Vi har stadig større verdier på håndleddet
Interessen for luksusklokker tar av i Norge. Les ekspertenes tips for kjøp og forsikring av kostbare armbåndsur.
Det begynte med gjøkur, veggur og lommeur i 1923. I dag er det såkalte luksusklokker det går mest av hos Urmaker Bjerke i Karl Johans gate i Oslo.
– Interessen og betalingsviljen har økt voldsomt, spesielt de siste 10–15 årene, forteller daglig leder Halvor Bjerke. Han peker på flere årsaker til utviklingen.
– Vi kommer ikke unna at mange nordmenn har fått bedre råd. For å si det enkelt: Flere kan kjøpe dyrere gjenstander. Noen har én klokke og er fornøyd med det, mens andre samler. Eksklusive klokker er en trygg og lønnsom investering, sier Bjerke. Han peker i tillegg på tidsånden.
– Det virker som om det er mer akseptert enn før å vise frem statussymboler. Menn som kanskje ikke bruker så mye smykker, kan ta på seg et flott armbåndsur når de skal pynte seg litt ekstra.
Klokker er guttas greie
For det er menn det dreier seg om når det gjelder såkalte luksusklokker. Det er gutta som er mest interessert og har mest å velge i. Men kvinnene er på gang, forteller Bjerke. Både utvalget og handlingsrommet har blitt større.
– Før skulle damenes klokker være så små som mulig. Nå kan de gjerne gå med større klokker på armen, noe som legger til rette for produkter som dekker flere behov og har mer funksjonalitet enn klokker som bare viser tid og dato, sier han.
Kjøper og selger med fortjeneste
På nettet er det lett å finne folk som deler interessen for klokker. Tidssonen er en kjent nettside i miljøet, og på Facebook har Klokkeriet nesten 70 000 medlemmer (hvorav over 90 prosent er menn).
Gruppens administrator, Kevin Collettmüller, forteller at de fleste medlemmene er klassiske samlere som har stor interesse for det mekaniske, det estetiske og historien til produsentene og de enkelte modellene.
– I tillegg har vi dem som investerer, enten i egen samling eller for å «flippe». Det vil si at man selger klokker videre etter å ha eid dem en kort periode. En del flippere er å regne som profesjonelle, mens andre selger når de får lyst på et nytt ur og ikke har økonomi til å eie flere samtidig. For denne gruppen er kjøp og salg mer en hobby enn lønnsom forretning, sier Collettmüller.
Sist, men ikke minst: De som nøyer seg med å se bilder, lese artikler og delta i diskusjoner. Det er nemlig ikke sånn at man må ha sekssifrede beløp på konto (eller investert i en klokke) for å kunne dyrke interessen for ur, understreker Collettmüller.
– Javel, så fins det folk som eier en Richard Mille-klokke til flere millioner kroner. Men lidenskapen kan naturligvis være like sterk selv om du bare bærer en enkel Seiko-klokke til under 1 000 kroner, påpeker han.
Velg en klokke du liker
Vil du skaffe deg en klokke litt utenom det vanlige, bør du undersøke markedet godt og la egen smak og behov veie tyngst, er Halvor Bjerkes råd.
– Det viktigste er at du liker klokken. Videre bør du selvsagt ta hensyn til om den først og fremst skal brukes til hverdags, til fest eller til sportslige aktiviteter, sier han.
Trender kommer og går. Motebildet endrer seg hele tiden, også på klokkefronten. Produsentene i luksussegmentet er imidlertid konservative.
– En klokke som koster fra rundt 10 000 kroner er ment å vare både når det gjelder teknisk kvalitet og design. Den vil tåle tidens tann og være elegant i mange tiår fremover, sier Bjerke. Han forteller at et tidløst ur ofte står på ønskelisten til kunder som skal feire konfirmasjon, en rund dag eller har et fremtidig arveoppgjør i tankene.
Se opp for forfalskninger
I likhet med andre luksusprodukter, er markedet for falske ur enormt. Replikaer og medfølgende dokumenter kan være så godt utført at selv erfarne fagfolk blir lurt. Kjøp klokken hos en autorisert forhandler. Da kan du være trygg på at den er ekte vare, er ekspertenes råd.
– Videre er det viktig å ta vare på kvitteringen, ekthetsbeviser og så videre. Disse trenger du når klokken skal takseres, repareres eller selges. Avslå tilbud fra private selgere som ikke kan fremlegge slik dokumentasjon. Hvis klokken ble kjøpt i utlandet, er det viktig å ha papirer på at den er tatt inn i Norge på lovlig måte, understreker Collettmüller.
Han mener de aller fleste entusiaster vet at dyre klokker bør forsikres. Likevel tror han at opptil 80 prosent av medlemmene i Klokkeriet har ur som ikke er forsikret. En grunn kan være at det er vanskelig å få kjøpt forsikring til en klokke man kun eier i en kort periode. I tillegg kan det være problematisk å sette riktig erstatningsbeløp på objekter som ofte øker raskt i verdi.
– Rådet er likevel at du forsikrer en klokke du ikke har råd til å miste. Vær oppmerksom på at en vanlig innbo- eller reiseforsikring kanskje ikke er tilstrekkelig. Har du en kostbar klokke, er det nødvendig med en verdigjenstandsforsikring, sier Collettmüller.
Må dokumentere verdien
Produktutvikler Kristina Knutsen i Gjensidige opplyser at erstatningsbeløpet i en verdigjenstandsforsikring i utgangspunktet settes til klokkens verdi slik den fremkommer i kvitteringen.
– Samtidig vet vi at mange ur øker raskt i verdi. Dette må imidlertid dokumenteres gjennom en takst. Vi får ofte inn overfladiske prisbekreftelser som sier noe om tilsvarende klokker, men ingen ting om det konkrete objektets tilstand eller verdi, sier hun.
Ifølge Halvor Bjerke er det manko på folk som har tilstrekkelig tid eller kapasitet til å taksere ur.
– Våre urmakere kunne i utgangspunktet drevet med taksering på heltid, men vi vil heller at de skal bruke mest tid på det som egentlig er faget deres. Derfor er vi nødt til å prioritere våre egne kunder som trenger taksering, sier han.
Ønsker ikke å forsikre «flippere»
Når det gjelder flipperne, bekrefter Knutsen at forsikringsbransjen ikke har et godt tilbud til denne gruppen. Selskapene ønsker heller ikke å «korttidsforsikre» klokker.
– I hovedsak er dette en risiko vi ikke ønsker å forsikre. En person som driver med kjøp og salg på mer eller mindre profesjonell basis risikerer derfor å få avslag fra Gjensidige, sier hun.
Når du kjøper verdigjenstandsforsikring, må du legge frem kvitteringer, bevis og annen dokumentasjon. En klokke som er kjøpt i utlandet skal være tollklarert.
– Det aller beste er selvsagt å unngå tyveri. Vi oppfordrer folk som har kostbare klokker til å være ekstra oppmerksom. Når du ikke har uret på armen, bør det legges på et trygt sted – gjerne nedlåst. Denne typen verdigjenstander skal selvsagt ikke oppbevares i en bod utenfor boligen eller i garasjen, sier Knutsen.
Toppbildet: Zenith El Primero Chronomaster Sport. Foto: Kevin Collettmüller