Bilde av person som soler seg

Unge elsker høy UV-stråling: Kreftforeningen er bekymret

I følge forskning kunne forekomsten av hudkreft vært redusert med nesten 3000 tilfeller i året hvis ingen ble solbrent.

UV-indeksen skal hjelpe oss å forstå hvor sterkt solens UV-stråler er, og hvor nødvendig det er å beskytte oss mot dem. Nå har derimot unge begynt å bruke UV-indeksen for å finne ut når de kan bli mest mulig "tan".

Kreftforeningen er bekymret

Bilde av generalsekretær i kreftforeningen Ingrid Stenstadvold Ross. Foto: Jorunn Valle Nilsen
Ingrid Stenstadvold Ross. Foto: Jorunn Valle Nilsen

— Dette er en trend som bekymrer oss! Vi nordmenn er i verdenstoppen når det gjelder hudkreft. Mye av grunnen til at vi har en UV-indeks er nettopp for at folk skal forstå hva de må gjøre for å unngå denne kreftformen, forteller Ingrid Stenstadvold Ross, generalsekretær i Kreftforeningen.

9 av 10 tilfeller av hudkreft skyldes for mye intens sol og solarium. Det betyr at de fleste tilfeller av hudkreft kan forebygges.

— Forskere har estimert at hvis ingen i Norge ble solbrent eller brukte solarium, kunne forekomsten av hudkreft vært redusert med nesten 3000 tilfeller i året.

Bilde av generalsekretær i kreftforeningen Ingrid Stenstadvold Ross. Foto: Jorunn Valle Nilsen
Ingrid Stenstadvold Ross. Foto: Jorunn Valle Nilsen

Hva er UV-stråling?

Ultrafiolett (UV) stråling kommer naturlig fra sola. UV-stråling er samme type stråling som synlig lys, såkalt elektromagnetisk stråling, men med kortere bølgelengde. Det finnes også kunstige UV-kilder som solarium.

UV-stråling fra sola er den viktigste kilden til å danne D-vitamin i huden. Men for mye UV-stråling kan føre til hud- og øye-skader - og i verste fall hudkreft.

 — Jo sterkere UV-stråling, jo større er risikoen for helseskade, forteller Lill Tove Nilsen, fagdirektør i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet.

d

— Derfor er forebygging veldig viktig!

I følge forskning kunne forekomsten av hudkreft vært redusert med nesten 3000 tilfeller i året hvis ingen ble solbrent.
Lill Tove Nilsen. Foto: DSA

Ved høy UV-indeks er det først og fremst fare for å bli solbrent, og jo høyere UV-indeks, jo raskere.

— Med lys hudtype kan man bli lettere solbrent etter en halvtime, dersom UV-indeksen er rundt 5, som den gjerne kan være på sommeren i Sør-Norge, sier Lill Tove Nilsen.

Andre skadelige effekter av for mye UV-stråling er soleksem, pigmentforandringer (ujevn pigmentering) og mer rynker. For mye UV-stråling på øynene kan gi snøblindhet og fremskynde utvikling av grå stær.

Mye soling og solbrenthet øker også risikoen for at du får hudkreft senere i livet. Norge ligger i verdenstoppen når det gjelder føflekk-kreft, og hudkreft er blant de kreftformene som har økt mest de siste årene.

— UV-stråling fra sol og solarium er årsaken til rundt 90 prosent av hudkreft-tilfellene i Norge. Derfor er forebygging veldig viktig, sier Nilsen.

I følge forskning kunne forekomsten av hudkreft vært redusert med nesten 3000 tilfeller i året hvis ingen ble solbrent.
Lill Tove Nilsen. Foto: DSA

— Noe vi absolutt ikke vil anbefale

Nilsen forteller at direktoratet er klar over at unge bruker UV-indeksen for å finne ut når de mest effektivt kan sole seg.

— Heldigvis viser Solvaneundersøkelsen, en befolkningsundersøkelse gjennomført på oppdrag fra DSA og Kreftforeningen, at flertallet i befolkningen over 18 år bruker UV-varselet etter hensikten.

— Å sjekke UV-indeksen for å vite når man mest effektivt kan sole seg er noe vi absolutt ikke vil anbefale. Hudskader lagres i huden, og senere eksponering for sol kan trigge disse til å utvikle seg til hudkreft, advarer Nilsen.

Det er særlig viktig at barn og unge beskytter seg mot solen når den er sterk. De har mange leveår foran seg og mange år der hudkreft kan utvikle seg. Nilsen understreker at det ikke er noen grunn til å utsette å lære barna om risikoen ved soling.

— Gode solvaner som dannes i barneårene, varer gjerne livet ut.

Den nest største kreftformen blandt unge

Tidligere var det mest eldre over 60 som fikk hudkreft, men de siste årene har hudkreft blitt den nest største kreftformen i alderen 25-49 år. Gode solvaner bør derfor starte tidlig.

— Nyt sola, men trekk inn i skyggen når UV-indeksen er høy. Man blir brun selv om man bruker solkrem og tar pause når sola er på sitt sterkeste midt på dagen. Ingen brunfarge er verdt å få hudkreft for, advarer Ingrid Stenstadvold Ross.

— Huden glemmer ikke. Den sparer på episoder med intens sol og solbrenthet helt fra vi er små. Det er som et vannglass som sakte fylles litt og litt. En dag renner det over, huden tåler ikke mer UV-stråler og man kan få hudkreft.

Blir for det meste brukt for sin hensikt

Lill Tove Nilsen påpeker at de fleste likevel bruker UV-indeksen med riktig hensikt, nemlig til å finne ut hvor godt de skal beskytte seg.

— Vi opplever at kunnskap og oppmerksomhet rundt solbeskyttelse og UV-indeks i hovedsak har en positiv effekt. Når man kjenner til UV-indeksen, er det et godt utgangspunkt for å kunne beskytte seg når solen er sterk, sier Nilsen.

— Hvis du tar vare på huden din ved å ta pauser fra de sterkeste solstrålene, beskytter huden med klær og bruker solkrem, kan du nyte et langt liv i sola uten å utsette deg for unødig risiko for hudkreft, avslutter Stenstadvold Ross.

Sist oppdatert:

Mer om:

UngVæretTrend