Velg en oppkvikkende vri på Valentines-daten
14. februar velger mange å feire kjærligheten. Hva med å få fart på endorfinene sammen med en sporty date? Eller prøve dere på en ny rett?
Det er mange positive effekter ved å trene, ikke bare fysisk. Den gode følelsen under en hard treningsøkt, og ikke minst følelsen av å ha gjennomført treningen, hører også med.
Fysioterapeut og rådgiver Ivar Sundsbø i Gjensidige mener det kan være en god idé å feire kjærlighetsdagen på en måte som gjør at det viktigste hjertet også blir fornøyd.
– Endorfinene som frigjøres ved fysisk aktivitet kan nesten beskrives som en lykkefølelse. Endorfiner er ofte betegnet som «kroppens eget morfin», eller «lykkehormonet», og dette skilles ut i kroppen blant annet ved fysisk aktivitet, når vi blir forelsket eller når vi ler, forteller Sundsbø, og fortsetter:
– På valentinsdagen har du muligheten til å gi deg og din kjære et skikkelig «boost» med endorfiner ved å invitere til en aktiv date. En slik date vil være bra for hjertet, samtidig som dere kan pleie kjærligheten og ha det hyggelig.
Sundsbøs syv tips til aktiviteter dere kan gjøre sammen på Valentine's Day:
- Skitur: Smør niste, fyll opp termosen og planlegg ruta før dere setter avgårde
- Klatring på klatresenter: Dette er en spennende og fin aktivitet som passer godt for to
- Telttur: Med litt planlegging kan man få en fin overnatting i naturen selv om det er vinter
- Skøyter: I ishall eller i naturen – men sjekk isforholdene nøye hvis dere skal gå i naturen
- Svømming: Mange folkebad er åpne i helgene
- Kveldstur: Gå en tur til fots i det vakre vinterlandskapet
- Treningsøkt sammen: Få opp pulsen med en real utholdenhets- eller styrkeøkt sammen
– Ønsker alle en fin og sporty Valentine’s, hilser Sundsbø.
Spis dere i bedre humør
Et ernæringsrikt måltid vil, på lik linje med fysisk aktivitet, kunne medføre godfølelse i kropp og sinn. Enkelte matvarer kan nemlig ha en positiv effekt på humøret.
– I utgangspunktet tenker jeg at man ikke bør være så opptatt av sunnhet på dager som dette – det er resten av året som teller. Men, sunn mat er jo godt og hyggelig å lage, så det er absolutt ingen dum idé å slå to fluer i én smekk, sier Cathrine Borchsenius og legger til:
– Å lage mat med massevis av sunne ingredienser er i hvert fall noe jeg kan bli ekstra glad av.
Hun er utdannet klinisk ernæringsfysiolog ved Universitetet i Oslo, og står bak nettstedet BraMat.no.
– Det finnes en rekke sunne og smakfulle retter man kan lage sammen som par, sier Borchsenius.
Må ikke være kaloritungt for å tilfredsstille
Når ernæringsfysiologen selv skal diske opp med «kosemat» som er fort gjort å tilberede, går hun for en kombinasjon av to retter.
– Da lager jeg en forrett av laks, koriander, vårløk, lime og soyasaus, og løksuppe til hovedrett. Løksuppe er godt, billig og sunt, og veldig kosemat i og med at det tar litt tid å spise.
Folk generelt er for dårlige til å teste ut nye fiskeretter, ifølge Borchsenius. Hun peker på 14. februar som en perfekt anledning til å snu om trenden – sammen.
– Å lage nye retter etter oppskrift er ofte mye hyggeligere enn å lage en av rettene man «alltid» lager.
En dessert trenger ikke å være kaloritung for å smake godt. Lettere alternativer kan gi deg en vel så god smaksopplevelse, og samtidig bidra til å tilføre kroppen næringsstoffer, fastslår Borchsenius.
– Prøv for eksempel en fruktsalat med mango, ananas, granateple, pære, blåbær, druer og klementiner – og kanskje litt vaniljeis eller vaniljekesam og valnøtter på toppen, foreslår hun.