer på 3 dager er akkurat passe kort. Tafjordfjella er ellers kjent for variert terreng, med frodige daler og flotte toppturer. For eksempel er den historiske vandreruten Fieldfareruta åpnet i 2022:
Adkomst: Kaldhusseter har bilvei helt frem.
2. Enkel helgetur på Krokskogen
En kort busstur fra hovedstaden venter Krokskogen. Her kombineres korte dagsetapper med passe krevende terreng og tømmerkoier hvor det er umulig å ikke trives.
Fakta: Tre dager, to overnattinger og cirka to mil gange. Du besøker hyttene Myrseter og Presthytta.
Plass: Hyttene i Oslomarka kan forhåndsbestilles på nett. Da kan dere få hytta helt for dere selv. Eneste begrensning er at det kun er seks sengeplasser på Presthytta.
Dekning: Det er dekning i hele området, i hvert fall utendørs.
Ruten: To mil på tre dager må sies å være rimelig greit. Distansen åpner for å prioritere rikelig med både mat og drikke i sekken. Men husk, det er temmelig bratt i starten.
Adkomst: Det går buss til Sundvollen fra Oslo flere ganger i timen. Fra Sundvollen og opp til stistart ved Kleivstua kan dere enten ta beina fatt eller kjøre taxi. Dere kan også kjøre bil.
3. Rundtur i Frafjordheiane
Ryfylkeheiene er et av landets største og mest varierte vandreområder. Her får du alt fra karrig høyfjellsterreng til frodige dalfører.
Fakta: 37 kilometer fordelt over fire dager og hyttene Blåfjellenden, Sandvatn og Langavatn.
Plass: Med nesten 30 sengplasser hver er alle de tre hyttene dimensjonert for store grupper.
Dekning: Langavatn og Sandvatn har dekning, mens Blåfjellenden er godt utenfor.
Ruten: Den lengste dagsetappen tar cirka fem timer. Når alle hyttene også er selvbetjente og derfor har matlager, kan man legge opp til lett sekk, behagelige dagsetapper og avstikkere etter innfallsmetoden.
Adkomst: Suleskarekspressen går rett fra Stavanger (og Oslo) til Hunnedalen der turen starter. Bilen setter du igjen hjemme!
4. På seterstier i Langsua
Langsua er flatere og snillere en naboen Jotunheimen, som du har utsikt fra seterstiene. Snilt terreng og korte etapper er optimalt for dere som vil gå fra hytte til hytte for første gang og/eller vil ha mer tid til å være sosiale på hyttene.
Fakta: 31,4 kilometer fordelt på tre dager med utgangspunkt i Storhøliseter.
Plass: Hyttene i dette forslaget har godt med sengeplasser. God plass passer bra for venneturer og legger til rette for sosialt samvær på kvelden. De selvbetjente hyttene til DNT har matlager du kan handle fra, eller du tar med deg egen mat. Bestilling av senger kan gjøres på hyttesidene på Ut.no.
Dekning: Det kan være varierende mobildekning i Langsua, men enkelte områder med dekning.
Ruten: Turen mellom hyttene Storhøliseter, Storkvolvbua og Skriurusten går i et område med mye godvær. Terrenget er lettgått, og landskapet består av både bjørkeskog, myr og snaufjell med vakker utsikt.
Adkomst: Bil til Storhøliseter eller buss/tog til Vinstra, lokalbuss til Skåbu, taxi til Finnbølet/Storhøliseter.
5. Fra hytte til hytte over Saltfjellet
Saltfjellet er selve gromområdet i nord. Enkel adkomst, romslige hytter og mobildekning store deler av tiden er hva du får på denne turen.
Fakta: 57 kilometer over fire dager betyr mellomlange dagsetapper. Bjellåvasstua, Tverrbrennstua og Lurfjellhytta besøkes.
Plass: Med 23 sengeplasser på Lurfjellhytta og Tverrbrennstua og 29 plasser på Bjellåvasshytta er det plass til hele gjengen.
Dekning: Alle hyttene har dekning på eller ved hytta.
Ruta: Noen av dagsetappene nærmer seg to mil, men terrenget er heldigvis relativt lettgått. Alle hyttene er ubetjente, så maten må bæres i sekken.
Adkomst: Starten går fra E6 i Saltdalen, så det er enkel adkomst med både buss og bil.
Gå ikke alene hvis du ikke vil
Har du lyst på selskap, men mangler noen å gå på tur med? Den Norske Turistforening arrangerer mange fellesturer.
– Fellesturer er som et kinderegg. Du får muligheten til å oppleve et område du aldri før har vært i. Du har selskap av hyggelige, likesinnede mennesker – og du får gleden av å nyte turen mens kunnskapsrike turledere viser vei, sier Dag Terje Klarp-Solvang.
– Spennet av turer og kurs som arrangeres i regi av DNT er stort, og det er foreløpig mange ledige plasser for både ferskinger og erfarne turfolk, lover han.
Sjekk utvalget og meld deg på fellestur på dnt.no
Sjekk om du har riktig reiseforsikring – som gjelder når du er ute på tur også